Sült habos  cseresznyetorta.Meggyfelfújt –  francia finomság
2015.06.17. 17:48, KallaZsuzsanna56
	
	Sült habos
	cseresznyetorta
	Hozzávalók 16 szelethez:
	500 g cseresznye
	300 g finomliszt
	1/2 tasak (6 g) sütőpor
	diónyi+150 g lágy vaj/margarin
	4 tojás
	120+80 g finomított kristály- vagy sütőcukor
	só
	1 biocitrom reszelt héja
	1 dl tej
	5 ek. rum
	porcukor a szóráshoz
	néhány citromfű- vagy mentabóbita
	
	
	
	1. A cseresznyét megmossuk, a szárakat kitörjük, kimagozzuk, jól lecsepegtetjük. A lisztet és a sütőport összeszitáljuk. Diónyi vajjal/margarinnal kikenünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
	
	2. 2 tojást kettéválasztunk. 150 g vajat/margarint, 120 g cukrot és 1 csipet sót habosra keverünk. Egyenként hozzáadjuk a maradék 2 egész tojást, a 2 tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. Több részletben, a tejjel és a rummal váltakozva hozzászitáljuk a lisztet, laza mozdulatokkal összedolgozzuk, és a tortaformába szedjük-simítjuk. Megszórjuk a cseresznyével, majd középső bordamagasságon 55-60 percig sütjük (tűpróba!). Ha nagyon pirulna a teteje, fóliával/sütőpapírral letakarjuk.
	
	3. A kimaradt 2 tojásfehérjét 1 csipet sóval kemény, majd az apránként beleszórt 80 g kristály- vagy sütőcukorral fényes-tömör habbá verjük, és csillagcsőrös habzsákba szedjük.
	
	4. Kivesszük a tortát a sütőből, a szegélyén 2 cm-t szabadon hagyva, némi távolságra egymástól csúcsos habsipkákat-rózsákat nyomunk a tetejére. Visszatesszük a sütőbe, és további 10-12 percig sütjük, a formában hagyjuk kihűlni. Tálaláskor tálra csúsztatjuk, meghintjük fátyolnyi porcukorral, citromfű-/mentabóbitákkal díszítve tortaszerűen szeleteljük. Mélyhűthető!
	
	Tippek:
	
	
	– Gazdagíthatjuk a tésztát 80 g darált mogyoróval, dióval is.
	– Készíthetjük meggyből is, vagy cseresznyéből és meggyből vegyesen.
	
	Meggyfelfújt –
	francia finomság
	Eredeti neve: Clafoutis
	Hozzávalók 4 személyre:
	400 g érett meggy
	4 tojás
	100 g porcukor + a szóráshoz
	1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
	1/4 kk. őrölt fahéj
	só
	100 g finomliszt
	2,5 dl tej
	diónyi vaj/margarin a formához
	
	
	
	1. A meggyet megmossuk, lecsepegtetjük, konyharuhába takarva felitatjuk róla a vizet, majd kimagozzuk. Egy kb. 26 cm átmérőjű (vagy 2-4 kisebb), lapos, cakkos oldalfalú gyümölcstortaformát vastagon kikenünk vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
	
	
	2. A tojásokat habosra keverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és 1 csipet sóval. Apránként beleszitáljuk a lisztet, majd 2-3 részletben hozzáadjuk a tejet, és simára keverjük (sűrű palacsintatészta-állaga lesz).
	
	3. A sütőedény aljára terítjük a meggyet, leöntjük a masszával, és betesszük a sütőbe. 10 perc múlva visszakapcsolunk 180 °C-ra, majd addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarnára nem pirul (tűpróba!) – további 25-30 perc. A sütő ajtaját az első 20 percben nem szabad kinyitni, mert művünk összeesik (szinte ez az egyetlen hibalehetőség)!
	
	4. Kivesszük a felfújtat a sütőből, megszórjuk porcukorral, és a sütőedényben hagyva azonnal tálaljuk, mert gyorsan (5-8 perc) összeesik, és oda a szépsége! Langyosan, sőt hidegen is finom! Tartalmas levesek után kínálhatjuk.
	
	Változatok:
	
	
	Egresssel, rebarbarával, sárga- és őszibarackkal, szilvával, egyéb aromás gyümölcsökkel is pompás! A cukor mennyiségét mindig a gyümölcs érettségi fokához igazítjuk!
	         
		