Étlapszótár.
2014.11.17. 20:20, KallaZsuzsanna56
	
	- Ki ne járt volna már úgy, hogy az étlapon szereplő nevekből nem jött rá, mit is takar a módozat, hogy is készítik az ételt! Ilyenkor következik a pincérekhez intézett kérdés: - Mit jelent ez, mi van benne? Szeretném ezzel a listával megismertetni az étlapokon szereplő elkészítési módokat!
	
	Ambassador-módra: (ha bordaszelet) elősütve, majd sonkás-sajtos mártásba forgatva, sonkával borítva, végül panírozva és úgy kisütve
	angolosan: (ha zöldség) főzve, majd forrón, vajjal tálalva; (ha sült) véresen
	bakonyi módon: tejfölös-tejszínes, gombás, pirospaprikás mártással
	
	
	
	Batthyány: (ha rizs) hagymával pirítva, majd erőlevessel párolva és vajjal dúsítva
	bácskai: (ha pörköltös jellegű) sok friss zöldpaprikával és paradicsommal készült
	bearni módon: bearni (tárkonyos karakterű, tojássárgájával, ecettel és fűszerekkel készült) mártással
	bordói: vörösborral vagy bordói mártással (azaz: vörösborral, gyöngyhagymával, csontvelővel, kakukkfűvel, babérlevéllel felerősített spanyolmártással) készült
	böllér módra: valamilyen belsőséggel készült
	breton módon: (gyakran) babbal és paradicsommal
	Budapest-módra: pörköltlével összefogott - libamájas, gombás, füstöltszalonnás, zöldborsós - raguval
	burgundi módra: vörösborral, vagy burgundi körettel (húsosszalonna gombával és gyöngyhagymával pirítva)
	cecei módra: (általában) zöldpaprikával
	Chipolata-módra: gesztenyével, karottával, borsóval és kolbásszal készült raguval
	cigány: sültszalonna-kakastaréjjal tálalva
	Colbert-módon: (ha bélszínszelet) pirított gombával és barna gombamártással; (ha borjúborda) natúrsütés után gombamártással bevonva, reszelt sajttal valamint zsemlemorzsával megszórva
	Corneille-módra: (ha egybensült) narancsszeletekkel borítva, zöldfűszerekkel
	creol módon: (ha máj) hagymán pirított paradicsommal; (ha steak) pirított gombával és paradicsommal, valamint rostélyos hagymával
	csabai: (rendszerint) füstölt kolbásszal készült
	csőben sült (au gratin): sütőben sült
	dalmát: (ha paprika) hagymával és vörösborral sütve-párolva
	debreceni: (legtöbbször) füstölt kolbásszal készült
	dorozsmai: (ha hal) sütve, tejfeles-gombás-lecsós csuszával tálalva
	Dubarry-módon: kelvirággal készített
	dunai: (ha halászlé) tésztával tálalt
	Elisabeth Taylor-módra: (ha főtt füstöltsonka) petrezselymes ananászraguval
	elzászi: (rendszerint) savanyú káposztával (+ olykor virslivel) készített
	erdélyi: (gyakran) tárkonyos
	erdészné módra: (legtöbbször) erdei gombával készített; (ha köret) pirított gomba és húsosszalonna, burgonyával, valamint vajas pecsenyelével
	Eszterházy: (ha rostélyos) tejfeles-boros zöldségmártásban párolva
	Florentin-módra: (ha fogasfilé) főzve, majd parajjal, besamellel és sajttal átsütve
	franciásan: (ha máj) tűzdelve, majd vajba valamint morzsába mártva és roston megsütve
	frankfurti: virslivel (és többnyire kelkáposztával) készült
	Giuseppe-módra: (ha spagetti) sonkával, gombával, paradicsomosan és pezsgővel valamint keménytojással dúsítva
	Godard-módon: (ha bélszínszelet) sült libamájjal és gombafejjel, szarvasgombamártással és Godard raguval (pirított kakasvese, olajbogyó, kakastaréj, borjúmirigy) körítve
	hasé: vagdalék
	hentesné módra : szalonnával, ecetes uborkával készült
	Holstein-módon: tükörtojással
	Julienne-módra: hajszálvékony szálakra szelt zöldséggel
	jóasszony módra: minden jóval:))
	kalocsai módon: paprikával (és paprikával:)
	kantoni: (ha kínai konyhai irányzat) meglepő alapanyag- és ízpárosítások jellemzik; (ha rizs) rákkal, hússal, omlettel, konyakkal készült
	kassai módra: sonkával készült
	Károlyi: (ha savanyú káposzta) sonkával, szalonnával főzve, darált sertéshússal dúsítva; (ha saláta) főtt krumpli, kovászos uborka, zöldpaprika, paradicsom, főtt tojás, fejessaláta darabolva és tartármártással keverve
	kecskeméti: (rendszerint) barackpálinkával vagy sárgabarackkal készült
	
