Zsuzsa konyhája!
Zsuzsa konyhája!
Fejléc

 

  Kedves Látogató!   

 

Szeretettel köszöntelek az oldalamon.
 

A főzés számomra egy életforma,a sütés pedig hobby.Mindenkinek írom ezeket a sorokat,aki szereti a hasát,mert itt a legfinomabb ételeket osztom meg.Jó nézelődést kívánok minden kedves idelátogatónak.Most újra nyitom ennek az oldalnak az életfunkcióját,de várlak benneteket a blogspotra is Zsuzsa ízutazásai címmel.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Zsuzsa finomságai.
 
Borjúpaprikás házias galuskával.
 
Burgundi rokfortos körte.
 
Joghurtkrémes pite fügével.
 
Karamellás fügés pitécske.
 
Gesztenyepüré.
 
Likőrkrémes fügés pite.
 
Churros tál.
 
Blog

A mángold eredete.

2013.11.25. 10:37, KallaZsuzsanna56
Receptek,mángoldból.

A mangold és a mai kultúrrépák ősének a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partvidékén ma is honos, vadon termő, rendkívül alak- és formagazdag tengeri répát (B. maritima) tartják. A ma termesztett répafajták a környezeti tényezők, kereszteződések, szelekciók következtében ebből a fajból alakultak ki. Közép-Európában csak a 17. századtól kezdett elterjedni.

A mangold gyökérrendszere főgyökérből és innen két sorban, átellenesen előtörő gyökérágakból áll. A főgyökér lefelé tör, míg a gyökérágak kezdetben oldalirányban növekednek, majd lefelé fordulnak. A gyökér a szárnál csak kissé vastagabb, nem úgy mint a répáké.

A tőlevelek rövid szártagú tőszáron helyezkednek el, szorosan egymás mellett, levélrózsát alkotva. A levelek meghatározott rend szerint képződnek. Elsőnek a csíranövény két átellenes, lándzsa alakú sziklevele jelenik meg, majd rövidesen követi ezeket az első lomblevélpár, a sziklevelekre merőlegesen. A tőlevelek szíves tojásdadok, nyélre futók, a szárlevelek tojásdad rombosak. Levélnyelük pozsgás, de nem szalagszerűen megvastagodott; ez különbözteti meg a bordás mangoldtól (var. flavescens). A levél színe a zöldtől a fehéres, sárgászöldön át a liláig terjed.

Végálló virágzata a tőhajtások és ezek oldalágainak csúcsán alakul ki. A virágok kétivarúak, sugarasan részarányosak, erősen illatosak. A virágtakarót csészeszem lepel alkotja, mind az őt halvány sárgászöld lepellevél egyetlen örvben helyezkedik el, és a tövükön nőttek csak ösz-sze. Lemezük kanál alakú, melynek ölébe simul az öt, húsos korongon álló porzó. A lepellevelek éréskor összezáródnak, megkeményednek, elparásodnak.

A virágok kinyílását követően repednek fel a portokok. A virágpor főleg széllel terjed, ezért túlnyomórészt idegenmegporzó növény. Termése fedéllel nyíló, lapított csalmatok, jellegzetesen barna színű és igen kemény falú. Háromszög alakú fedele rendszerint csírázáskor pattan fel. A termésüregben csak egy mag van, ritka az ikermag. A mag lapított, vese alakú, fénylő barna színű.Felhasználása

A mangold ősi kultúrnövény. Már i.e. termesztették Ázsia egyes vidékein. A görögök és a rómaiak egyik kedvelt főzelék- és gyógynövénye volt. A mediterrán országokban ma is igen népszerű, leginkább a spárgához hasonlóan készítik el. Zöld levéllemezéből ízletes főzelék készíthető, míg a bordás mangoldnak a vastag levélnyelét és középerét fogyasztják. Beltartalmi összetétele igen hasonló a sárgarépáéhoz, de mennyiségi értékei kisebbek. Táplálkozási értékét, főleg A- és C-vitamin-tartalma adja, emellett igen értékesek szerves savai (alma-, citrom-, oxálsav). 6-7% nyers cukortartalma mellett a nagy mennyiségű pektin a könnyen emészthetőségét segíti elő.

