Zsuzsa konyhája!
Zsuzsa konyhája!
Fejléc

 

  Kedves Látogató!   

 

Szeretettel köszöntelek az oldalamon.
 

A főzés számomra egy életforma,a sütés pedig hobby.Mindenkinek írom ezeket a sorokat,aki szereti a hasát,mert itt a legfinomabb ételeket osztom meg.Jó nézelődést kívánok minden kedves idelátogatónak.Most újra nyitom ennek az oldalnak az életfunkcióját,de várlak benneteket a blogspotra is Zsuzsa ízutazásai címmel.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Zsuzsa finomságai.
 
Borjúpaprikás házias galuskával.
 
Burgundi rokfortos körte.
 
Joghurtkrémes pite fügével.
 
Karamellás fügés pitécske.
 
Gesztenyepüré.
 
Likőrkrémes fügés pite.
 
Churros tál.
 
Különleges matcha mázas fánkok
 
Desszertek
 
Blog

Bögrés mákos kocka.Almás párna.

2014.12.10. 19:18, KallaZsuzsanna56

Számos család „dinasztikus” receptjeinek egyike, vonzereje többrendbéli: gyors, egyszerű, kiadós, elronthatatlan, olcsó és finom. Készíthetjük darált dióval is, illetve minden olyan télről megmaradt finomsággal (a mennyiségekre figyeljünk!), amelyet amúgyis időszerű volna felhasználni, mielőtt megavasodna vagy tönkremenne.
Hozzávalók kb. 35 kockához::
1 kb. 3 dl űrtartalmú bögre
1 bögre finomliszt (200 g)
2 tasak (20 g) sütőpor
1/2 kk. őrölt fahéj
1 csipet só
1 bögre darált mák (100 g)
100 g lágy vaj/margarin
1 bögre finomított kristálycukor (250 g)
2 tojás
1 bionarancs reszelt héja
1 bögre tej (3 dl)
100 g ribizli- vagy málnalekvár
100 g tortabevonó étcsokoládé
2 ek. olaj
1 ek. vágott, natúr pisztácia
1 kk. morzsacukor



1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy kb. 25x35 cm-es, peremes-mély tepsit kibélelünk sütőpapírral. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a fahéjjal, a sóval és a mákkal.

2. A vajat/margarint habosra keverjük a cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a reszelt narancshéjat, végül a tejjel felváltva a mákos lisztet. A masszát a tepsibe öntjük, tetejét egyenletesen elsimítjuk úgy, hogy a széleken valamivel magasabb legyen, mint középen (így sülés közben kevésbé fog felpúposodni). Középső bordamagasságra állított rácson 35-40 percig sütjük (tűpróba!).

3. A tésztát a tepsiben hagyjuk kihűlni, aztán sütőpapírostul vágódeszkára emeljük. A lekvárt felforrósítjuk (ha magok vannak benne, szitakanálban áttörjük), megkenjük vele a tészta tetejét, kissé szikkadni-száradni hagyjuk.

4. A csokoládét felaprózzuk, forró vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, majd a tészta tetejére öntjük-kenjük. Mielőtt teljesen megkötne, sűrűn beszórjuk pisztáciával és morzsacukorral. Hagyjuk teljesen megdermedni, tálalás előtt 5x5 cm-es kockákra (vagy szeletekre) vágjuk. Sokáig elálló, finom sütemény! Mélyhűthető!

Fontos:


Hogy a bögre pöttyös-e vagy sem, elhanyagolható kérdés, ámde ugyanaz legyen, mert mérőedényként szolgál!

Tippek:


– Gazdagíthatjuk a masszát pl. 100 g puha, felaprózott mazsolával és/vagy cukrozott citrushéjjal, ez esetben további 2 tojást adunk hozzá, nehogy lehúzzák a tésztát az adalékok.
– Süthetjük nagyobb (30x40 cm-es) tepsiben is, a sütőből kivéve megkenjük a forró tésztát kétszeres mennyiségű, áttört lekvárral, aztán félbevágjuk, a két lapot egymásra illesztjük, kissé lenyomkodjuk, tetejét vaníliás vagy fahéjas porcukorral szórjuk meg.

Az elképesztően sokoldalú alma – ezúttal pudingkrémes töltelékké lényegülve –
az egyszerűen-gyorsan elkészíthető, finom túrótésztából varázsol ízletes párnácskákat, amelyek napok múlva is frissen illatozva csábítnak (már ha
azonnal el nem fogynak).


