Szilvás kiflifelfújt,Vaníliás   körtegratin
2015.03.17. 20:15, KallaZsuzsanna56
	
	Hozzávalók 8 személyre:
	8 közepes nagyságú kifli
	1 biocitrom héja
	100+100 g kristálycukor
	8 dl tej
	1 púpozott kk. őrölt fahéj
	4 ek. porcukor
	150 g dió
	1 ek. zsemlemorzsa
	1,2 kg érett, de kemény, magvaváló szilva
	1 ek.+200 g+2 ek. lágy vaj/margarin
	8 tojás
	só
	2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
	néhány mentalevél
	
	
	1. A kifliket vastagabb karikákra vágjuk, mély tálba szórjuk. A citromot alaposan megmossuk, sárga héját (burhonyahámozóval) ujjnyi széles csíkokban lehántjuk, és 100 g cukorral együtt a tejhez adjuk. Éppen csak felforraljuk, a zsemlére/kiflire szűrjük, lazán összekeverjük, és 25-30 percet pihentetjük-puffasztjuk.
	
	2. Közben a fahéjat összekeverjük a porcukorral. A dió felét darabosra-durvára vágjuk, a maradékot megdaráljuk, és összekeverjük a zsemlemorzsával. A szilvaszemeket megmossuk, tiszta konyharuhába hempergetve felitatjuk róluk a vizet, aztán félbevágjuk és kimagozzuk.
	
	3. Egy közepes méretű, mélyebb tűzálló tálat vagy hibátlan, csinos tepsit (ebben fogjuk tálalni) kikenünk 1 ek. vajjal/margarinnal, majd beszórunk a darált dió-zsemlemorzsa-keverékkel. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
	
	4. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. 200 g vajat/margarint habosra keverünk a maradék 100 g cukorral és a vaníliás cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját és a tojáshab felét. Több részletben hozzáadjuk a megáztatott zsemlét/kiflit, végül óvatosan összeforgatjuk a maradék tojáshabbal (tocsogós, lágy, levegős masszát kapunk). Felét a tálba simítjuk, beterítjük a szilvával, megszórjuk a darabos dióval és 3 ek. fahéjas porcukorral. Tetejére szedjük-kócosítjuk a maradék masszát, aztán mogyorónyi darabokban megpöttyözzük 2 ek. vajjal/margarinnal.
	
	5. Középső bordamagasságra állított rácson enyhe pirulásig sütjük (45-50 perc). Tálalás előtt 8-10 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), tetejét meghintjük a maradék 1 ek. fahéjas porcukorral, és mentalevélkékkel vidámítva kínáljuk. Langyosan a legfinomabb! Nem túl tartalmas levesek pompás kísérője.
	
	Kényeztetésképpen vaníliamártást adhatunk hozzá:
	1 vaníliarudat felhasítunk, a belsejében lévő pépet késheggyel kiemeljük, 3 dl tejhez adjuk, felforraljuk, fedő alatt 10 percig pihentetjük. 3 tojássárgáját és 50 g cukrot habos krémmé keverünk. Apránként hozzászűrjük tejet, visszaöntjük a tejeslábasba, és szelíd tűzön/gőz fölött, folyamatosan keverve enyhe sűrűsödésig forrósítjuk – felforrnia nem szabad, mert kicsapódik a tojás! Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, végül kíméletesen hozzákeverünk 1 dl kemény habbá vert tejszínt, és csinos tálkába szedve kínáljuk.
	
	hozzávalók 4 személyre:
	1 púpozott ek. puha mazsola
	4+4 ek. körtepálinka
	1 kk. vaj/margarin
	1/2 vaníliarúd
	5 dl tej
	4 tojássárgája
	80 g kristálycukor
	1 púpozott ek. vaníliás pudingpor
	4 kisebb körte
	2-3 ek. citromlé
	1 ek. porcukor
	4 szem cukrozott cseresznye vagy koktélcseresznye
	
	
	
	1. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, felitatjuk róla a nedvességet, tálkába szórjuk, meglocsoljuk 4 ek. körtepálinkával. Vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal/vajjal 4 lapos tűzálló tálkát-sütőformát. A sütőt előmelegítjük 220-225 °C-ra.
	
	2. A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk belőle a vaníliapépet, a tejhez adjuk, felforraljuk. Fém keverőtálban vagy habüstben kikeverjük a tojássárgákat a kristálycukorral, hozzáadjuk a pudingport, apránként a tejet, majd gőz fölött, folyamatosan keverve sűrűsödésig főzzük. Hideg vízfürdőbe állítva langyosra hűtjük, aztán belekeverjük a maradék 4 ek. körtepálinkát, és arányosan elosztva a tálkák aljára simítjuk.
	
	3. A körtéket megmossuk, kettévágjuk, magházukat kiemeljük, mindegyiket 8-10 gerezdre vágjuk. Azonnal citromlébe forgatjuk, majd lecsepegtetjük, forgószerűen a krém tetejére fektetjük, és megszórjuk porcukorral.
	
	4. A forró sütőben 7-8 percig, (felforrósított grillsütőben 2-3 percig) csak addig sütjük, amíg a krém egy kissé megpirul. Kivesszük a sütőből, tetejüket megszórjuk a pálinkában érlelt mazsolával, a cukrozott cseresznyével díszítjük, és melegen, de nem tűzforrón tálaljuk.
	         
		