Almás mákpite (paleo)Mákos  óriás csiga
2016.12.01. 18:08, KallaZsuzsanna56
	
	 
	Hozzávalók:
	 
	a tésztához:
	10 tojásfehérje
	8 dkg porrá őrölt eritritol (xilit vagy nyírfacukor) 
	15 dkg darált mák
	2 dkg nyílgyökérliszt 
	 
	az almás részhez:
	1 kg alma
	1-2 evőkanál citromlé
	1 teáskanál fahéj
	 
	Az almás részt készítjük el először. Az almát lereszeljük. A citromlével és a fahéjjal addig pároljuk, amíg a leve el nem párolog. Félretesszük A tésztához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáforgatjuk a nyílgyökérliszttel és édesítőanyaggal elkevert mákot. A masszát sütőpapíros lemezre kenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve kihűtjük. Két csíkra vágjuk. Az egyikre rákenjük az almás tölteléket. Ráhelyezzük a másik lapot. Egy picit hagyjuk, hogy a tészta beszívja az alma maradék nedvességét, majd tetszés szerinti darabokra vágva kínáljuk. Én mos kockákat vágtam belőle.
	
	Hozzávalók kb. 12 szelethez:
	A kelt tésztához:
	25 g élesztő
	1 kk.+80 g porcukor
	1+1 dl langyos tej
	1 csipet só
	2 tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
	120 g +diónyi vaj/margarin a formához
	500 g finomliszt
	A töltelékhez:
	200 g kristálycukor
	2 ek. citromlé
	20 g vaj/margarin
	200 g darált mák
	1 biocitrom reszelt héja
	2 ek. zsemlemorzsa
	1/4 kk. őrölt szegfűszeg
	1/2 kk. őrölt fahéj
	50 g puha mazsola
	
	
	
	1. A tésztához felfuttatjuk az élesztőt 1 kk. porcukorral és 1 dl langyos tejjel. A maradék 1 dl tejben elkeverünk 80 g porcukrot, a sót, 2 tojást és 120 g olvasztott vajat/margarint. A liszthez adjuk az élesztős tejet, majd több részletben a tojásos keveréket, és hólyagosra kidolgozzuk. Letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30-40 perc).
	
	2. A töltelékhez 1 dl vizet felforralunk a cukorral, hozzáadjuk a citromlét, a vajat/margarint, a mákot a reszelt citromhéjat, a zsemlemorzsát, a fűszereket, végül a mazsolát, és hagyjuk kihűlni.
	
	3. Diónyi vajjal/margarinnal vastagon kikenünk egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kb. 30x40 cm-es téglalapra nyújtjuk, majd a hosszanti széleken 3-3 cm-t kihagyva, egyenletesen elsimítjuk rajta a mákkrémet, és szorosan feltekerjük. Csigát kerekítünk belőle, aztán a tortaformába emeljük, a tekercs végeit összenyomjuk, és a tészta alá hajtjuk. Konyharuhával letakarjuk, majd addig kelesztjük, amíg a tészta teljesen kitölti a formát (20-25 perc).
	
	4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Beteszünk az aljába egy meleg vízzel félig felöntött tepsit/edénykét/konzervdobozt, mert a tészta süléséhez és puhán maradásához gőz kell! Megkenjük a csiga tetejét tojássárgájával, és középső bordamagasságon 1 órán át sütjük (ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával/sütőpapírral letakarjuk, de át kell sülnie (tűpróba!).
	
	5. Kivesszük a sütőből, és 5 percig a formában pihentetjük. Mivel a kalács valószínüleg túlnő, sőt rágömbölyödik a forma peremére, úgy húzzuk le róla, hogy egy, a formánál kisebb átmérőjű, legalább 10 cm magas alkalmatosságra (pl. kisebb sütőforma, szita, konzerves doboz) állítjuk, meglazítjuk a kapcsot, és „lesegítjük-leejtjük” róla a tortakarikát. A tortalapon hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra csúsztatjuk, hogy az alja is „szellőzzön”, és azon hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor tortaszerűen szeleteljük. Frissen az igazi! Mélyhűthető!
	         
		