Zsuzsa konyhája!
Zsuzsa konyhája!
Fejléc

 

  Kedves Látogató!   

 

Szeretettel köszöntelek az oldalamon.
 

A főzés számomra egy életforma,a sütés pedig hobby.Mindenkinek írom ezeket a sorokat,aki szereti a hasát,mert itt a legfinomabb ételeket osztom meg.Jó nézelődést kívánok minden kedves idelátogatónak.Most újra nyitom ennek az oldalnak az életfunkcióját,de várlak benneteket a blogspotra is Zsuzsa ízutazásai címmel.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Zsuzsa finomságai.
 
Borjúpaprikás házias galuskával.
 
Burgundi rokfortos körte.
 
Joghurtkrémes pite fügével.
 
Karamellás fügés pitécske.
 
Gesztenyepüré.
 
Likőrkrémes fügés pite.
 
Churros tál.
 
Blog

Avokádó.

2015.01.27. 09:02, KallaZsuzsanna56

A hazai üzletekben csak az utóbbi néhány évben lett elérhető az avokádó, melyet rücskös zöld héja és formája miatt alligátorkörtének is neveznek. A közép-amerikai indiánok évezredek óta termesztik.

Nagyon egészséges, tele van telítetlen zsírsavakkal és vitaminokkal. Mivel 30%-a zsír, szuper bőrápoló, érdemes egy kanállal elcsenni belőle gyors arcpakolás céljára.

Az avokádó, krokodilgyümölcsnek is hívják

Együnk sok avokádót!

Nálunk a sok fajta közül általában a sötétzöld héjú kapható, célszerű a kicsit puha avokádókat megvenni, ezek valószínűleg érettek. Ha mégis keményet vettünk, tegyük őket papírzacskóba egy banánnal, és egy nap alatt megérnek.

Általában nyersen fogyasztjuk, sokan egyszerűen félbevágják, megsózzák, és már eszik is. Pirítósra is kenhetjük, felkockázva pedig mindenféle salátát feldob. Készülhet belőle nyáron hideg avokádókrémleves vagy pikáns gyümölcssaláta (az avokádó ugyanis botanikai értelemben gyümölcs), és persze guacamole.

Guacamole, avokádókrém

Avokádókrém (Guacamole)

A leggyakoribb avokádóból készülő étel az avokádókrém, vagyis guacamole. A spanyol hódítók „kölcsönözték” a receptet az aztékoktól a 16. század környékén.

A mexikói konyha specialitása


Az alap a puha avokádó szétnyomott gyümölcshúsa, só és bors, valamint citromlé, hogy a barnulást megakadályozuk. Ha biztosra akarunk menni, használjunk a guacamoléhoz kóser sót és frissen őrölt borsot is.

Az eredeti mexikói guacamole a molcajate nevű kőmozsárban készül, és van benne apróra vágott paradicsom is. Érdekesség, hogy Venezuelában Guasacaca néven fogyasztanak egy, a guacamolénál hígabb, ecetes avokádóöntetet is.

Az alap - só, bors, citrom - krémen kívül vannak, akik az alábbi hozzávalókkal is megbolondítják az avokádókrémet.

fokhagyma
vöröshagyma
lime reszelt héja
lime leve
koriander
menta
chilipaprika
tabasco
paradicsom
tejföl
majonéz
mustár
mediterrán guacamoléhoz friss bazsalikom
Mivel fogyasszuk?

Az avokádókrémet tortilla csipsszel mártogathatjuk és mindenféle burrito, taco és quesadilla mellé is felszolgálhatjuk, de sima vajaskenyéren is megállja a helyét.

Vendégváráshoz a guacamolét fogyaszthatjuk mártogatósként zöldségcsíkokkal (répával, szárzellerrel, kaliforniai paprikával) is.


Az alap guacamole

Hozzávalók:
2 puha avokádó
1 egész lime leve
2 közepes paradicsom héj nélkül, kimagozva, apróra kockázva
2 gerezd fokhagyma
fél lilahagyma apróra kockázva
só, bors

Elkészítés: A puha avokádót félbevágjuk, a húsát villával összenyomjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát, az aprított vagy reszelt lilahagymát és az aprított paradicsomot. Lehet bele tenni 1 evőkanál tejfölt is.

Kolumbiai guacamole

Hozzávalók:
4-5 puha avokádó
2 paradicsom
2 szál újhagyma
1 citrom (de lehet lime is)
koriander
őrölt erőspaprika
víz


Elkészítés: Egy megmosott, meghámozott paradicsomot és 1 szál újhagymát zöldjével együtt apróra vágunk, ezt öszekeverjük egy nagyobb csészében egy kis őrölt erőspaprikával, ízlés szerinti apróra vágott korianderrel, kis sóval, 1 lime (vagy citrom) levét ráfacsarjuk, és egy kis vízzel felengedjük. Ezt különben így magában - aji néven - is eszik húsokhoz, főtt burgonyához stb. A megmosott avokádókból eltávolítjuk a magot, kikaparjuk a húst, pépesítjük, összekeverjük a maradék felaprított paradicsommal és újhagymával, illetve az ajiból annyival, amennyit felvesz (majdnem az egészet bele lehet tenni).

