| 
Caponata ( szicíliai padlizsánragu)2016.09.22. 20:26, KallaZsuzsanna56 
	 
	
		  
		
			1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A padlizsánokat 2 cm vastag szeletekre, majd 2 cm-es csíkokra vágjuk, felkockázzuk. Szürőtálba tesszük, megszórjuk  sóval, 30 percig pihentetjük, hogy kesernyés levét kidobja.Majd leöblintjük, és lecsepegtetjük róla a vizet. 
		
			2.A paradicsomokat 2-3 percre forró, majd hideg vízbe merítjük, meghámozzuk  félbevágjuk, szelíden megnyomva magjaikat-levüket eltávolítjuk, húsukat kockákra aprózzuk. A hagymákat és a zellerszárakat vékonyan felkarikázzuk. Az olíva- és a kapribogyót leszűrjük,  felaprítjuk. 
		
			3. 1 ek. olajat felforrósítunk, rádobjuk a hagymát, 1 percig pirítjuk, majd fedő alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a zellert, az olíva- és kapribogyót  fedő nélkül, szelíd tűzön 10 percig főzzük. 
		
			4. Közben a padlizsánt leöblítjük, kinyomkodjuk, 3-4 rétegben összehajtogatott papírkendőre terítjük, felitatjuk róla a nedvességet. A maradék 5 ek. olívaolajat felforrósítjuk, beledobjuk a padlizsánkockákat, és fedő nélkül, mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve aranybarnára sütjük (5-6 perc). 
		
			5. Hozzáadjuk a hagymás-zelleres paradicsomot , a balzsamecetet és a cukrot . Élénk tűzön, szüntelenül keverve főzzük. Ha szükséges, csak a végén sózzuk. 
		
			6.  Tálaláskor bazsalikommal díszítjük, pirított fenyőmaggal megszórjuk. Mártogatóként, fokhagymával bedörzsölt pirítósra kenve fogyasszuk, vagy grillezett húsok mellé. 
	 
	 
	Hozzávalók 2 személyre:
	
		1 nagyobb padlizsán
		4 db paradicsom
		1 db vöröshagyma
		3 szál szárzeller
		1 ek aranymazsola
		1/2 dl vörösbor
		só, bors
		10 db kimagozott fekete olívabogyó
		20 db kapribogyó
		1+5 ek olívaolaj
		2 ek. balzsamecet
		1 ek. cukor 
		néhány bazsalikomlevél
		5 dkg fenyőmag
		
			Elkészítése: 
			  
			
				
					1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A padlizsánokat 2 cm vastag szeletekre, majd 2 cm-es csíkokra vágjuk, felkockázzuk. Szürőtálba tesszük, megszórjuk  sóval, 30 percig pihentetjük, hogy kesernyés levét kidobja.Majd leöblintjük, és lecsepegtetjük róla a vizet. 
				
					2.A paradicsomokat 2-3 percre forró, majd hideg vízbe merítjük, meghámozzuk  félbevágjuk, szelíden megnyomva magjaikat-levüket eltávolítjuk, húsukat kockákra aprózzuk. A hagymákat és a zellerszárakat vékonyan felkarikázzuk. Az olíva- és a kapribogyót leszűrjük,  felaprítjuk. 
				
					3. 1 ek. olajat felforrósítunk, rádobjuk a hagymát, 1 percig pirítjuk, majd fedő alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a zellert, az olíva- és kapribogyót  fedő nélkül, szelíd tűzön 10 percig főzzük. 
				
					4. Közben a padlizsánt leöblítjük, kinyomkodjuk, 3-4 rétegben összehajtogatott papírkendőre terítjük, felitatjuk róla a nedvességet. A maradék 5 ek. olívaolajat felforrósítjuk, beledobjuk a padlizsánkockákat, és fedő nélkül, mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve aranybarnára sütjük (5-6 perc). 
				
					5. Hozzáadjuk a hagymás-zelleres paradicsomot , a balzsamecetet és a cukrot . Élénk tűzön, szüntelenül keverve főzzük. Ha szükséges, csak a végén sózzuk. 
				
					6.  Tálaláskor bazsalikommal díszítjük, pirított fenyőmaggal megszórjuk. Mártogatóként, fokhagymával bedörzsölt pirítósra kenve fogyasszuk, vagy grillezett húsok mellé. 
	 
	            |