Firenzei mandulás keksz.Diós holdas süti.
2016.04.17. 14:59, KallaZsuzsanna56
	
	
	Hozzávalók 40 darabhoz:
	15 dkg mandula
	15 dkg barna cukor
	14 dkg kókuszreszelék
	8 dkg meggy
	5 dkg szárított gyömbér
	5 dkg vaj
	5 dkg rizsliszt
	2 evőkanál méz
	1 dl tejszín
	1 csipet só
	20 dkg étcsoki
	Elkészítés ideje:
	
	Elkészítés: 25 perc, sütés: 20 perc
	Elkészítés:
	
	A meggyet, a gyömbért és a mandulát vágd apróra. A vajat, a tejszínt, a cukrot és a mézet egy serpenyőben melegítsd össze. Kis lángon folyamatosan kevergesd, amíg a cukor feloldódik, majd forrald fel. Utána vedd le a serpenyőt a tűzről, és forgasd a masszába a többi hozzávalót. Ha homogén, tedd félre hűlni néhány percre.
	
	Evőkanál segítségével halmozz kis kupacokat a sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól körülbelül öt centi távolságra. Fontos tudni, hogy a keksz sütés közben jócskán megnő. Helyezd 180 fokra előmelegített sütőbe, és körülbelül tíz perc alatt süsd meg. Ha a tallérok szép aranybarnák, rakd őket rácsra, és ott hagyd kihűlni. A tepsid méretétől függően ezt a mennyiséget két-három adagban tudod kisütni.
	Végül a csokit vízgőz felett olvaszd fel, mártsd bele a tallérok egyik oldalát. Pihentesd legalább fél órát, és már eheted is.
	
	
	Hozzávalók 24 szelethez:
	Tészta
	50 dkg liszt
	20 dkg vaj
	10 dkg cukor
	4 tojássárgája
	2 mokkáskanál szódabikarbóna
	2 mokkáskanál sütőpor
	1 csomagvaníliás cukor
	tej
	csipet só
	Tetejére
	28 dkg darát dió
	25 dkg cukor
	4 tojásfehérje
	3 evőkanál víz
	sárgabaracklekvár
	Elkészítés ideje:
	
	Elkészítés: 20 perc, sütés: 1 óra
	Elkészítés:
	
	Tedd egy tálba a lisztet, az olvasztott vajat, a cukrot, a tojások sárgáját, a sót, a sütőport, a szódabikarbónát, és egy fakanállal jól keverd össze. Adj hozzá annyi tejet, hogy kissé sűrű, de folyós tésztát kapj. Ha homogén a massza, öntsd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és egyengesd el. Rakj papírt a tészta tetejére is, hogy egyenletesen barnuljon, és ne égjen meg. Előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 40 percig süsd.
	
	A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd tedd bele a darált diót, a cukrot, a vizet, és az egészet jól keverd össze. A kihűlt tésztát kend meg a lekvárral, majd egyengesd el rajta a diós masszát, és megint tedd vissza a 180 fokos sütőbe körülbelül 20 percre. Ha megsül a diós hab is a tetején, vedd ki hűlni, és pogácsaszaggatóval szúrj ki holdakat. A tetejét tálalás előtt porcukorral szórd meg.
	         
		