Sherry,az andalúz desszertbor.(Más forrásból)
2014.01.13. 13:18, KallaZsuzsanna56
Érdekesség,érdemes elolvasni.
Sherry, az andalúz desszertbor.
Az egyik legismertebb desszertbor, melyet nemcsak étvágygerjesztőként adhatunk, de különleges ízével megbolondíthatjuk ételeinket is. Honnan jön, hogy készül, mire használjuk a sherry-t?Mi a desszertbor?
Desszertbornak (vagy likőrbornak) azokat a borfajtákat nevezzük, melyekhez az erjesztés során borpárlatot adnak. Az édes és száraz formában is kapható desszertborok alkoholtartalma magasabb, mint a „sima” boroké, akár a 25%-ot is elérheti. Hosszú, fahordóban történő érleléssel készülnek. A három legismertebb desszertbor a sherry, a madeira és a portói.
Egy kis sherry történelem
A sherry hódítása a világon az angoloknak köszönhető, akik kezdetben háborúkban zsákmányolták, majd békeidőben importálták kedvenc „sack”-jüket (a sack egyik jelentése zsákmány). A sherry név a spanyol Xeris borvidéki központ nevéből ered, mely az angolok számára kimondhatatlannak bizonyult. A spanyolok természetesen nem álltak be a sorba, a sherry náluk jerez (ejtsd herez) volt és maradt is.
Hol készül?
A sherry (akarom mondani jerez) Spanyolország déli részéről, Andalúziából, Cadiz környékének borvidékéről származik és itt eredetvédett (a Jerez de la Fontera, Sanlúcar de Barrameda, El Puerto de Santa Maria háromszöget kell keresni a térképen). A sherry alapanyaga a palomina szőlőfajta, mely a helyi mészköves talajnak köszönhetően isteni ízt ad a belőle készülő nedűnek. Ha a száraz sherryt kóstolnánk meg, a fino, ha az édeset, az amoros, ha a közepeset, az oloroso fajtákat próbáljuk ki. Ismert sherry márka a Sandaman és a Gonzales Bypass.