Firenzei mandulás keksz.Diós holdas süti.
2016.04.17. 14:59, KallaZsuzsanna56
Hozzávalók 40 darabhoz:
15 dkg mandula
15 dkg barna cukor
14 dkg kókuszreszelék
8 dkg meggy
5 dkg szárított gyömbér
5 dkg vaj
5 dkg rizsliszt
2 evőkanál méz
1 dl tejszín
1 csipet só
20 dkg étcsoki
Elkészítés ideje:
Elkészítés: 25 perc, sütés: 20 perc
Elkészítés:
A meggyet, a gyömbért és a mandulát vágd apróra. A vajat, a tejszínt, a cukrot és a mézet egy serpenyőben melegítsd össze. Kis lángon folyamatosan kevergesd, amíg a cukor feloldódik, majd forrald fel. Utána vedd le a serpenyőt a tűzről, és forgasd a masszába a többi hozzávalót. Ha homogén, tedd félre hűlni néhány percre.
Evőkanál segítségével halmozz kis kupacokat a sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól körülbelül öt centi távolságra. Fontos tudni, hogy a keksz sütés közben jócskán megnő. Helyezd 180 fokra előmelegített sütőbe, és körülbelül tíz perc alatt süsd meg. Ha a tallérok szép aranybarnák, rakd őket rácsra, és ott hagyd kihűlni. A tepsid méretétől függően ezt a mennyiséget két-három adagban tudod kisütni.
Végül a csokit vízgőz felett olvaszd fel, mártsd bele a tallérok egyik oldalát. Pihentesd legalább fél órát, és már eheted is.
Hozzávalók 24 szelethez:
Tészta
50 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
4 tojássárgája
2 mokkáskanál szódabikarbóna
2 mokkáskanál sütőpor
1 csomagvaníliás cukor
tej
csipet só
Tetejére
28 dkg darát dió
25 dkg cukor
4 tojásfehérje
3 evőkanál víz
sárgabaracklekvár
Elkészítés ideje:
Elkészítés: 20 perc, sütés: 1 óra
Elkészítés:
Tedd egy tálba a lisztet, az olvasztott vajat, a cukrot, a tojások sárgáját, a sót, a sütőport, a szódabikarbónát, és egy fakanállal jól keverd össze. Adj hozzá annyi tejet, hogy kissé sűrű, de folyós tésztát kapj. Ha homogén a massza, öntsd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és egyengesd el. Rakj papírt a tészta tetejére is, hogy egyenletesen barnuljon, és ne égjen meg. Előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 40 percig süsd.
A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd tedd bele a darált diót, a cukrot, a vizet, és az egészet jól keverd össze. A kihűlt tésztát kend meg a lekvárral, majd egyengesd el rajta a diós masszát, és megint tedd vissza a 180 fokos sütőbe körülbelül 20 percre. Ha megsül a diós hab is a tetején, vedd ki hűlni, és pogácsaszaggatóval szúrj ki holdakat. A tetejét tálalás előtt porcukorral szórd meg.