A tortilla (ejtsd: tortijja) szó jelentése a spanyol „torta” szóból ered, mely kerek süteményt jelent. Amikor a spanyolok rátaláltak az aztékok által készített lapos kenyérre, tortillának, kis tortának kezdték hívni. A mexikóiak évszázadok óta fogyasztják, és egyre népszerűbb azokban az országokban, ahol a mexikói ételeket szeretik. Belőle készül a taco (általában kemény kukorica torilla megtöltve mindenfélével), a burrito (hasonló, de feltekerve), az enchillada (ez is fel van tekerve és meg van töltve, de meg is sütik szószban).
Tortilla de patatas – ahogy a spanyolok eszik

A tortilla sok helyen egy kerek, többrétegű omlett, mely burgonyával készül, és sütőben vagy serpenyőben sül. Spanyol tapas bárokban gyakran láthatjuk az étlapon a tortilla de patatas-t. Ez vékonyra szeletelt vagy kis kockára vágott burgonya, melyet olívaolajban párolnak, majd felvert tojással, fűszerekkel összesütnek. Akkor jó az állaga, ha alul és felül ropogósra sült, középen pedig puha, krémes. Rengeteg változata létezik.Spanyol tortilla

Hozzávalók:
40 dkg burgonya (nem szétfővő fajta)
2 fej vöröshagyma
1 piros húsú kaliforniai paprika
4 evőkanál Vénusz olaj
6 tojás
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A paprikát megmossuk, húsát kis kockákra vágjuk.
Felforrósítunk 2 evőkanál olajat egy nagy, bevonatos serpenyőben, és kb. 15 percig pirítjuk benne a krumplit a hagymával. Hozzáadjuk a paprikát, és még 5 percig pirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük, tálra borítjuk, kissé hűlni hagyjuk.
A tojásokat felverjük, a petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. A maradék olajat felforrósítjuk a serpenyőben, visszaöntjük a krumplis keveréket, rá a tojást, jól összerázzuk, és hagyjuk megsülni.
Leborítjuk a serpenyőt egy nagy tányérral, ráfordítjuk a tartalmát, és visszacsúsztatjuk a serpenyőbe. A lepény másik oldalát még 5 percig sütjük, majd kiborítjuk. Kisebb kockákra vágjuk, fogvájót tűzünk bele, és tálaljuk. Hidegen-melegen egyaránt finom.
Tortilla, a lap

A legenda szerint a tortillát egy maja földműves készítette az éhes királynak. Az aztékok bizonyíthatóan már több tízezer évvel ezelőtt fogyasztottak a kukorica lisztjéből készült tésztaételeket. A leggyakoribb tortilla a kukorica tortilla és a lisztes tortilla. Utóbbiból készül például a burrito, mely lisztes tortillába betekert hús, zöldség, sajt, tejföl, öntetek változatával. A quesadilla is tortilla lapból készül, a töltött tésztalapokat félbehajtják, és melegszendvicsként serpenyőben mindkét oldalát megsütik.

Kukoricás tortillába töltve minden finomság - ez a taco


A tortilla népszerűsége óriási, többféle ízben és formában kapható, hiszen sokáig eláll, zsírszegény és változatosan felhasználható, nem mellesleg a mélyhűtést is jól tűri. Az USA-ban és Kanadában kezdett elterjedni a sok spanyol ajkú betelepülő és Mexikó közelsége miatt, itt ma már annyira népszerű, hogy a szeletelt kenyér után ez a második leggyakrabban fogyasztott előre csomagolt kenyérféle, megelőzi a bageleket és muffinokat. A tortilla iparág évente hatmilliárd dolláros biznisz, nem csoda, hogy már Kínában is gyártják.

Gyakorlatilag a világ minden kicsit is multikulti városában találunk egy helyet, ahol tortillából készült ételt ehetünk. A töltelék átlalában sajt, salsa, tejföl, saláta, húsok, bab. És persze a guacamole, az avokádókrém. De gyakorlatilag bármivel megtölthetjük, és nagyon jó szendvicseket készíthetünk belőle a gyerekeknek is.

Még nincs hozzászólás.
 
Idő
 
Naptár
2018. Február
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
<<   >>
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2018.01.24. 19:04
2018.01.22. 15:36
2017.10.06. 18:33
2017.09.17. 17:44
2017.07.03. 12:58
2017.05.04. 21:20
2017.05.04. 16:01
2017.03.20. 20:09
2017.02.23. 20:19
2017.02.08. 15:27
2017.02.06. 16:47
2017.02.04. 16:01
2017.02.03. 13:14
2017.01.31. 17:04
2017.01.31. 17:03
2017.01.14. 13:21
2016.12.12. 14:20
2016.12.10. 14:42
2016.12.10. 14:26
2016.12.09. 11:28
Friss hozzászólások
 
Látogatottság
Indulás: 2013-09-29
 
Kukoricalángos fűszervajjal.
 
Csokis csíkos rolád.
 
Mustáros sertésszelet rizi-bizivel.
 
Hidegtálak
 
Tejcsokis krémsajtos szuflétorta.
 
Újházy-csirkeleves.
 
Citromtorta Capri szigetéről.
 
Lábléc
Süssünk együtt
 

A HUN-Tv kezet nyújt: Az Élet Magazin elõadásai, köztük Asztrológia elõadásom    *****    Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend    *****    Még nagyon az év elején járunk, most rendelj születési horoszkópot az ajándék 3 év elõrejelzés és ingyenes konzultáció!!    *****    Pánikenyhítõ poszt a Histórián. Superuser jelen. És TE merre jársz? Kattints!    *****    SIMONA | az Isten áldjon, Esperanza! Lolájának fõszereplésével | SIMONA | a jelenleg futó legsikeresebb argentin sorozat    *****    Marculábi cica tíz éves lett! Ünnepeljétek meg a születésnapját a Mesetárban Marculábis ujjbábokkal! Boldog szülinapot!    *****    ***Munkalehetõség! Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból keresünk, MLM vezetõket és tanácsadókat! ***    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! A tanulásod nálam az ASZTRO-suliban teljesen INGYENES! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Aktív Videojáték honlap!! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!