Almás párna
Hozzávalók kb. 12 darabhoz::
A töltelékhez:
500 g savanykás alma
2 ek. citromlé
40 g kristálycukor
1 dl tojáslikőr
1/2 tasak vaníliás pudingpor
A tésztához:
300 g finomliszt
1 tasak (12 g) sütőpor
150 g krémtehéntúró
5 ek. (1/2 dl) tej
5 ek. (1/2 dl) olaj
90 g porcukor vagy sütőcukor
1 biocitrom reszelt héja
1 csipet só
1 tojás
porcukor a szóráshoz


1. Először a tölteléket készítjük el, mert ki kell hűlnie: az almákat megmossuk, meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kiemeljük, és apró kockákra vágjuk. Azonnal megöntözzük a citromlével, majd lábaskába tesszük, hozzáadjuk cukrot és a tojáslikőrt, felforraljuk. 3 ek. hideg vízben simára eldolgozzuk a pudingport, az almához öntjük, és folyamatosan keverve besűrítjük (1 perc). Hagyjuk teljesen kihűlni.

2. A tésztához összeszitáljuk a lisztet a sütőporral. Mélyebb tálban simára keverjük a túrót, a tejet, az olajat, a por-/sütőcukrot, a reszelt citromhéjat és a sót, beledolgozzuk a lisztet, aztán munkalapra szedve átgyúrjuk.

3. Kibéleljük sütőpapírral a sütőbe való nagy tepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Lisztezett munkalapon kb. 28x48 cm-es lapra nyújtjuk a tésztát, hosszában félbevágjuk, keresztben pedig 6 db 8 cm-es csíkra, tehát összesen 12 db 8x14 cm-es téglalapot kapunk.

4. A tojást kettéválasztjuk, a kissé felvert tojásfehérjével megkenjük a tésztalpok szegélyét. A képzeletbeli felezővonal egyik oldalára 2-3 ek. almatölteléket halmozunk, a szabadon maradt fél tésztalapokat – 1 cm-es távolságot tartva – 4-5 helyen, párhuzamosan bemetsszük, és ráhajtjuk a töltelékre. A széleket jól lenyomkodjuk, a párnákat a tepsibe sorakoztatjuk, tetejüket megkenjük a tojássárgájával.

5. Középső bordamagasságon kb. 20 percig sütjük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt csinos tálra rendezzük, fátyolnyi (fahéjas) porcukorral meghintve kínáljuk. Gyors, kiadós, biztos siker!
Tippek:

– A tojáslikőrt (bár ettől különösen finom lesz!) 4-5 ek. felveretlen habtejszínnel helyettesíthetjük.
– A töltelékhez adhatunk 2-3 csipet őrölt fahéjat is.
Megjegyzések:

Ennek a remek süteménynek az osztrák-német házi cukrászatban kedvelt túrós-olajos tészta az alapja, amely bár jellegében hasonlít az omlós tésztára, jóval kevesebb zsiradékkal készül, puhaságát pedig a túrónak köszönheti.

Még nincs hozzászólás.
 
Idő
 
Naptár
2018. December
HKSCPSV
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2018.01.24. 19:04
2018.01.22. 15:36
2017.10.06. 18:33
2017.09.17. 17:44
2017.07.03. 12:58
2017.05.04. 21:20
2017.05.04. 16:01
2017.03.20. 20:09
2017.02.23. 20:19
2017.02.08. 15:27
2017.02.06. 16:47
2017.02.04. 16:01
2017.02.03. 13:14
2017.01.31. 17:04
2017.01.31. 17:03
2017.01.14. 13:21
2016.12.12. 14:20
2016.12.10. 14:42
2016.12.10. 14:26
2016.12.09. 11:28
Friss hozzászólások
 
Látogatottság
Indulás: 2013-09-29
 
Kukoricalángos fűszervajjal.
 
Csokis csíkos rolád.
 
Mustáros sertésszelet rizi-bizivel.
 
Hidegtálak
 
Tejcsokis krémsajtos szuflétorta.
 
Újházy-csirkeleves.
 
Citromtorta Capri szigetéről.
 
Madártej Limoncellóval
 
Főételek kacsából
 
Lábléc
Süssünk együtt
 

Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?    *****    BLACK FRIDAY AKCIÓ!! Részletek ide kattintva!    *****    READ&SPEAK BLOG-Könyvek,filmek,sorozatok-Read&Speak Blog-rsblog.hu    *****    STARSTABLE Online csatlakozz te is egy remek közösséghez! Daisy BLOG