A töltelékhez:
500 g sampinyon gomba
1 kis csokor petrezselyem
60 g bacon vagy füstölt szalonna
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. paradicsompüré
1 ek. csípős paprikakrém
1/4 kk. provence-i fűszerkeverék
só, bors
1 ek. finomliszt
80 g reszelt gouda sajt
1 tojássárgája
A tésztához:
500 g finomliszt
250 g vaj/margarin
1 csapott ek. só
1 dl tejföl
1 kk. kristálycukor
25 g élesztő
1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
1 kk. olaj
1. A töltelékhez a gombát megtisztítjuk, félbe-negyedbe vágjuk, a petrezselyem levélkéit lecsipkedjük, mindkettőt aprítógépbe szórjuk, és finomra aprózzuk. A bacont/szalonnát vékony csíkokra szeljük, megpirítjuk, rádobjuk a felaprózott hagymát és az áttört fokhagymát, megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a paprikakrémet, a fűszerkeveréket és a gombát, 3-4 percig pirítjuk, levét elfőzzük, hagyjuk kihűlni. Sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk a liszttel, a sajttal és a tojássárgájával.
2. A tésztához a lisztet, a felkockázott vajat/margarint, a sót, a meglangyosított tejfölben elkevert cukrot és élesztőt, valamint a tojássárgáját összegyúrjuk (aprítógépben néhány pörgetés az egész), cipót formálunk belőle.
3. Lisztezett munkalapon (pihentetés nélkül) 3 mm vékonyra nyújtjuk a tészát, és lisztbe mártogatott 10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval a lehető legtöbb korongot szúrjuk ki belőle. A korongok közepére 1-1 kávéskanálnyi tölteléket púpozunk. A tojást kettéválasztjuk, a sárgáját elkeverjük az olajjal, a fehérjével pedig vékonyan megkenjük a tésztakorongok szegélyét. A tésztaszéleket egymásra hajtjuk-ragasztjuk, majd villával lenyomkodjuk.
4. Kibélelünk sütőpapírral 2 sütőlapot, és belerakosgatjuk a táskákat. Konyharuhával letakarva fél órát kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A táskák tetejét megkenjük az olajos tojássárgájával (az olajtól még fényesebbek lesznek), villával 1-2 helyen megszurkáljuk, és 25-30 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Konyharuhával vagy tortaharanggal letakarva több napig frissen tartható, finom italkorcsolya.
Tippek:
– Ha nem azonnal sütjük a tésztát, fóliába csomagolva egy éjszakán át a hűtőszekrényben pihentetjük, másnap 1 órán át szobahőmérsékleten puhulni hagyjuk, csak azután formázzuk, töltjük, kelesztjük a tepsiben, majd a fenti módon megsütjük.
– A szaggatáskor keletkezett tésztahulladékot 1 kk. tejföllel összegyúrjuk, kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük. Megkenjük a maradék tojássárgájával, megszórjuk ízlés szerint kömény-/szezám-/tökmaggal vagy mákkal, jó vastagon reszelt sajttal, majd derelyevágóval 2-3 cm-es csíkokra szeljük, és ropogósra sütjük.
– Ugyanebből a tésztából – 100-120 g karakteres (pl. gouda, edami, füstölt trappista) reszelt sajt belegyúrásával – pogácsát, illetve tetszés szerinti töltelékkel feltekert csigákat is süthetünk.
Lajos Mari receptje.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|