	
	
	Kedvessy-módon: (ha bélszínszelet) sült libamájjal és borjúvesével, valamint gombapéppel és kapros-paprikás mártással; (ha natúr vadsült) gombával, krutonnal, tejszínes-fehérboros-konyakos-citromos mártással
	kertészné módon: vegyes zöldséggel
	konzomé: erőleves
	korhely: (rendszerint) savanykás jellegű vagy valamilyen szesszel készült
	Kossuth: (ha rostélyos) szalonnás pörköltlében párolva, gombapéppel töltött burgonyával körítve
	kruton: pirított zsemleszelet
	lyoni módra: sült hagymával
	magyaros: lecsós (esetleg pörköltös)
	makói: (rendszerint) hagymás
	Marschal-módon: (ha máj) sült húsosszalonna-kakastaréjjal
	Medici-módra: (ha bélszínszelet) choron mártással (azaz: paradicsompürével dúsított bearni mártással), szarvasgombával díszítve
	mexikói: (rendszerint) chilis vagy kukoricás
	
	
	
	mészáros módra: (ha borjúborda) borjúmirigyből, velőből és pirított gombából készített raguval
	milánói módon: (gyakran) milánói makarónival körítve; (ha borjúborda) reszelt sajttal kevert zsemlemorzsával panírozva és milánói makarónival körítve; (ha rizs) gombás-sonkás-paradicsomos raguval és reszelt sajttal
	Murat-módon: (ha borjúszelet) natúrsütés után fehérboros, vajas, tárkonyos pecsenyelével meghintve és egy szelet sonkával beborítva
	normandiai: (rendszerint) almával, almaborral, vagy almapálinkával készült
	Orly módon: sörtésztába mártva és kisütve
	parasztosan: (rendszerint) szalonnával (+ olykor hagymával, burgonyával)
	párizsiasan: lisztbe és felvert tojásba bundázva
	pekingi: (ha kínai konyhai irányzat) az édes-savanyú ízek jellemzik
	pékné módra: hagymával és burgonyával együttsütve; (olykor) sütőben sütve
	Pompadour-módra: (ha bélszínszelet) gombapéppel együtt tojásos burgonyapépbe burkolva és megsütve, barna fűszermártással tálalva
	részeges: valamilyen szesszel készült
	roastbeef: marhasült
	rolád: tekercs
	Rossini-módra: libamájjal, szarvasgombával és madeira mártással
	Royal módon: (ha bélszínszelet) bearni mártással, szarvasgombával díszítve
	rumpsteak: hátszínszelet
	Stefánia-módon: főtt tojással töltve
	strasbourgi: libamájjal vagy libamájpürével (és gyakran gombával) készült
	Szapáry: (ha máj) vesével és velővel
	szecsuáni: (ha kínai konyhai irányzat) csípős jellegű
	szegedi: (ha gulyás, ha rostélyos) vegyes zöldséggel és csipetkével
	Szentgyörgyi-módon: (ha sülthús) hagymán pirított gombával, zöld- és paradicsompaprikával
	Széchenyi: (ha rostélyos) szalonnás pörköltlében párolva, zöldpaprikával és paradicsommal, valamint főtt sárgarépával, burgonyával és zöldborsóval gazdagítva; (ha fácán) libamájjal, gombával, vajas-fehérboros-konyakos pecsenyelével, valamint gesztenyepürével körítve; (ha vadhús) tejszínes-sonkás-baromfimájas-tojásos töltelékkel és vörösboros mártással
	székely: (rendszerint) savanyú káposztával készült
	Sztroganoff-módon: (ha bélszíncsíkok) finomra vágott gyöngyhagymával vajon megpirítva, fűszerezve és tejszínnel beforralva; (ha vadhús) gombával, ecetes uborkával, kaprival és borral készítve
	tavasziasan: párolt vegyes zöldséggel
	tiszai: (ha halászlé) tészta nélkül készült
	tokaji: borral készült
	tournedos: bélszínszelet
	udvarmester módra: (ha sült) fűszeres vajjal tálalva
	vesztfáliai módon: (ha sült) sült sonkával és madeira mártással
	Victor Hugo-módra: (ha bélszínszelet) bearni mártással, ajókagyűrűvel díszítve
	Villa Franca módon: (ha bélszínszelet) vajban pirított gombával és natúr tojáslepénnyel beborítva, külön madeira mártással; (ha vadhús) gombával, tojással, vörösborral és barnamártással készítve
	Wellington-módra: (ha bélszín) gombapéppel leveles tésztában megsütve, s madeira mártással tálalva
	Wilson-módra: (ha sonka) előfőzés után szegfűszeggel és karamellel sütve, sherrys-húsleveses mártással tálalva
	zóna: kisadag
	
