Zsuzsa konyhája!
Zsuzsa konyhája!
Fejléc

 

  Kedves Látogató!   

 

Szeretettel köszöntelek az oldalamon.
 

A főzés számomra egy életforma,a sütés pedig hobby.Mindenkinek írom ezeket a sorokat,aki szereti a hasát,mert itt a legfinomabb ételeket osztom meg.Jó nézelődést kívánok minden kedves idelátogatónak.Most újra nyitom ennek az oldalnak az életfunkcióját,de várlak benneteket a blogspotra is Zsuzsa ízutazásai címmel.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Zsuzsa finomságai.
 
Borjúpaprikás házias galuskával.
 
Burgundi rokfortos körte.
 
Joghurtkrémes pite fügével.
 
Karamellás fügés pitécske.
 
Gesztenyepüré.
 
Likőrkrémes fügés pite.
 
Churros tál.
 
Különleges matcha mázas fánkok
 
Desszertek
 
Blog

A kókuszzsír.

2014.03.08. 14:32, KallaZsuzsanna56
Az egészséges zsírokról.

Mi is az a kókuszzsír? Miért lehet hasznos számunkra?

A kókuszzsír egy főként telített zsírsav szerkezettel rendelkező, közepes hosszúságú zsírsavakat tartalmazó (MCT – medium chain trigliceride), általában színtelen és szagtalan növényi zsír.


A kókuszsírnak két fajtáját különböztethetjük meg: a szűz és szűrt változatot. A szűz kókuszolaj enyhén kókuszillatú és ízű. Alacsony hőmérsékleten és vegyi anyagok nélkül vonják ki a kókuszdió húsából. A szűrt kókuszolaj teljesen íztelen és szagtalan, a gyümölcs szárított húsából nyerik magasabb hőmérsékleten, általában gőzöléses eljárással.


A zsírok és olajok kémiai szempontból szén, hidrogén és oxigén atomokból épülnek fel.
Ezek a szénláncok a különböző zsír és olaj típusoktól függően eltérő hosszúságúak, vagyis eltérő mennyiségben tartalmaznak szénatomokat, melyek a szénlánc kialakulásának alapelemei.
A szénlánc hosszúságától függően beszélünk rövid, közepes és hosszú szénláncú zsírsavakról.
A különböző zsír és olajtípusoktól függően eltérő a szénláncot felépítő szénatomok között kialakuló kötésszerkezet is. A szénláncban a szénatomok közti kötésszerkezet azt határozza meg, hogy telített vagy telítetlen zsírsavak alkotják-e többségében a zsírmolekulát.


E kémiai jellemzők azt is meghatározzák, hogy zsírról vagy olajról beszélünk. Minél több telítetlen kötéssel rendelkezik a zsírmolekula, annál inkább olaj, vagyis folyékony a halmazállapota szobahőmérsékleten.

A kókuszzsír szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, mivel főként (80%-ban) telített kötéseket tartalmaz.
A sertészsírhoz hasonlóan a kókuszzsír is jórészt telített kötés-szerkezettel rendelkezik, azonban koleszterint nem tartalmaz a sertészsírral ellentétben, valamint a szénláncok hossza is eltérő. Míg a sertészsír főként hosszú szénláncú zsírsavszerkezettel rendelkezik, a kókuszzsírt főként közepes hosszúságú zsírsavak (MCT) alkotják. A telített kötéseknek köszönhetően stabil molekulaszerkezet jön létre, ebből kifolyólag bátrabban hevíthető, mint a napraforgó olaj anélkül, hogy a zsírsavszerkezet károsodna, és a szervezet számára káros anyagok képződnének. Felhívom a figyelmet, hogy a nagyobb arányban telítetlen kötésszerkezettel rendelkező olajok (pl. olívaolaj, lenolaj, kendermagolaj, halolajok) sütési célra nem javasoltak.

