| 
Szalagos farsangi fánk.2016.02.28. 17:54, KallaZsuzsanna56 
	 
	Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
	
		2,5 dl tej
		1 csomag instant Dr Oetker  élesztő
		1 kk.+50 g porcukor
		500 g finomliszt
		só
		4 tojássárgája
		60 g lágy vaj/margarin
		1 ek. rum
		1 mk őrölt vanília
		1 biocitrom reszelt héja
		olaj a sütéshez
		50 dkg házi baracklekvár
		vaníliás porcukor a szóráshoz 
	
		
			
				1. A tejet meglangyosítjuk, 1 dl-ben elkeverjük az élesztőport és 1 kk. porcukrot. A lisztet a robotgép  táljába szitáljuk, beleöntjük az élesztős tejet.  
			
				2. A maradék 1,5 dl langyos tejben elkeverjük a maradék 50 g porcukrot, 1 csipet sót és a tojássárgákat, majd a liszthez adjuk, 2-3 részletben beledagasztjuk a vajat/margarint, végül a rumot (egészen lágy tésztát kapunk!), letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30 perc).  
			
				3. Lisztezett munkalapon nyújtófával óvatosan 1,5 cm vastagra nyújtogatjuk.8 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott  fánkszaggatóval  kiszúrjuk (a leeső részeket liszt nélkül összegyúrjuk, újraszaggatjuk). A korongokat 5 cm távolságra, lisztezett tálcára vagy deszkára rakosgatjuk,a közepüket apró szaggatóval kiszúrjuk.  Aztán konyharuhával lazán letakarjuk, és ismét a kétszeresére kelesztjük. 
			
				4. Egy közepes méretű (25-28 cm átmérőjű) lábasba 2-3 ujjnyi olajat öntünk, felmelegítjük – ne legyen füstölgő-forró, mert túl hamar megpirul benne a fánk külseje, és nyers marad.  
			
				5. A fánkokat egy lapos lapáttal alányúlva megfordítjuk,és így tesszük a forró olajba.Lefedjük a lábast (ettől lesznek „szalagosak”), mondják sokan, bár az én véleményem meg az,hogy a könnyű tésztától lesz az,ugyanis nem süllyedhet el az olajban,és ha megfordítjuk,akkor a közepén lévő szalag kb fél cm-en kimarad az olajból.Mérsékelt tűzön 2-3 percig sütjük a fánkokat, majd húscsipesszel megfordítjuk és fedő nélkül aranybarnára sütjük őket. Papírkendővel bélelt tuppenware tálba szedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róla,  megszórjuk vaníliás porcukorral és frissen-forrón tálaljuk. A közepükön lévő üregbe és/vagy külön tálkában  némi barackpálinkával bolondított sárgabaracklekvárt kínálunk mellé.Olvasztott csokoládéval is fokozhatjuk élvezeti értékét, ha megspricceljük őket lekváros állagúkban.Jó étvágyat hozzá! 
	 
 
	            |