Tökmagos buci2015.05.26. 08:42, KallaZsuzsanna56 
	
	
	
	 
	- 
		45 dkg finomliszt
 
	- 
		5 dkg zabpehelyliszt
 
	- 
		2 tk. só
 
	- 
		3 ek. tökmagolaj
 
	- 
		15 dkg joghurt
 
	- 
		2 dl víz (+ 2 evőkanál)
 
	- 
		20 dkg öregtészta
 
	- 
		1,5 dkg friss élesztő
 
	- 
		8-10 dkg pirított tökmag
 
 
	Tálba szitáljuk a finomlisztet, elkeverjük a zabliszttel, 5 dkg tökmaggal és a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a vizet, a joghurtot, és a tökmagolajat ( maroslelei olajat használtam), beletesszük a darabokra tépkedett öregtésztát és rámorzsoljuk az élesztőt.  
	Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk. Ha a tészta megkívánja, akkor hozzáadjuk a + 2 ek. vizet is.  
	Amikor a tésztánk szép sima, fényes felületű és nem ragad már a kezünkhöz vagy a tálhoz, kelesztőtálba tesszük, letakarjuk és 30-40 percig kelni hagyjuk.  
	Finoman belisztezzük a deszkát és rászórjuk a maradék tökmagot. Erre fordítjuk a megkelt tésztát és a kezünkkel kb. 1 cm vastag téglalapot nyomkodunk belőle. A téglalapot gondolatban megfelezzük és a felső részt az alsóra hajtjuk úgy, hogy az alsó rész kb. 2-3 centivel hosszabb legyen. A tészta jobb és bal szélét, majd az alját is visszahajtjuk, így egy szabályos téglalap formát kapunk. 
 
	
	 
	A kezünkkel kb. 40 cm x 16 cm nagyságúra igazítjuk. Egy éles késseelőbb hosszában elfelezzük, majd keresztben 5 egyforma részre vágjuk. Így 10 db kb. 8 x 8 cm nagyságú négyzeteket kapunk. 
	Óvatosan sütőpapíros tepsire emeljük őket. Egy ruhával letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk. A sütőt ezalatt előmelegítjük 200 fokra. 
	A megkelt zsemlék tetejét alaposan lepermetezzük vízzel, a deszkán maradt tökmagokat a tészták tetejére szórjuk és a tepsit az előmelegített sütőbe toljuk. 
	 
		A sütési idő kb. 25-30 perc. 
	
		A pirosra sült péksütemények rácsra szedjük hűlni. 
 
 
 
		
 |