Levendulás-barackos pite. Tokajis-sárgadinnyés szorbet: bódítóan jeges
2017.07.03. 12:58, KallaZsuzsanna56
Hozzávalók:
30 dkg liszt
30 dkg cukor
3 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg vaj
1 csomag sütőpor
1 pohár tej
10 dkg marcipánmassza
4-5 ág levendula
50 dkg sárgabarack
A szobahőmérsékletű vajat tegyük egy keverő tálba, majd keverjük habosra a cukorral, egyenként adjuk hozzá a tojásokat, utána a vaníliát, majd a liszttel elkevert sütőport és a tejet. Finomabb a sütemény, ha egy kis reszelt citromhéjat és citromlevet is keverünk bele.
Közepes méretű tepsit vajazzunk ki, majd szórjuk meg liszttel. Öntsük bele a pitetésztát, kanállal egyengessük el a tetejét.
A barackokat mossuk meg, vágjuk kétfelé, szedjük ki a magját. Tegyük a felezett barackokat sorjában magházával lefelé a pite tésztára, tetejére reszeljük a marcipánmasszát, majd tépkedjük rá a levendulaleveleket.
Tegyük forró előmelegített sütőbe és 140-150 fokon süssük körülbelül 34-40 percig. Mielőtt kivesszük a sütőből, fogvájóval célszerű sütéspróbát végezni, ha már nem ragad a tészta a fogvájóra, akkor biztosak lehetünk, hogy elkészült a sütemény.
A sárgadinnye nagyon ízletes elkészítési módja. Csak javasolni tudom, hogy próbáld ki!
Hozzávalók:
20 dkg cukor
1 kisebb mézédes sárgadinnye (zöld húsú)
1 zöldcitrom
1,5 dl tokaji aszú
Öntsünk egy kis lábasba két deciliter vizet, keverjünk bele a kristálycukrot, majd forraljuk 2-3 percig, utána hűtsük le jól.
A sárgadinnyét vágjunk kétfelé, kanállal szedjük ki a magjait, vágjuk le a héját és daraboljuk fel. Tegyük egy tálba, ízesítsük egy citrom kifacsart levével, majd öntsük rá a tokaji aszút és a cukorszirupot. Keverjük jól össze, öntsük át egy nagyobb műanyag edénybe, majd fagyasztóba félnapra.
A megfagyott jeges dinnyét törjük össze kisebb darabokra, szedjük át azonnal egy konyhai gyorsvágó gépbe. A géppel pépesítsük finom kásás állagúra, utána tegyük vissza egy zárható műanyag dobozba, majd újra a fagyasztóba. Pár óra elteltével tálalható.
Tálalás előtt üvegkelyheket tegyünk a fagyasztóba, a jól átfagyott kelyhekbe kanalazzuk a tokaji- sárgadinnye fagyit. Dekoráljuk citromszeletekkel, és egy korty tokaji aszúval nyakon önthetjük.
Tálalhatjuk félbevágott, kimagozott kisebb méretű sárgadinnyékbe is.
Egy adag energiaértéke körülbelül 626 Kcal ( 2627 Kj).
Elkészítési ideje fagyasztás nélkül 40 perc.