Zsuzsa konyhája!
Zsuzsa konyhája!
Fejléc

 

  Kedves Látogató!   

 

Szeretettel köszöntelek az oldalamon.
 

A főzés számomra egy életforma,a sütés pedig hobby.Mindenkinek írom ezeket a sorokat,aki szereti a hasát,mert itt a legfinomabb ételeket osztom meg.Jó nézelődést kívánok minden kedves idelátogatónak.Most újra nyitom ennek az oldalnak az életfunkcióját,de várlak benneteket a blogspotra is Zsuzsa ízutazásai címmel.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Zsuzsa finomságai.
 
Borjúpaprikás házias galuskával.
 
Burgundi rokfortos körte.
 
Joghurtkrémes pite fügével.
 
Karamellás fügés pitécske.
 
Gesztenyepüré.
 
Likőrkrémes fügés pite.
 
Churros tál.
 
Különleges matcha mázas fánkok
 
Desszertek
 
Blog

Almás mákpite (paleo)Mákos óriás csiga

2016.12.01. 18:08, KallaZsuzsanna56

 

Hozzávalók:
 
a tésztához:
10 tojásfehérje
8 dkg porrá őrölt eritritol (xilit vagy nyírfacukor) 
15 dkg darált mák
2 dkg nyílgyökérliszt 
 
az almás részhez:
1 kg alma
1-2 evőkanál citromlé
1 teáskanál fahéj
 
Az almás részt készítjük el először. Az almát lereszeljük. A citromlével és a fahéjjal addig pároljuk, amíg a leve el nem párolog. Félretesszük A tésztához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáforgatjuk a nyílgyökérliszttel és édesítőanyaggal elkevert mákot. A masszát sütőpapíros lemezre kenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve kihűtjük. Két csíkra vágjuk. Az egyikre rákenjük az almás tölteléket. Ráhelyezzük a másik lapot. Egy picit hagyjuk, hogy a tészta beszívja az alma maradék nedvességét, majd tetszés szerinti darabokra vágva kínáljuk. Én mos kockákat vágtam belőle.


Hozzávalók kb. 12 szelethez:
A kelt tésztához:
25 g élesztő
1 kk.+80 g porcukor
1+1 dl langyos tej
1 csipet só
2 tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
120 g +diónyi vaj/margarin a formához
500 g finomliszt
A töltelékhez:
200 g kristálycukor
2 ek. citromlé
20 g vaj/margarin
200 g darált mák
1 biocitrom reszelt héja
2 ek. zsemlemorzsa
1/4 kk. őrölt szegfűszeg
1/2 kk. őrölt fahéj
50 g puha mazsola



1. A tésztához felfuttatjuk az élesztőt 1 kk. porcukorral és 1 dl langyos tejjel. A maradék 1 dl tejben elkeverünk 80 g porcukrot, a sót, 2 tojást és 120 g olvasztott vajat/margarint. A liszthez adjuk az élesztős tejet, majd több részletben a tojásos keveréket, és hólyagosra kidolgozzuk. Letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30-40 perc).

2. A töltelékhez 1 dl vizet felforralunk a cukorral, hozzáadjuk a citromlét, a vajat/margarint, a mákot a reszelt citromhéjat, a zsemlemorzsát, a fűszereket, végül a mazsolát, és hagyjuk kihűlni.

3. Diónyi vajjal/margarinnal vastagon kikenünk egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kb. 30x40 cm-es téglalapra nyújtjuk, majd a hosszanti széleken 3-3 cm-t kihagyva, egyenletesen elsimítjuk rajta a mákkrémet, és szorosan feltekerjük. Csigát kerekítünk belőle, aztán a tortaformába emeljük, a tekercs végeit összenyomjuk, és a tészta alá hajtjuk. Konyharuhával letakarjuk, majd addig kelesztjük, amíg a tészta teljesen kitölti a formát (20-25 perc).

4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Beteszünk az aljába egy meleg vízzel félig felöntött tepsit/edénykét/konzervdobozt, mert a tészta süléséhez és puhán maradásához gőz kell! Megkenjük a csiga tetejét tojássárgájával, és középső bordamagasságon 1 órán át sütjük (ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával/sütőpapírral letakarjuk, de át kell sülnie (tűpróba!).

5. Kivesszük a sütőből, és 5 percig a formában pihentetjük. Mivel a kalács valószínüleg túlnő, sőt rágömbölyödik a forma peremére, úgy húzzuk le róla, hogy egy, a formánál kisebb átmérőjű, legalább 10 cm magas alkalmatosságra (pl. kisebb sütőforma, szita, konzerves doboz) állítjuk, meglazítjuk a kapcsot, és „lesegítjük-leejtjük” róla a tortakarikát. A tortalapon hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra csúsztatjuk, hogy az alja is „szellőzzön”, és azon hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor tortaszerűen szeleteljük. Frissen az igazi! Mélyhűthető!

Még nincs hozzászólás.
 
Idő
 
Naptár
2019. Január
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2018.01.24. 19:04
2018.01.22. 15:36
2017.10.06. 18:33
2017.09.17. 17:44
2017.07.03. 12:58
2017.05.04. 21:20
2017.05.04. 16:01
2017.03.20. 20:09
2017.02.23. 20:19
2017.02.08. 15:27
2017.02.06. 16:47
2017.02.04. 16:01
2017.02.03. 13:14
2017.01.31. 17:04
2017.01.31. 17:03
2017.01.14. 13:21
2016.12.12. 14:20
2016.12.10. 14:42
2016.12.10. 14:26
2016.12.09. 11:28
Friss hozzászólások
 
Látogatottság
Indulás: 2013-09-29
 
Kukoricalángos fűszervajjal.
 
Csokis csíkos rolád.
 
Mustáros sertésszelet rizi-bizivel.
 
Hidegtálak
 
Tejcsokis krémsajtos szuflétorta.
 
Újházy-csirkeleves.
 
Citromtorta Capri szigetéről.
 
Madártej Limoncellóval
 
Főételek kacsából
 
Lábléc
Süssünk együtt
 

Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!    *****    RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    REAVER GROVE | urban fantasy frpg