Rostonsült libamáj vörösáfonyás-körtés chutnyval.Szezámmagos rántottsajt.
2015.03.10. 17:29, KallaZsuzsanna56
	
	
	Húsétel.
	
	Roston sült libamáj: 50 dkg libamáj, só, bors, kakukkfű, kevés libazsír, illetve pirítós kenyér.
	Vörösáfonyás-körtés chutney: 2 körte, 1 fej lilahagyma (vöröshagyma), 1-2 evőkanál fagyasztott vörös áfonya vagy ugyanennyi áfonyabefőtt, 1-2 evőkanál aszalt áfonya, 4-5 dkg gyömbér, 1 chili paprika vagy csípős paprika, 1 evőkanál fehérborecet, 1 kiskanálnyi méz, 1 mokkáskanálnyi mustármag, 4-5 szem szegfűszeg, 1 mokkáskanálnyi bors, 1 csillagánizs, 5-6 szem koriánder, kevés só.
	
	1. Előbb elkészítjük a chutney-t, mert ki kell hűlnie. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk; a körtét meghámozzuk és centis kockára vágjuk. Az egészet egy edényben az aszalt vörös áfonyával és a finomra vágott chili paprikával főni tesszük, közben hozzáadjuk a mézet, az ecetet, a reszelt gyömbért, illetve teatojásban a fűszereket. Kb. 15 perc alatt többször is megkavargatva összefőzzük, a legvégén hozzáadjuk a fagyasztott vörös áfonyát vagy vörösáfonya-befőttet. Hagyjuk teljesen kihűlni.
	2. A libamájat megpucoljuk, félujjnyi szeletekre vágjuk, borsozzuk, majd vékonyan kizsírozott serpenyőben mindkét oldalát megpirítjuk. Sütés közben néhány szál friss kakukkfüvet dobunk a serpenyőbe. Vigyázzunk, ne süssük túl a májat! A kisült májszeleteket tálalásig melegen tartjuk.
	3. A kenyeret kerekre vagy nagyobb kockára vágjuk, és serpenyőben mindkét oldalát megpirítjuk.
	4. Tálaláskor a pirítottkenyér-talapzaton elrendezzük a májszeleteket és melléhalmozzuk a chutney-t. Az asztalra sót teszünk, hogy mindenki ízlés szerint sózhassa.
	
	Jó tudni!
	• A chutney vagy csatni indiai eredetű étel, zöldségekből és gyümölcsökből készített, erős fűszerezésű ízesítő – átmenet a befőtt és az ételízesítő között. Vidékünkre nemrég jött be divatba, hideg és meleg előételek mellé ízesítőnek kiváló.
	
	8 szelet juhsajt, 8 szál sárgarépa, 10 dkg szezámmag, két tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj.
	
	1. A sárgarépát megtisztítjuk és enyhén sós vízben félpuhára főzzük.
	2. A sajtszeleteket panírozzuk az alábbi sorrendben: liszt, felvert tojás, zsemlemorzsa, tojás, szezámmag. Ezután forró olajban aranysárgára sütjük.
	3. A sárgarépát tálalás előtt forró olajban megfuttatjuk és a rántott sajttal tálaljuk.
	
	Jó tudni!
	• A sajtszeleteket különböző magvakkal panírozhatjuk, például darált mogyoróval, mandulával.