Grízes piskóta kardamomos sziruppal.
2014.03.25. 18:38, KallaZsuzsanna56
	
	
	Recept
	
	Revani: török grízes piskóta kardamomos-szegfűborsos sziruppal
	Hozzávalók (12-14 szelet)
	
	Piskóta:
	12dkg gríz
	6dkg liszt
	csipet só
	6 tojás, szétválasztva
	6dkg cukor
	1 narancs reszelt héja
	tepsi kikenéséhez puha vaj
	
	Szirup:
	3dl víz
	15dkg cukor
	2 citrom reszelt héja és leve
	1 narancs reszelt héja és leve
	4 kardamom
	4 szegfűbors
	4-5 szem bors
	
	A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
	Összekeverjük a grízt, a lisztet és a sót. A tojások sárgáját elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a grízes lisztet és a reszelt narancshéjat. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a masszával. Sütőpapírral bélelt, kivajazott, kb. 33x23 cm-es tepsibe, vagy jénaiba öntjük a tésztát. 30 percig sütjük. Miközben sül, elkészítjük a szirupot: lábasban összeforraljuk a vizet a cukorral, hozzáadjuk a citromok és narancs levét és reszelt héját, valamint a fűszereket. Kb. 10 percig főzzük erős lángon. Leszűrjük. Amikor megsült a piskóta, megszurkáljuk egy hurkapálcával, vagy hústűvel, majd egyenletesen meglocsoljuk a forró sziruppal. Néhány órát állni hagyjuk, de másnap még finomabb.
	 
	
	Sült joghurt áfonyamártással
	Hozzávalók (4-6 adag)
	
	20dkg török joghurt
	20dkg cukrozott sűrített tej
	egy marék sótlan pisztácia, durvára vágva
	két evőkanál kakaóbab töret
	fél-fél narancs és citrom reszelt héja
	Mártás:
	
	5dkg cukor
	30dkg áfonya (vagy más gyümölcs, pl. szeder, vagy meggy)
	2 evőkanál citromlé
	
	A sütőt előmelegítjük 150C fokra.
	A joghurtot elektromos kézi keverővel simára keverjük a cukrozott, sűrített tejjel. Ha nem kapunk török, vagy görög joghurtot, házilag is előállíthatjuk a következő módon: a natúr joghurtot egy gézzel bélelt szűrőbe tesszük és egy edény fölött, kb. egy órán át, lecsepegtetjük. A joghurt így sűrű és krémes lesz. A sűrített tejjel kikevert joghurtba forgatjuk a durvára vágott pisztáciát, a kakaóbabot és a reszelt narancs- és citromhéjat. Hőálló tálkákba töltjük (esetleg muffinos papírformákba, amelyeket muffin formába teszünk), majd egy tepsibe állítjuk. Felöntjük annyi forró vízzel, hogy kb. a tálkák feléig érjen. 20 percig sütjük, ez alatt megdermed. Kihűtjük. Az áfonyamártáshoz egy serpenyőben, kevergetés nélkül, karamellizáljuk a cukrot. Amikor borostyán színű, hozzáadjuk az áfonyát. A karamella először bekeményedik, de a gyümölcs levet ereszt, így visszaolvad. Hozzáadjuk a citromlevet. Egy desszertes tálon kiborítjuk a sült joghurtot, és az áfonyamártással tálaljuk.