Matcha, a porrá őrölt zöld tea – a legnemesebb fajta2017.02.03. 13:14, KallaZsuzsanna56
A matcha tea a közelmúltban kapott nagy nyilvánosságot, de csodás hatásai már évszázadok óta ismertek Japánban. A matcha különlegességét a porítás adja. A legjobb minőségű és fajtájú teacserjék válogatott leveleit gránitkövek között őrlik finom porrá. Az ebből készült tea tartalmazza a teanövényt magát, az öntetet nem szűrik le, mint más fajtáknál szokás. Ennek köszönhető, hogy a matcha tea a hagyományos zöld teáknál akár tízszer több antioxidánst tartalmaz, amelyek számtalan jó hatást gyakorolnak a rendszeres teafogyasztók egészségére. Matchát kizárólag Japánban állítanak elő, óránként 40g per gránitmalom kapacitással, így igazi ritkaságnak számít. Az utóbbi években a teaport nem csupán tea készítésére használják föl, hanem a gasztronómia számtalan területén is megjelenik. A teabolt kínálatában cukrászati matcha is szerepel, amelyet piskótákhoz, kekszekhez és egyéb süteményekhez, sőt akár fagylaltokhoz is felhasználhat. https://www.marumoto.eu
A matcha termesztése és előállítása
A majd ezer éves történelemmel rendelkező japán teapor készítésének módja a kezdetektől javarészt változatlan, sőt évszázadok óta ugyanazokon a területeken terem a matcha alapjául szolgáló kiváló minőségű tea. Már a termesztés módja is különleges: a teaültetvények fölé a tervezett szedés előtti három-négy hétben árnyékolót vonnak, ami lehet oszlopokra szerelt szalmatető, vagy modernebb helyeken szabályozható rácssűrűségű fémháló. Ennek következtében a növény sokkal több aminosavat és klorofilt kezd termelni, hogy jobban hasznosíthassa a kevesebb fényt. Ez adja meg a levelek jellegzetes, mélyzöld színét és édeskés zamatát. Ezt követően a teaszüretig fokozatosan, egyre erősebben árnyékolják, és a matcha szüretek alkalmával már több mint 90%-os árnyékolásban van a növény. A jó minőségű matcha tea több mint 10 éves teabokrokról származik, de nem ritkák az ennél idősebb cserjék sem.
A szedés során betakarítják az új, de már kifejlett rügyeket, amelyeket azonnal az üzembe szállítanak, hogy ott óvatos gőzöléssel megakadályozzák a fermentációt. A matcha típusú tea a klasszikus senchától eltérően nem esik át sodráson. Futószalagra téve gépben szárítják, így kapják az arachát, amelyben még megtalálható a szár és a levélnyél is. Az aracha hűtött raktárakban hónapokig érik a következő lépésig. Majd az aprólékos szortírozás következik, amikor eltávolítják a levelek erezetét is, és méretre vágják a leveleket. A válogatás után kapott tiszta tea a tencha, amelyet szinte csak matcha gyártására használnak. Az utolsó lépésben a tenchát gránit malomkövek között őrlik finom porrá. Ma ez már gépesítve történik, de így is hatalmas odafigyelést igényel, hogy a kövek a megfelelő sebességgel mozogjanak. Ezt követően csak a csomagolás marad hátra.
1. A matcha egy speciális formája a zöld teának
A matcha szó szerint azt jelenti, porított tea. Egy hagyományos zöld tea esetében a teafüvet leforrázva készül a tea. A matcha esetében a porrá őrölt tealevelekből készül a tea. A hagyományos receptek szerint a matchát kétféle módon isszák. Az úgynevezett usucha a hígabb változat, amihez két chashaku (körülbelül két teáskanál) tea és 1 deciliter víz kell. Az elterjedtebb, inkább krémes koicha egy sűrűbb tea. Általában 4-5 chashaku matcha tea és fél deciliter víz kell hozzá. A jellegzetes erős, zöld színét a termesztési eljárásnak köszönheti. A teacserjéket a szedés előtt, árnyékban nevelik. A teacserje a napfényi hánya miatt ellenreakciót produkál: elkezd nagyobb mennyiségű klorofilt - a zöld szín oka - termelni. Ezután fermentálják a leveleket, majd finom porrá őrlik.
|