Dán vajas keksz.
2014.05.27. 15:57, KallaZsuzsanna56
Omlós tészták.
Hozzávalók
300 g finomliszt
200 g szobahőmérsékletű vaj (nem margarin!)
100 g porcukor
1 nagyobb tojás
1 evőkanál vaníliakivonat
késhegynyi só
A száraz hozzávalókat elkeverjük és a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáöntjük a vaníliát, a felvert tojást, és most már fakanál segítségével alaposan kikeverjük.
A masszát habzsákba töltjük és sütőpapírral fedett sütőlemezre karikákat formázunk belőle.
200 fokos sütőben 8-10 percig sütjük, amíg színesedni nem kezd a keksz.
Pizza Calzone.
Hozzávalók 6 darabhoz
A tésztához
800 g liszt
30 g élesztő
50 ml olívalaj
1 evőkanál só
1 kávéskanál cukor
meleg víz
A töltelékhez
1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
150 g érlelt sonka
250 g mozzarella
100 g trappista sajt
olivabogyó
oregánó, bazsalikom
Az élesztőt a cukorral 100 ml langyos vízben felfuttatjuk.
Tálba mérjük a lisztet, az olívaolajat, a sót majd hozzáöntjük a megkelt élesztőt.
Langyos vízzel rugalmas tésztát dagasztunk és duplájára kelesztjük.
Ha megkelt a tésztánk, lisztezett gyúródeszkára borítjuk és hat részre osztjuk. Egyenként kör alakúra nyújtjuk, majd a tészta egyik felére halmozzuk a tölteléket.
Ráhajtjuk az üresen maradt részt, és a széleket jól lenyomkodjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és forró sütőben megsütjük a pizzát.