	 
	
	És egy újabb sütőtökös finomság. Egész pontosan édesség. Érdemes kipróbálni, mert nagyon-nagyon finom. Sok ilyen recepttel találkoztam külföldi oldalakon mostanában, de én mentem a magam feje után... Úgy tűnik nem volt gond! Azok, akik megkóstólták ezt a pitét, nem jöttek rá, hogy miből áll a töltelék (kivéve a legkisebb unokahúgomat). És sikerült olyan emberekkel is - történetesen a másik unokahúgom és a barátja, és remélem Anyukám is - megetetnem, akik egyébként alapból nem szeretik a sütőtököt. Az egyik sógorom a tölteléknél karamellára tippelt. És valóban egy picit hasonlít rá. A töltelék olyan finom volt egyébként "nyersen" is, hogy kitaláltam, fogok belőle (nyers tojás nélkül) sütőtökös tiramisut is készíteni.
	
	
	Hozzávalók:
	A tésztához:
	180 g sima liszt
	20 g kakaópor
	50 g barna nádcukor (sima porcukor is jó, nekem ez volt most)
	150 g hideg vaj/margarin
	csipet só
	A töltelékhez:
	250 g mascarpone
	400 g sült sütőtök hús (ez kb. egy közepes méretű sütőtökből jön össze)
	100 g barna nádcukor
	csipet só, na meg szeretet
	1 púpos teáskanál őrölt fahéj
	1 csapott teáskanál őrölt gyömbér
	1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
	1/4 teáskanál őrölt kardamom
	3 kicsi tojás (a normál L-es méretűből szerintem elég 2 is)
	A tetejére: 50 g étcsokoládé
	A lisztet a kakaóporral átszitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a kicsi darabokra vágott vajat. Késes aprítóban morzsalékossá dolgozzuk (vagy kézzel gyorsan összemorzsoljuk), majd frissen tartó fóliába rakjuk és azon keresztül kézzel egy kicsit összeegyengetjük a tésztát, laposra döngöljük és hűtőbe tesszük legalább 30-40 percre. Lehetséges, hogy a tésztához szükség lesz 1 evőkanálnyi jéghideg vízre is, hogy könnyebben összeálljon. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tésztát a fólia között hagyva vékonyra nyújtom, és egy enyhén kivajazott 27 cm-es piteformába teszem a nyújtófa segítségével, majd szépen elegyengetem az alján és szélén is. Villával megszurkálom, majd elősütöm kb. 10 percig. Amíg sül a tészta elkészítem a tölteléket: az előzőleg sütőben megsütött sütőtökhúst botturmix segítségével pépesítem, közben hozzáadom a fűszereket is. A mascarponéhoz habverővel hozzádolgozom a tojásokat és a cukrot, majd beledolgozom a sütőtökpürét is. Ráöntöm a tésztára, majd visszateszem a sütőbe és kb. 30 percet sütöm. Ha elkészült lehűtöm kissé és hűtőbe teszem pár órára. Tálalás előtt nem sokkal, a tetejére olvasztott csokiból - melyet zacskóba tettem és a zacskónak kivágtam a végét -csíkokat húztam, majd hűtőben hagytam megdermedni.
	Valahol olvastam (talán Martha Stewart-nál?), hogy a töltelék alá is öntenek vékony réteg olvasztott étcsokoládét, majd hagyják megdermedni és így öntik rá a tölteléket, majd sütik meg. Amikor teljesen lehűl minden (úgy értem a hűtőben) a csoki középen nagyon finoman roppanós lesz majd . Ez is nagyon jól hangzik....
	Megjegyzés: A fenti képeken látszik, hogy nekem kicsit vastagabb a tészta, mint kellene. Ez csak azért van, mert én dupla adag tésztát készítettem, és nem pont a felét sikerült belevarázsolni a formába. A fent leírt hozzávalókból megfelelő vastagságú lesz a tészta egyébként.