Bögrés mákos kocka.Almás párna.
2014.12.10. 19:18, KallaZsuzsanna56
	
	Számos család „dinasztikus” receptjeinek egyike, vonzereje többrendbéli: gyors, egyszerű, kiadós, elronthatatlan, olcsó és finom. Készíthetjük darált dióval is, illetve minden olyan télről megmaradt finomsággal (a mennyiségekre figyeljünk!), amelyet amúgyis időszerű volna felhasználni, mielőtt megavasodna vagy tönkremenne.
	Hozzávalók kb. 35 kockához::
	1 kb. 3 dl űrtartalmú bögre
	1 bögre finomliszt (200 g)
	2 tasak (20 g) sütőpor
	1/2 kk. őrölt fahéj
	1 csipet só
	1 bögre darált mák (100 g)
	100 g lágy vaj/margarin
	1 bögre finomított kristálycukor (250 g)
	2 tojás
	1 bionarancs reszelt héja
	1 bögre tej (3 dl)
	100 g ribizli- vagy málnalekvár
	100 g tortabevonó étcsokoládé
	2 ek. olaj
	1 ek. vágott, natúr pisztácia
	1 kk. morzsacukor
	
	
	
	1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy kb. 25x35 cm-es, peremes-mély tepsit kibélelünk sütőpapírral. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a fahéjjal, a sóval és a mákkal.
	
	2. A vajat/margarint habosra keverjük a cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a reszelt narancshéjat, végül a tejjel felváltva a mákos lisztet. A masszát a tepsibe öntjük, tetejét egyenletesen elsimítjuk úgy, hogy a széleken valamivel magasabb legyen, mint középen (így sülés közben kevésbé fog felpúposodni). Középső bordamagasságra állított rácson 35-40 percig sütjük (tűpróba!).
	
	3. A tésztát a tepsiben hagyjuk kihűlni, aztán sütőpapírostul vágódeszkára emeljük. A lekvárt felforrósítjuk (ha magok vannak benne, szitakanálban áttörjük), megkenjük vele a tészta tetejét, kissé szikkadni-száradni hagyjuk.
	
	4. A csokoládét felaprózzuk, forró vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, majd a tészta tetejére öntjük-kenjük. Mielőtt teljesen megkötne, sűrűn beszórjuk pisztáciával és morzsacukorral. Hagyjuk teljesen megdermedni, tálalás előtt 5x5 cm-es kockákra (vagy szeletekre) vágjuk. Sokáig elálló, finom sütemény! Mélyhűthető!
	
	Fontos:
	
	
	Hogy a bögre pöttyös-e vagy sem, elhanyagolható kérdés, ámde ugyanaz legyen, mert mérőedényként szolgál!
	
	Tippek:
	
	
	– Gazdagíthatjuk a masszát pl. 100 g puha, felaprózott mazsolával és/vagy cukrozott citrushéjjal, ez esetben további 2 tojást adunk hozzá, nehogy lehúzzák a tésztát az adalékok.
	– Süthetjük nagyobb (30x40 cm-es) tepsiben is, a sütőből kivéve megkenjük a forró tésztát kétszeres mennyiségű, áttört lekvárral, aztán félbevágjuk, a két lapot egymásra illesztjük, kissé lenyomkodjuk, tetejét vaníliás vagy fahéjas porcukorral szórjuk meg.
	
	Az elképesztően sokoldalú alma – ezúttal pudingkrémes töltelékké lényegülve –
	az egyszerűen-gyorsan elkészíthető, finom túrótésztából varázsol ízletes párnácskákat, amelyek napok múlva is frissen illatozva csábítnak (már ha
	azonnal el nem fogynak).
	
	
	Almás párna
	Hozzávalók kb. 12 darabhoz::
	A töltelékhez:
	500 g savanykás alma
	2 ek. citromlé
	40 g kristálycukor
	1 dl tojáslikőr
	1/2 tasak vaníliás pudingpor
	A tésztához:
	300 g finomliszt
	1 tasak (12 g) sütőpor
	150 g krémtehéntúró
	5 ek. (1/2 dl) tej
	5 ek. (1/2 dl) olaj
	90 g porcukor vagy sütőcukor
	1 biocitrom reszelt héja
	1 csipet só
	1 tojás
	porcukor a szóráshoz
	
	
	1. Először a tölteléket készítjük el, mert ki kell hűlnie: az almákat megmossuk, meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kiemeljük, és apró kockákra vágjuk. Azonnal megöntözzük a citromlével, majd lábaskába tesszük, hozzáadjuk cukrot és a tojáslikőrt, felforraljuk. 3 ek. hideg vízben simára eldolgozzuk a pudingport, az almához öntjük, és folyamatosan keverve besűrítjük (1 perc). Hagyjuk teljesen kihűlni.
	
	2. A tésztához összeszitáljuk a lisztet a sütőporral. Mélyebb tálban simára keverjük a túrót, a tejet, az olajat, a por-/sütőcukrot, a reszelt citromhéjat és a sót, beledolgozzuk a lisztet, aztán munkalapra szedve átgyúrjuk.
	
	3. Kibéleljük sütőpapírral a sütőbe való nagy tepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Lisztezett munkalapon kb. 28x48 cm-es lapra nyújtjuk a tésztát, hosszában félbevágjuk, keresztben pedig 6 db 8 cm-es csíkra, tehát összesen 12 db 8x14 cm-es téglalapot kapunk.
	
	4. A tojást kettéválasztjuk, a kissé felvert tojásfehérjével megkenjük a tésztalpok szegélyét. A képzeletbeli felezővonal egyik oldalára 2-3 ek. almatölteléket halmozunk, a szabadon maradt fél tésztalapokat – 1 cm-es távolságot tartva – 4-5 helyen, párhuzamosan bemetsszük, és ráhajtjuk a töltelékre. A széleket jól lenyomkodjuk, a párnákat a tepsibe sorakoztatjuk, tetejüket megkenjük a tojássárgájával.
	
	5. Középső bordamagasságon kb. 20 percig sütjük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt csinos tálra rendezzük, fátyolnyi (fahéjas) porcukorral meghintve kínáljuk. Gyors, kiadós, biztos siker!
	Tippek:
	
	– A tojáslikőrt (bár ettől különösen finom lesz!) 4-5 ek. felveretlen habtejszínnel helyettesíthetjük.
	– A töltelékhez adhatunk 2-3 csipet őrölt fahéjat is.
	Megjegyzések:
	
	Ennek a remek süteménynek az osztrák-német házi cukrászatban kedvelt túrós-olajos tészta az alapja, amely bár jellegében hasonlít az omlós tésztára, jóval kevesebb zsiradékkal készül, puhaságát pedig a túrónak köszönheti.
	         
		