Áfonyás.angol krémes pite.
2014.07.29. 14:57, KallaZsuzsanna56
Áfonyás-angol krémes pite
{cukor-, tej-, liszt-, gabonamentes}
A tésztához
1 tojás
105 g (finomra) őrölt mandula
1 tk cukorpótló (pl. eritrit)
2 csipet só
1 tk szódabikarbóna/sütőpor
A kókuszos angol krémhez
1 bögre /240ml/ kókusztej (tej és tejszín sűrűsége között)
1 rúd vanília kikapart magjai
1 bő ek cukorpótló (pl. eritrit)
1 tk méz (elhagyható, ízlés szerint édesíthető)
2 csipet só
1 tojás
2 tojássárgája
1 bő tk kókuszzsír (vagy vaj, elhagyható)
1 levél zselatin/ 1 tk kókuszliszt (krém szilárdításához, el is hagyható)
A tetejére
100-200 g áfonya
50 g étcsokoládé (85%-os, pl. Lindt)
½ mk őrölt kardamom
½ mk őrölt fahéj (vagy a kettő helyett reszelt tonkabab)
1 tk nyers kakaópor
1. A sütőt előmelegítem alsó-felső 180 °C-ra.
2. Egy keverőtálban összekeverem a tészta hozzávalóit és kizsírozott gyümölcstortaformába simítom. (Ez olyan forma, amit sütés után megfordítunk, az alja lesz a teteje.) 12-13 perc alatt megsütöm, nem jó túlsütni, tűpróbát végezzünk a szélénél, ahol mély a tészta. Ha kihűlt, egy tálalótálra borítom.
3. A kókusztejet lábasba teszem, beleteszem a vanília kikapart magjait és a cukorral, mézzel felmelegítem, épp csak forró legyen. Egy tálba teszem a tojást és a sárgákat, villával felverem és habverővel lassan verve belecsorgatom a forró kókusztejet. Egyneművé keverem és visszatöltöm a lábasba. Alacsony lángon addig keverem folyamatosan a krémet, míg sűrűsödni nem kezd. Vigyázzunk, ne ugorjon össze a tojás! (Jó szolgálatot tesz egy cukorhőmérő, maradjunk 80 foknál.) Mikor sűrűbb, félrehúzom, beleteszem a kókuszzsírt, megkóstolom és ízesítem, ha kell.
4. Ez a krém nem lesz teljesen szilárd, de hűtés után nem is folyik. Zselatinnal vagy kókuszliszttel köthetjük: a krém keverése közben egy lap zselatint hideg vízbe áztatok. Ha kész a krém, beleteszem a kinyomkodott zselatint és olvadásig a krémbe keverem. Picit hűlni hagyom, közben ajánlatos átkeverni.
5. A krémet egyenletesen ráöntöm a tésztára.
6. Az áfonyát megmosom, lecsöpögtetem és elegyengetem a krémen, picit bele is lehet nyomni. Hűtőbe teszem, míg megköt a krém. Az ilyen, a képen látható ritkás elrendezéshez 100g áfonya szükséges.
7. A csokoládét nagylyukú reszelőn legyalulom. Összekeverem a többi ízesítővel és a kész sütemény közepére halmozom.
Egy 22 cm-es gyümölcstortaformához
Mascarpónés tejberizs mandulával.
Mascarponés tejberizs mandulával és mazsolás kávészósszal
(Riso al latte con mandorle e salsa al caffè)
A tejberizshez
kb. 900 ml tej (esetleg kevesebb)
150 g risottorizs
½ rúd vanília
3 ek cukor
3 ek mascarpone
A rávalókhoz
2-3 ek darabolt mandula
2 adag (kb. 120 ml) presszókávé (pl. Nespresso: Roma)
2 ek brandy-ben áztatott mazsola
1,5 – 2,5 ek cukor (ízlés szerint)
pici étkezési keményítő vagy tojássárgája
1. Először elkészítem a tejberizst. Egy lábasban felforrósítok bő fél liter tejet és beleteszem a mosatlan rizst. Melléteszem a fél rúd vaníliát. A maradék tejet kissé felmelegítem, de nem kell felforralni. Folyamatos, egy-két perces kevergetés mellett alacsony hőfokon puhára főzöm a rizst. Ahogy fogy a tej, úgy adagolok még hozzá egy keveset. Sűrűbbre is hagyhatjuk.
Ha kész, belekeverem az ízlés szerinti cukrot és a legvégén a mascarponét, ettől lesz krémes állagú.
2. Közben közepes hőfokon egy száraz serpenyőben megpirítom a mandulát. Vigyázat, a végén gyorsan odakap!
3. A szószhoz lefőzök két kávét. (Gyengébbre is készíthetjük, akkor nem lesz túl intenzív az íze.) Lábasba öntöm, ízlés szerint cukrot adok hozzá és besűrítem egy fél mokkáskanálnyi keményítővel vagy egy fél tojássárgájával. A végén beleforgatom a brandyben áztatott mazsolát.
4. A kész tejberizst tálkákba teszem, megszórom a mandulával és rácsorgatom a kávészószt.
3 adagnyi lesz /