Maritozzi.Baklava
2016.04.03. 20:38, KallaZsuzsanna56
Hozzávalók: 500 g liszt, 1 kocka élesztő, 250 ml langyos tej, 3 ek cukor, 50 g mazsola, 30 g fenyőmag (ha nincs sem dől össze a világ), 50 g cukrozott narancshéj, 2 ek olívaolaj, 1 csipet só, 1 tojásfehérje a lekenéshez.
Ügymenet: a lisztet a robotgép táljába szitáltam. A közepébe mélyedést nyomtam, belemorzsoltam az élesztőt, megszórtam egy csipet cukorral, ráöntöttem egy kevés langyos tejet, a széléről egy kevés lisztet és kicsit állni hagytam, amíg az élesztő láthatóan beindult. Ekkor hozzáadtam a maradék tejet, a sót, és a dagasztópálcára bíztam, amíg alaposan ki nem dolgozta a tésztát. Lefedve langyos, huzatmentes helyen hagytam a duplájára kelni.
A megkelt tésztát lisztezett gyúrótáblára borítottam, kicsit átgyúrtam és beledolgoztam a mazsolát, a magot és az apróra vágott kandírozott narancshéjat. A tésztából 12 hosszúkás cipót formáztam, és sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem őket. Kb. 30 perc alatt hagytam őket másodszor is megkelni. Mielőtt betettem a sütőbe, lekentem őket a villával enyhén felvert tojásfehérjével. A sütőt 200 C fokra melegítettem elő a sütéshez, és kb. 20-25 percet töltöttek odabent.
Tálaláskor ék alakban kivágtam egy darabkát a tetejéről, és oda nyomtam a tejszínhabot.
Hozzávalók a cukorsziruphoz
3 bögre cukor
2 bögre víz
2 fahéj rúd
1/2 citrom
1 teáskanál vaníliakivonat vagy 1 tasak vaníliáscukor
1-5 evőkanál rózsavíz, ízlés szerint (elhagyható)
Hozzávalók a tésztához és a töltelékhez
2 csomag réteslap
kb. 1,5 bögre olvasztott vaj (réteslapok kenéséhez)
kb. 80 dkg durvára vágott dió, mandula, pisztácia vegyesen
kb. 1,5 bögre zsemlemorzsa (elhagyható, de takarékossági szempontok miatt a töltelék egy részét helyettesíthetjük is vele)
2-3 evőkanál cukor
3 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál őrölt kardamom
1/2 tk. őrölt kardamom
Elkészítés
Sűrű cukorszirupot főzünk a hozzávalókból.
Egy tűzálló tálat vagy tepsit 2 félbehajtott réteslappal bélelünk ki, ecsettel olvasztott vajat kenünk rá, majd megszórjuk a durvára vágott, fűszeres, cukros dió, mandula, pisztácia keverékével. Két félbehajtott réteslappal befedjük, a réteslapra olvasztott vajat kenünk, és rászórjuk a diós-mandulás keveréket; ezt ismételjük mindaddig, amíg a réteslap el nem fogy.
A rétegelt tésztát sütés előtt éles késsel felszeleteljük. Lassan sütjük: 150 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt sül át.
Az aranybarnára sült baklavára végül egyenletesen rálocsoljuk a cukorszirupot.
Másnap érdemes fogyasztani, ekkora éri el a megfelelő állagot és érnek össze az ízei.