Diós marlenka.
2014.10.09. 15:57, KallaZsuzsanna56
Non plus ultra.
hozzávalók / 4 adag
Tészta
20 dkg rétesliszt
12 dkg vaj
3 dkg porcukor
1 kávéskanál só
1 teáskanál vanília kivonat
2 db tojássárgája
1 ek tej
Hab
2 db tojásfehérje
15 dkg cukor
1 késhegynyi vaníliás cukor
1 ek porcukor
Töltelék
5 ek sárgabaracklekvár
Elkészítés
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk (persze a vaj szobahőmérsékletű), ezután kb 20 percre hűtőbe tesszük.
Kisodorjuk kb. 2 mm vastagra, és kiszúrjuk őket kb. 2 cm-es szaggatóval. Majd ráteszünk kb. 1 mokkáskanálnyi habot a tészta tetejére.
Eközben a sütőt 170 fokra (alsó felső sütés) előmelegítjük.
Kb. 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Hab
Felverjük a tojásfehérjét meg a cukrot. Az 1 ek porcukrot és a késhegynyi vaníliás cukrot összekeverjük, és ezt is beletesszük a tojásfehérjébe. Nem túl keményre, de azért nyúlósra felverjük.
Töltelék
Ha kihűlt, akkor baracklekvárral óvatosan összeragasztjuk!
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
Diós marlenka.
45 dkg liszt,
10 dkg puha vaj,
2-3 evőkanál akácméz,
20 dkg kristálycukor,
1 ek. szódabikarbóna,
7 mokkásk. ecet,
2 tojás
A krémhez:
5 dl cukrozott sűrített tej (ha cukrozatlan sűrített tejet veszünk, főzés előtt oldjunk fel 4 dl-ben 10 dkg cukrot),
35 dkg vaj,
8 dkg darált dió,
3 cl konyak (elhagyható)
Elkészítése
A sűrített tejet egy jól záródó befőttes üvegbe öntjük, majd vízfürdőben 3 órán keresztül főzzük. Edénybe tesszük a mézet, a cukrot, 10 dkg vajat,a tojásokat, és gőz fölött állandó kevergetés mellett besűrítjük.
A szirupot levesszük a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni. Elkeverjük a szódabikarbónát egy kevéske ecetben és a meleg sziruphoz adjuk. Beledolgozzuk a lisztet is, majd hagyjuk állni szobahőmérsékleten 2-3 órát.
Habosra keverjük a vajat,és lassan hozzákeverjük a szobahőmérsékletű, karamellizált sűrített tejet, ízesítjük a finomra darált dióval, illetve a konyakkal. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A tésztát 5-6 egyenlő részre osztjuk. Kinyújtjuk mindegyiket egyformára, 2-3 mm vastagra. A sütőlemezre sütőpapírt teszünk, ráhelyezzük a kinyújtott tésztát, 5-7 percig sütjük. Sütőpapírral együtt egy tálcára tesszük a tésztát, majd sorra megsütjük a többi lapot. Mindegyik lap alákerüljön sütőpapír, és papírostul halmozzuk a kisült lapokat egymásra. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A tésztát és a krémet egy megfelelő méretű tálon rétegezzük, hogy a tetejére krém kerüljön. Megszórjuk darált dióval, majd alaposan lefedjük frissen-tartó fóliával. Hagyjuk állni szobahőmérsékleten néhány órát, hűtőben 2-3 napig. Amikor kellően megpuhult, nagyobb kockákra vágva tálaljuk
A Marlenka tradicionális örmény sütemény, mely tulajdonképpen- kézzel gyártott mézes torta