Móráné sonkás pogácsája.Fedák-torta
2015.11.08. 14:26, KallaZsuzsanna56
Móráné sonkás pogácsája
2010.01.17
Hozzávalók 12.5 dkg liszt, 25 dkg áttört burgonya, 12.5 dkg finomra vágott sonka, 5 dkg vaj, 1 késhegynyi só, 1 db tojás
Elkészítés A hozzávalókat összegyúrjuk, kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és a tésztából apró pogácsákat szaggatunk. Tetejüket a felvert tojással megkenjük és közepes hőmérsékleten kisütjük.
Tipp Ha markánsabb ízhatást szeretnénk elérni, válasszunk füstölt sonkát vagy tegyük a pogácsába angolszalonna húsos részét. Kicsit több mosogatnivalóval jár, de gyorsabb eljárás lehet, ha a sonkát apróra vágás helyett ledaráljuk. A pogácsák tetejére reszelt sajtot is tehetünk. A pogácsaszaggatót időnként mártsuk lisztbe, hogy ne ragadjon. Ha nincs pogácsaszaggatónk, használhatunk megfelelő méretű poharat is. A tepsit nem kell kikenni és kilisztezni, ha sütőpapírt teszünk bele. A sütőpapírt szabjuk ollóval a tepsi méretéhez.
Fedák Sári tortája és lepénye
2010.01.03
Fedák-torta
Hozzávalók 5 tojás, 15 dkg gesztenye,10 dkg porcukor, vaníliarúd, 3 dkg vaj, 8 dkg reszelt csokoládé, 5 dkg piskótamorzsa, 2 dkg liszt, 0.5 liter habtejszín, 20 dkg főtt, áttört gesztenye (gesztenyemassza) + egy kevés a díszítéshez, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés Összekeverjük a gesztenyét a tojások sárgájával, a porcukorral, a vaníliával és a vajjal. Hozzáadjuk a tojások fehérjéből készült kemény habot, a csokoládét, a piskótamorzsát és a lisztet. Kivajazott-lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) tortaformában, közepesen hőmérsékleten, lassan sütjük. Kihűlés után két egyforma lappá vágjuk. A vaníliás cukorral elkevert tejszínből kemény habot verünk, a tejszínes krémmel megtöltjük a tortát, és kívülről is ezzel vonjuk be, egy keveset meghagyva. A maradék gesztenyemasszából készült gesztenyepürével meghintjük a torta tetejét, majd mintázó nyomózsák segítségével, a maradék tejszínhabbal díszítjük. Lehűtjük, fogyasztásig hűvös helyen tartjuk.
Fedák-lepény (eredeti recept)
Hozzávalók 30 dkg cukor, 30 dkg vaj, 6 db tojás sárgája, 30 dkg liszt, fél rúd vanília, 10 dkg mandula
Elkészítés A vajat a cukorral habosra keverjük, a tojások sárgájával tovább keverjük, hozzáadjuk a vaníliát és kanalanként a lisztet. Kikent és lisztezett tepsibe tesszük, hámozott apróra vágott mandulával meghintjük és alacsony hőfokon megsütjük. Kockákra vágva, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.