Zsuzsa konyhája!
Zsuzsa konyhája!
Fejléc

 

  Kedves Látogató!   

 

Szeretettel köszöntelek az oldalamon.
 

A főzés számomra egy életforma,a sütés pedig hobby.Mindenkinek írom ezeket a sorokat,aki szereti a hasát,mert itt a legfinomabb ételeket osztom meg.Jó nézelődést kívánok minden kedves idelátogatónak.Most újra nyitom ennek az oldalnak az életfunkcióját,de várlak benneteket a blogspotra is Zsuzsa ízutazásai címmel.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Zsuzsa finomságai.
 
Borjúpaprikás házias galuskával.
 
Burgundi rokfortos körte.
 
Joghurtkrémes pite fügével.
 
Karamellás fügés pitécske.
 
Gesztenyepüré.
 
Likőrkrémes fügés pite.
 
Churros tál.
 
Különleges matcha mázas fánkok
 
Desszertek
 
Blog

A BÁRÁNYHÚS,ÉS TÖRTÉNETE.

2014.04.09. 08:48, KallaZsuzsanna56
Ünnepi kaják.

Bárányhús, bégetően fantasztikus






Viszonylag ritkán kerül az asztalunkra bárányhús, még ennél is ritkábban a tejes bárány húsa, de ha hozzájutunk, feltétlenül érdemes kipróbálni akár fasírt, akár sült, grillezett vagy párolt formában.
Bárány vagy birka

Birka vagy juh néven ismerjük, fiatal, egyévesnél ifjabb példányait pedig bárányként fogyaszthatjuk el tavasz tájékán. A legfinomabb a még szopó bárány húsa, ezt tejes bárányként kapjuk meg az erre szakosodott boltokban. A bárány általában 8 hetes kora táján kezd el füvet fogyasztani, egyéves koráig továbbra is bárány, ezután birka néven juthatunk hozzá.

8 hetes koráig tejes bárány

A nagy birkászok

A legnagyobb birkahús exportőrök az ausztrálok, az új-zélandiak és néhány dél-amerikai nemzet. Kedvelt étel India több területén is. Európában Angliában van a legtöbb birka, de a görög és török konyhában is fontos húsfajta. A horvátoknál járva is találkozhatunk az út szélén faszénen sülő báránnyal.
A bárányhús történelme

A birka valószínűleg a vad muflon leszármazottja, az elsőként háziasított állatok egyike. Húsát már 10.000 évvel ezelőtt is fogyasztották. Igazi magyar különlegesség a rackajuh, mely a honfoglaló magyarokkal érkezett a Kárpát medencébe és mely mára védett és őshonos állatfajunk genetikai tisztasága miatt.

Húsvétkor is aktuális


A bárányhús fontos vallási étel, gyakran áldozatként fogyasztják, és valószínűleg az Utolsó Vacsorán is ez került az asztalra. Jézust gyakran nevezik Isten bárányának.
Juhtejből készül

A birkát nemcsak húsáért, de tejéért és - nem utolsó sorban - gyapjáért tenyésztik. A juh ugyan jóval kevesebb tejet ad, mint a tehén, de teje zsírosabb és több kalciumot tartalmaz. Juhtejből készül a híres Feta sajt, a Manchego, a Pecorino Romano és a francia Roquefort is.
Bárányhús a konyhában

A bárány húsa gyenge, ízletes, gyorsan elkészül. A bárányból készülő fogások vajon készítve az igaziak, így állaguk krémes és puha marad.

Fasírtként is kipróbálhatjuk


A bárányhúst süthetjük, párolhatjuk, grillezhetjük, roston is finom. Fantasztikusan néz ki a nyeles bárányborda. Zöldségekkel összefőzve kiváló raguk készülnek bárányból.
Gyümölcsökkel is nagyon jól harmonizál, sárgabarack szezonban érdemes lesz kipróbálni ezt a kiváló sárgabarackos bárányt.
Zöldfűszerekkel kitűnő leveseket, de akár tatárt vagy fasírtot is készíthetünk belőle. Nagyon jól harmonizál a mentával, a keleti ízek kedvelőinek ajánljuk kipróbálásra ezt a bárányburgert
Húsvétkor bárányhúsból készülhet egy igazán finom angol étel, a Shepherds’pie, mely zöldséges bárányragu krumplipürével egybesütve

A birkahús már zsírosabb, szövetekkel gazdagon átszőtt vörös hús, mely a faggyú miatt erős illatú lehet. Ha birkahúst készítünk, távolítsuk el a faggyút, és a húst forrázzuk le enyhén ecetes vízzel, majd mossuk át hideg vízzel, így a kellemetlen illat csökkenthető.

Bátrabbak kipróbálhatják a bárány vagy birkaherét is, ezt el lehet készíteni faszénen, pörköltként és számos más módon. Akik a kakasherét szeretik, biztosan ez is ízleni fog nekik.

