Zsuzsa konyhája!
Zsuzsa konyhája!
Fejléc

 

  Kedves Látogató!   

 

Szeretettel köszöntelek az oldalamon.
 

A főzés számomra egy életforma,a sütés pedig hobby.Mindenkinek írom ezeket a sorokat,aki szereti a hasát,mert itt a legfinomabb ételeket osztom meg.Jó nézelődést kívánok minden kedves idelátogatónak.Most újra nyitom ennek az oldalnak az életfunkcióját,de várlak benneteket a blogspotra is Zsuzsa ízutazásai címmel.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Zsuzsa finomságai.
 
Borjúpaprikás házias galuskával.
 
Burgundi rokfortos körte.
 
Joghurtkrémes pite fügével.
 
Karamellás fügés pitécske.
 
Gesztenyepüré.
 
Likőrkrémes fügés pite.
 
Churros tál.
 
Különleges matcha mázas fánkok
 
Desszertek
 
Blog

Fetás táskák.Briam.

2015.09.30. 13:44, KallaZsuzsanna56

Fetás táskák (Τυροπιτάκια)

 

 
Egy előbbi beírásban írtam az augusztusi önkéntes estjeinkről, amikor a helyi néptáncegyesület nőtagjai pitákat készítettek, melyeket este eladtunk az egyesület bódéjánál, így növelve a bevételt, amit aztán más helyeken történő fellépésekkor használunk fel.
Írtam, hogy én kis fetás táskákat készítettem, kb. 65-70-t, ezeknek 3 darabját adtuk 1 euróért. Tegnap megint elkészítettem és mivel a tölteléket tökéletesítettem, eljött hát az ideje, hogy bejegyezzem a blogba is.
Már nem emlékszem sajnos, hol találtam az eredeti receptet, mely kiflire való volt. Az augusztusi elkészítéskor legelőször kifliket próbáltam belőle készíteni, de mivel mindenfele ömlött ki belőlük a töltelék, végül kis táskákat formáztam, így aztán tökéletesek lettek.
 
Hozzávalók a tésztához (65-70 db.-hoz):
 
1 kg finomliszt
4 tk. só
6 lk olívaolaj
300 gr görög joghurt (vagy egyéb, de lecsöpögtetett joghurt)
4 dl (2 csésze) tej
2 tasak élesztő (1 kg liszthez való élesztő)
2 tojás
14 dkg vaj
 
A fentieket összegyúrjuk. Én a tejet és  a vajat össze szoktam melegíteni és utoljára töltöm a masszába. Ha túl ragacsos, értelemszerűen még kevés lisztet teszünk hozzá, amíg jól gyúrható, de még puha lesz a tészta. Ezt szépen kidolgozzuk, addig amíg gyúrás közben kis hólyagok kezdenek keletkezni a tészta felületén. Ekkor félretesszük egy tálba kelni. Én meg szoktam olajozni a tetejét és hermetikusan letakarom a tálat. Mikor duplájára kelt, tovább lehet vele dolgozni.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket.
 

 
Töltelék 1 kg liszthez:
 
25 dkg feta
15 dkg anthotiro (tehéntúró) - ha nincs, lehet az egész töltelék csak fetával
6-7 db aszalt paradicsom felaprítva
maréknyi olívabogyó felaprítva (kb. 10 dkg)
bors
só, hogyha tehéntúrós, ha csak fetás, nem kell só
 
A fetát, túrót felmorzsolom és összegyúrom, -keverem a többi hozzávalóval.
 





 
 
A tésztát kb. 6 részre osztjuk, hogy ne kelljen az egészet egyben kinyújtani. Kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd egy nagy pohárral karikákat vágunk belőle. A közepére teszünk egy kiskanálnyi tölteléket, majd az egyik felét a másikra hajtjuk, úgy, hogy félholdat alkosson. Annak a félkörnek a széleit, melyikre a másik félkört hajtjuk, finoman megkenjük a már felvert tojással, így ahogy ráhajtjuk a másik oldalt, a szélek sütés közben összeragadnak és nem nyílnak szét. Miután összehajtjuk a táskát, a széleit végignyomogatjuk egy villával, ettől szép rácsos lesz, de össze is ragad a tészta.
A táskákat lekenjük a felvert tojással, megszórjuk ha van otthon szezám- vagy napraforgómaggal és 190 fokos sütőben pirosra sütjük. Középső rácson, előmelegítette sütőben kb. 20 perc alatt megvannak.
 

 

Hozzávalók:
egy tepsit kitöltő zöldségek:
krumplik, cukkinik és esetleg vékony padlizsán, kevesebb mennyiségben
4-5 cikk fokhagyma
1-2 hagyma
marék petrezselyemzöld
4-5 túlérett, turmixolt paradicsom vagy egy nagy (400 gr) paradicsomkonzerv

Elkészítés:


1. A zöldségeket vastag szeletekre vágjuk és belezúdítjuk egyenletesen a tepsibe. Tapasztalatom szerint akkor a legfinomabb ha a krumplit is, cukkinit is kerek szeletekre vágjuk. Cukkinit, padlizsánt célszerű fél órával a többi hozzávaló előkészítése előtt felszeletelni és besózni. Ezután a kiengedett levet lemosni a szeletekről és a többi hozzávalóhoz adni.
 
2. A turmixolt paradicsomokat ráöntjük, sózzuk, borsozzuk, rázúdítjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, az apróra vágott petrezselyemzöldet és borospohár vizet. Leöntjük az egészet bőven olívaolajjal. Jól összekeverjük. Ajánlatos friss, érett paradicsomokat használni és azoknak felét csak apróra vágni, felét turmixolni, így látványosabb a végeredmény.
 
3. Közepes sütőben addig sütjük amíg a zöldségek megpirulnak és az étel elfövi a levét. Ha a paradicsomok nagyon nagyok és levesek, ne tegyünk egyáltalán vizet az ételhez, mert ha tocsog a lében, nem ízletes! Az ételnek csak egy olajos szaftba kell a végére leülnie.Fetasajttal kenyérrel kínáljuk.
 
Még nincs hozzászólás.
 
Idő
 
Naptár
2018. Május
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2018.01.24. 19:04
2018.01.22. 15:36
2017.10.06. 18:33
2017.09.17. 17:44
2017.07.03. 12:58
2017.05.04. 21:20
2017.05.04. 16:01
2017.03.20. 20:09
2017.02.23. 20:19
2017.02.08. 15:27
2017.02.06. 16:47
2017.02.04. 16:01
2017.02.03. 13:14
2017.01.31. 17:04
2017.01.31. 17:03
2017.01.14. 13:21
2016.12.12. 14:20
2016.12.10. 14:42
2016.12.10. 14:26
2016.12.09. 11:28
Friss hozzászólások
 
Látogatottság
Indulás: 2013-09-29
 
Kukoricalángos fűszervajjal.
 
Csokis csíkos rolád.
 
Mustáros sertésszelet rizi-bizivel.
 
Hidegtálak
 
Tejcsokis krémsajtos szuflétorta.
 
Újházy-csirkeleves.
 
Citromtorta Capri szigetéről.
 
Madártej Limoncellóval
 
Főételek kacsából
 
Lábléc
Süssünk együtt
 

Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha