Paleolit csokis-diós gesztenyetorta.
2014.02.21. 11:03, KallaZsuzsanna56
	
	
	Különleges torták.Stollen torta.
	
	Hozzávalók:
	
	Tésztához:
	
	tojás 5 db
	
	só 0 kevés
	
	nyírfacukor 4 ek
	
	gesztenyeliszt 3 ek
	
	holland kakaópor 1 ek
	
	sütőpor 1 kiskanál
	
	Krémhez 0 g
	
	dió 2 marék
	
	natúr, pürésített főtt gesztenye 400 g
	
	kókusztej 200 ml
	
	kókuszolaj 100 ml
	
	rum 3 cl
	
	nyírfacukor 5 ek
	
	Mázhoz 0 g
	
	étcsokoládé 100 g
	
	kókusztej 100 ml
	
	vaníliaaroma 8 csepp
	
	nyírfacukor 2 ek
	Elkészítés:
	
	A diót egy nappal a sütés előtt vízbe áztatom. A sütés kezdetekor a sütőt 180 fokra beállítom. Először a tésztát készítem el. A tojásokat ketté választom. A sárgáját a cukorral egy botmixer segítségével fehéredésig verem, majd hozzádolgozom a gesztenyelisztet, a kakaóport és a sütőport. Ha nagyon nehezen lehetne csak keverni, akkor 1-2ek vízzel lazíthatok az állagán, de akkor egy picivel tovább fog kelleni sütni a tésztát. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, és óvatosan beleforgatom a kakaós masszába, hogy az homogén legyen, de ne essen össze. Egy kb. 35x25-ös tepsit kibélelek sütőpapírral, beleöntöm a tésztát, elegyengetem, és kb. 30-40 percre betolom a sütőbe - tűpróbáig sütöm. Amíg a tészta sül, elkészítem a krémet. Ehhez lassú tűz fölött egy edényben elegyítem a dió kivételével a krém összes hozzávalóját, selymesre eldolgozom, majd hagyom kihűlni. A diót lecsöpögtetem, és a gesztenyekrémmel együtt egy turmixgépben nagy fordulaton vagy 5 percen át habosítom. Amikor a krém elkészült dobozba teszem, és betolom a hűtőbe pár órára. A tésztát is kiveszem a sütőből, ha elkészült, és hagyom kihűlni, majd lefóliázom, hogy ne száradjon ki. Amikor a krém már kellően megdermedt, és jól tudok dolgozni vele, valamint a tészta is kihűlt, jöhet az összeállítás. A tésztát hosszában ketté szelem, és az így kapott két, kb. két centi vastag lapot vízszintben is óvatosan elvágom, hogy egycentis vastagságú legyen. (Célszerszám hiányában Anyukámtól tanultam a trükköt, hogy egy kb. 1cm magas, hosszú, keskeny tálcára téve a tésztalapot, a kést a tálca két szélén pihentetve végigfűrészelem a tésztát. Szép egyenletes lesz.) Ezután betöltöm a krémmel - mind a négy rétegre teszek. Legvégül gőz fölött egy fém tálban megolvasztom a csokit a kókusztejjel és a cukorral elkeverve, hagyom kicsit hűlni folyamatos kevergetés mellett, majd bevonom vele tortát. Mehet a hűtőbe.
	
	Stollen torta.
	Hozzávalók:
	
	élesztő 15 g
	
	tojás 3 db
	
	vaníliarúd 2 db
	
	vaj 21 dkg
	
	porcukor 21 dkg
	
	liszt 21 dkg
	
	citrom 1 db
	
	narancs 1 db
	
	mazsola 21 dkg
	
	szeletelt mandula 21 dkg
	
	cukor 9 dkg
	
	habtejszín 40 dl
	
	fehércsokoládé 30 dkg
	Elkészítés:
	
	1. A vajat felolvasztjuk, gőz felett. A gőzhöz szükséges vízbe közben beleöntjük a mazsolát. Lereszeljük a narancs és a citrom héját. Ha a vaj felolvadt, félretesszük, és leszűrjük a mazsolát. A lereszelt héjakat összekeverjük az élesztővel, a porcukorral, a mandulával, a mazsolával, a tojássárgákkal és az olvasztott vajjal. A tojásfehérjéket felverjük a kristálycukorral, nem túl kemény habbá. Hozzáadjuk a mandulás egyveleghez, óvatosan összeforgatjuk. 2. A zilatortaformát kifújjuk formaleválasztóval, és hézagmentesen beletöltjük a masszát (ehhez nyugodtan odaütögethetjük a tortaformát az asztalhoz). 180°C-os sütőben 40 perc alatt, készre sütjük. 3. Amíg sül, elkészíthetjük a krémet: a tejszínt felhevítjük gőzölésig a másik vaníliarúd kikapart belsejével, majd keverjük hozzá a fehércsokit, olvasszuk fel benne. Utána hagyjuk kihűlni. 4. Ha a torta megsült, fordítsuk át, és válasszuk le a szilikonformát és a fémkarikát. Megkenjük egy kis olvasztott vajjal, és meghintjük porcukorral. Amikor kihűlt, beletöltjük a krémet a torta üregeibe. 5. Tálalás: Filézett narancsszeletekkel díszíthetjük a tortaszeleteket, amiket a "jelölés" mentén kell elvágni. A fent megadott mennyiségek 4 adagra értendőek. A fent megadott mennyiségek 4 adagra értendőek.