A kókuszzsírt kötési tulajdonságából fakadó hőállóságát kihasználva elterjedten használják sütőzsiradékként. Amiért a háziasszonyok külön kedvence lehet, az hogy akár palacsinta, akár egy reggeli tükörtojás kókuszzsírral történő elkészítése közben nincs kellemetlen szag a konyhában. A kókuszzsír süteményekhez, szendvicskrémekhez, sütéshez, pirításhoz, akár fritőzben és wokban elkészítve, valamint vaj és vajkészítmények helyettesítésére egyaránt alkalmazható.


A kókuszzsír – közepes hosszúságú zsírsavtartalma (MCT) miatt –, az epe és a zsírbontó enzimünk, a lipáz hiányában is felszívódik, ezért alkalmazzák célzott betegterápiában (epebetegség és hasnyálmirigy gyulladás későbbi fázisában, felszívódási és emésztési zavarokban) is, mint könnyen emészthető és felszívódó zsiradékforrást.

Azonban ne felejtsük el, hogy a kókuszzsíron kívül, amelyet testünk a többi olaj és zsiradékféleséghez hasonlóan energiaforrásul használ (867 kcal/100g), testünknek számos speciális (esszenciális) zsiradékra van szüksége a sejtépítéshez és egyéb sejtfunkciók fenntartásához.


Az egész napi zsiradékszükségletünket ne csak kókuszzsírból fedezzük, hanem egyéb jó minőségű, hidegen sajtolt olajokat is fogyasszunk a táplálkozási típusunknak megfelelően, hogy a szervezet igényeinek megfelelő zsírsavarányt fenntartsuk.

Marcipános kenyérkék.

Hozzávalók.

 2 őzgerincformához, vagy 6 mini kenyérformához: 200 g tönköly fehér liszt, csipet szódabikarbóna, csipet só, 200 g kókuszzsír (vagy vaj), 200 g nyírfacukor (vagy porcukor), 1 mk vaníliaőrlemény, 3 ek szilvapálinka, 4 tojás, 150 g aszalt vörös áfonya, 200 g marcipán
+ porcukor a bevonáshoz


A tojásokat ketté válasszuk.
A szobahőmérsékletű kókuszzsír krémesre keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a vaníliát.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a sóval.
A marcipánt kicsi darabokra vágjuk.
A cukros masszához kisebb adagokban keverjük a lisztes keveréket, és a tojáshabot, és a pálinkát is.
Legvégül belekeverjük az áfonyát, és a marcipán kockákat is. Egy tömör masszát kapunk a végén.
150 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 60 percet sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem ragad a pálcikára, tűre massza, akkor készen van.
Kihűtjük, majd porcukorba hempergetjük, vagy olvasztott csokoládéval bevonjuk. Sokáig eláll, sőt, csak finomabb lesz pár nap múlva. Igazi karácsonyi sütemény különlegesség.

Még nincs hozzászólás.
 
Idő
 
Naptár
2018. Október
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2018.01.24. 19:04
2018.01.22. 15:36
2017.10.06. 18:33
2017.09.17. 17:44
2017.07.03. 12:58
2017.05.04. 21:20
2017.05.04. 16:01
2017.03.20. 20:09
2017.02.23. 20:19
2017.02.08. 15:27
2017.02.06. 16:47
2017.02.04. 16:01
2017.02.03. 13:14
2017.01.31. 17:04
2017.01.31. 17:03
2017.01.14. 13:21
2016.12.12. 14:20
2016.12.10. 14:42
2016.12.10. 14:26
2016.12.09. 11:28
Friss hozzászólások
 
Látogatottság
Indulás: 2013-09-29
 
Kukoricalángos fűszervajjal.
 
Csokis csíkos rolád.
 
Mustáros sertésszelet rizi-bizivel.
 
Hidegtálak
 
Tejcsokis krémsajtos szuflétorta.
 
Újházy-csirkeleves.
 
Citromtorta Capri szigetéről.
 
Madártej Limoncellóval
 
Főételek kacsából
 
Lábléc
Süssünk együtt
 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel f&#251;szerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!