Farsang
2014.02.21. 16:22, KallaZsuzsanna56
Farsangi fánk
A jó fánkhoz jó recept kell.Nos ennél jobbat nem is találtok.Ez a Dr Oetker által készített farsangi fánk tökéletes.Ezt csak az rontja el,aki nem tartja be a szabályokat.A fánk tradicionális finomságunk, legtöbbször a farsangi időszakban készítjük. Az élesztős tésztát olajban kell kisütni, tálalni általában lekvárral és porcukorral szokás.A folytatásban a receptet olvashatjátok.
Farsangi fánk
Hozzávalók:
500 g liszt
3 tojássárgája
100 g margarin
fél csomag Dr. Oetker Friss Élesztő
300 ml tej
50 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
fél citrom reszelt héja
pici só
porcukor a szóráshoz
lekvár vagy Dr. Oetker Eredeti Puding a töltéshez
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, majd elkeverjük a cukorral.
Az élesztőt egy tálba morzsoljuk, a vanillincukorral összekeverjük, majd kevés kézmeleg tejjel felöntjük. Mikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk a liszthez, majd a maradék tejet, az olvasztott margarint, a reszelt citromhéjat és még egy csipet sót is.
Robotgéppel simára dolgozzuk, majd konyharuhával letakarva, kelesztjük meleg helyen kb. 1 óráig, amíg a tészta a duplájára nem nő.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára terítjük, kinyújtjuk, majd egyszer félbehajtjuk (ettől lesz szalagos). A sodrófával kinyújtjuk kb. egy ujjnyi vastagságúra, majd kiszaggatjuk egy nagy pogácsaszaggatóval, vagy egy sima pohárral.
Ezután letakarjuk őket, meleg helyen tartjuk, és pihentetjük még körülbelül fél órát. Ha huzat éri a fánkot, akkor megfázik és máris oda a finomság!
A fánk első oldalát közepes lángon lefedve sütjük, ha pedig már aranybarna, megfordítjuk, de ekkor már nem kell lefedni. Fontos, hogy az a fele kerüljön először az olajba, amelyik a pihentetésnél a teteje volt.
Az olajból kiszedve konyhai törlőpapírra vagy szalvétára tesszük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
Ízlés szerint tálaljuk, például sárgabarack lekvárral, porcukorral meghintve.