Grillezett báránykotlett provanszi módon

Hozzávalók 4 személyre:
1 közepes hagyma
5 evőkanál olaj
1/2 teáskanál aprított zsázsa
1/4 teáskanál aprított kakukkfű
1/4 teáskanál aprított majoránna
1 evőkanál citromlé
bors
4 vékony vagy dupla báránykotlett

Elkészítés: A finomra vágott hagymát és friss fűszereket, az olajat, a citromlét és a sót egy kis edénybe teszzük, marinádot készítünk. A bárányhúst megmossuk, szárazra töröljük. Többször bevágjuk egy éles késsel, majd lapos edénybe fektetjük, a marinádot ráöntjük, s egy éjszakán át a hűtőszekrényben lefedve érleljük. A grillezés előtt a marinádból kivesszük, lecsöpögtetjük, a marinádot félretesszük. Grillezés alatt ezzel többször bekenjük, míg megsül.

Húsos muszaka

Hozzávalók:
50 dkg padlizsán
50 dkg burgonya
50 dkg paradicsom
2 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
kb. 1 dl olaj
50 dkg darált bárányhús
2 tojás
2 dl tejszín
15 dkg juhsajt
Szerecsendió

Elkészítés: A padlizsánt megmossuk, a szárvégeket levágjuk, vékonyan meghámozzuk, 1/2 cm vastagon felkarikázzuk. Egy órára erősen besózzuk, hogy kesernyés levét kidobja. A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, karikára vágjuk. A paradicsomot megmossuk, domború felén keresztirányban bevágjuk a héját. 1-2 percre forró vízbe merítjük, majd azonnal hideg vízbe, könnyedén lehántjuk a héját. Három paradicsomot felkarikázunk, a maradékot felaprózzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk.

Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a darált húst, 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a felaprózott paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és erős tűzön, 10 percig fedő nélkül főzzük. A padlizsánszeleteket leöblítjük, lecsepegtetjük, papírkendővel szárazra törölgetjük. Forró olajban kisütjük, papírkendőre szedve felitatjuk róluk a zsiradékot.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Kiolajozunk egy nem túl nagy tűzálló tálat, az aljára lerakjuk a burgonyakarikák és a padlizsán felét, rásimítjuk paradicsomos ragut, aztán a maradék padlizsán és burgonya következik, végül, kissé egymásra csúsztatva, a 3 felkarikázott paradicsom. A tejszínben elkeverjük a tojásokat, belereszeljük a juhsajtot, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, a rakottasra öntjük, és a forró sütőben pirosra sütjük (40-45 perc).
Tárkonyos bárányragu

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg bárányhús
1 nagyobb fej hagyma
10-10 dkg sárgarépa, fehérrépa és zeller
1/2 fej fokhagyma
2 babérlevél
kevés liszt
1 l víz vagy húsalaplé (leveskockából is lehet)
olívaolaj

bors
petrezselyem ízlés szerint
friss tárkonylevél vagy tárkonyecetbe áztatott szárított tárkony
1 csokor petrezselyem

Elkészítés: Forró olívaolajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, beletesszük a faggyútól nagyrészt megtisztított, felkockázott bárányhúst (ha egy kicsi faggyú marad rajta, erőteljesebben kijön a bárányhús sajátos íze). Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a babérleveleket. Hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát és zellert - úgy mutatós, ha a zöldség kb. ugyanakkora kockákra van vágva, mint a hús. Beleaprítjuk a fokhagymát is, és az így összeállt zöldséges húst erősebb tűzön kavargatva jól lepirítjuk. Amikor a hús már majdnem puha, kevés liszttel megszórjuk, azzal is lepirítjuk, aztán a vízzel vagy a húslevessel feleresztjük. Ha van friss tárkonylevelünk, akkor vágjuk finomra, és bőségesen hintsük meg vele a főzésben lévő levest, de tegyünk hozzá petrezselymet is. Ha nincs friss tárkony, akkor használjunk bőségesen a petrezselymet, és a már előzőleg tárkonyecetbe áztatott szárított, morzsolt tárkonylevelet. A zöldfűszerekkel együtt főzzük, míg a hús teljesen puha lesz.




 

Még nincs hozzászólás.
 
Idő
 
Naptár
2018. Október
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2018.01.24. 19:04
2018.01.22. 15:36
2017.10.06. 18:33
2017.09.17. 17:44
2017.07.03. 12:58
2017.05.04. 21:20
2017.05.04. 16:01
2017.03.20. 20:09
2017.02.23. 20:19
2017.02.08. 15:27
2017.02.06. 16:47
2017.02.04. 16:01
2017.02.03. 13:14
2017.01.31. 17:04
2017.01.31. 17:03
2017.01.14. 13:21
2016.12.12. 14:20
2016.12.10. 14:42
2016.12.10. 14:26
2016.12.09. 11:28
Friss hozzászólások
 
Látogatottság
Indulás: 2013-09-29
 
Kukoricalángos fűszervajjal.
 
Csokis csíkos rolád.
 
Mustáros sertésszelet rizi-bizivel.
 
Hidegtálak
 
Tejcsokis krémsajtos szuflétorta.
 
Újházy-csirkeleves.
 
Citromtorta Capri szigetéről.
 
Madártej Limoncellóval
 
Főételek kacsából
 
Lábléc
Süssünk együtt
 

Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel f&#251;szerezett olvasztótégelyben?