Mizuna, pak choi: PAK CHOY LEVES…
2020.02.28. 10:14, KallaZsuzsanna56
PAK CHOY LEVES…
Ne feledjétek, többnyire a szezonális zöldségek, gyümölcsök a legolcsóbbak!
Éppen ezért Spurina ezúttal két olyan salátaféléhez ad nektek néhány tuti receptet az áprilisi felhozatalból, amelyeket itthon csak kevesen ismernek. Pedig ma már sok piacon elérhető a MIZUNA és a PAK CHOI is.
De ne ijedjetek meg az olyan hozzávalóktól sem, mint például a mirin, a szójaszósz, a rizsecet vagy éppen a halszósz. Ezeket ugyanis ma már szinte bármelyik hipermarket polcain megtalálhatjuk. Ráadásul egy-egy üveg rengeteg adag étel megfőzéséhez elég, tehát meg sem növelik nagyon a költségvetést.
Párolt mizuna fokhagymás-gyömbéres mártásban
Hozzávalók:
-
1/2 kg mizuna (pak choi is jó)
-
70 ml húsleves alaplé/víz
-
2 ek növényi olaj
-
2 ek szójaszósz
-
2 ek mirin (rizsecet)
-
1 ek kukorica keményítő
-
1 ek friss gyömbér (hámozva, reszelve)
-
2 ek zúzott fokhagyma
Elkészítés:
-
Egy edényben keverd el jól az alaplevet, a szójaszószt, a mirint és a keményítőt.
-
A serpenyőben forrósítsd fel az olajat.
-
Add hozzá a gyömbért és a fokhagymát; párold meg.
-
Jöhetnek a zöldek; fonnyaszd meg a leveleket.
-
Végezetül öntsd bele az előre kikevert folyadékot; főzd egy-két percig.
-
Rizzsel tálald.
Hozzávalók:
6-7 db nagyobb méretű pak choy, apróra vágva*
2 liter zöldségalaplé
6 dl sűrű kókusztej*
8 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2 ek. thai citromfű, apróra vágva
2 ek. frissen reszelt gyömbér
1 db kb. 40 cm-es póréhagyma, vékonyra karikázva
2 tk. chilipaszta
2 ek. őrölt kurkuma
2 ek. kókuszolaj
ízlés szerint Himalája só***
*A budapesti Központi Vásárcsarnokban szereztük be.
**Aroy-D márkájút használtunk.
***Nature Cookta márkájút használtunk.
a tálaláshoz:
kb. 30 dkg főtt ázsiai, vékonymetélt rizstészta
frissen vágott koriander
frissen facsart limlé
felkarikázott újhagyma
vékonyra vágott zöldborsó héj
felkarikázott chilipaprika
Elkészítése:
A kókuszolajon megfuttatjuk az a póréhagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, chilipasztát, thai citromfüvet, kurkumát, a gyömbér. Pár perc pirulás után hozzáöntjük a kókusztejet, összeforraljuk, pürésítjük. Felöntjük a forró alaplével, ízlés szerint sózzuk. Hozzáadjuk a pak choyt, és csak annyi ideig főzzük, míg roppanós marad. Rizstésztával, korianderrel, újhagymával, chilivel és zöldborsó héjjal tálaljuk. Ízlés szerint locsoljuk meg lime lével.
Ihlet: Lila füge magazin 2018. tavasz