Galíciai mandulatorta.
2014.08.24. 18:28, KallaZsuzsanna56
A megszóráshoz:
ízlés szerint porcukor
A munkafelületre:
igény szerint liszt
A tésztához:
10 dkg vaj
20 dkg liszt
7 és fél dkg kristálycukor
1 db tojás
A töltelékhez:
25 dkg darált mandula
4 db tojás
1 késhegynyi fahéj
25 dkg kristálycukor
1 db héja citrom
Elkészítés:
1. A lisztből, a cukorból, a vajból és a tojásból omlós tésztát gyúrunk (esetleg kevés tejet adva hozzá). A tésztát gömbölyűre formáljuk frissen tartó fóliába csomagolnak, és kb. 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.
2. A töltelékhez a tojásokat a cukorral habosra verjük (3. kép). Ezután belekeverjük a citromhéjat, a mandulát és a fahéjat (2. kép) (4. kép).
3. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk. Egy kikent kapcsos formát kibéleljük vele (1. kép), és elosztjuk rajta a tölteléket (5. kép), és egy habkártyával belülről kifelé haladva elsimítjuk (6. kép). Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük.
4. A mandulatortát a formában hagyjuk kihűlni. Süteményestálra tesszük, és szeletelés előtt porcukorral meghintjük (7. kép). A tarta de Santiago akkor igazán stílusos, ha a Jakab-lovagok keresztjét viseli (8. kép).
Hogy miért viseli a torta de Santiago mandulatorta Jakab apostol nevét, senki nem tudja pontosan. Talán egykor egy zarándok vitte magával a receptet Galiciába, vagy egy jámbor ember ajánlotta az egyszerű süteményt egy emelkedett pillanatában a híres szentnek és Spanyolország patrónusának, nem tudhatjuk. Mindenesetre a torta évszázadok óta magán viseli a Jakab-lovagok keresztjét, amelyet finom fehér porcukorral visznek fel a tetejére. A Santiago de Compostelába érkező látogatók nagy része vásárol szuvenírként a zarándokvárosban az egész Spanyolországban népszerű tortából.