• Bordásmangold-leves

1/2 kg bordás mangold, 1 csomó leveszöldség, olaj, só, pirospaprika, 2 húsleveskocka, 1 fej vöröshagyma, 4 virsli, bors, babérlevél.

Megtisztítunk és vékony laskára vágunk egy csomó leveszöldséget, majd két evőkanál olajon kissé megpirítjuk. Meghintjük egy mokkáskanálnyi pirospaprikával, felengedjük 1,5 liter vízzel, majd húsleveskockával, babérlevéllel, 5 szem borssal ízesítjük. Beledobunk egy fej vöröshagymát és 20 percig lassú tűzön forraljuk. Ekkor hozzáadjuk a feldarabolt bordás mangoldot és még 10 percig főzzük. Karikára belevághatunk 4 virslit is.



• Levélmangold-fasírt

1/2 kg levélmangold, 1 zsemle, 10 dkg füstölt szalonna, reszelt vöröshagyma, 1 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, tej, só bors, olaj, liszt, sajt.

Megmosunk, négyfelé vágjuk a levélmangoldot sós vízben megfőzzük, lecsurgatjuk. Ha kihűlt, átdaráljuk egy tejben áztatott, kinyomkodott zsemlével és 10 dkg húsos füstölt szalonnával. Közékeverünk egy kiskanálnyi reszelt vöröshagymát, egy egész tojást, egy csomó apróra vágott petrezselyemzöldet, sót, kevés törött borsot. Vizes kézzel kis pogácsákat formázunk belőle és lisztben megforgatva, bő, forró olajban kisütjük. Adhatunk hozzá sajt- vagy paradicsommártást, de leboríthatjuk vékony szelet sajttal is, amelyet sütőben vagy grillsütőben ráolvasztunk.



• Bordásmangoldos virslisaláta

1/2 kg virsli, 10 dkg paraj, egy fej saláta, 20 dkg főtt bordás mangold, 15 dkg főtt zöld borsószem, 2 evőkanál citromlé, 5 evőkanál olaj.

Vágjuk kis darabokra a virslit, keverjük hozzá a megmosott parajleveleket, a megmosott és apró darabokra tépett salátát, a mangolddarabokat és a zöldborsót. Keverjük össze a citromlevet és az olajat vízzel, ezzel csepegtessük meg a salátát, és hagyjuk legalább tíz percig állni a tálalás előtt.



• Rántott levélmangold

1 kg mangold, só, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj, fűszerek.

Tisztítsunk meg 1 kg levélmangoldot, öblítsük le meleg vízzel, vágjuk gerezdekre és forró, sós vízben forraljuk föl. Öntsük szitára vagy szűrőtálra, hagyjuk kihűlni. Sózás és a tetszés szerinti fűszerezés után forgassuk lisztbe, formáljunk szép szeleteket belőle, majd felvert tojásba, zsemlemorzsába panírozva bő, forró olajban süssük pirosra. Szedjük ki lapátkanállal, tegyük papírszalvétára, hogy fölösleges olaj ne maradjon rajta. A recept bordás mangoldból is elkészíthető.• Cannelloni ripieni• Mángold római módraTöltött mángold

Hozzávalók: Kb. 30 mángoldlevél, 30 dkg darált hús, rizs, tojás, hagyma, fokhagyma, só, bors, 1/2 l csontlé, 2-3 dl tejföl

A leveleket leforrázod, vastag erüket vékonyra vágod. Ha elég nagyok a levelek, akkor az ereket kivágod. A húsból és a többi hozzávalóból közönséges töltött káposzta tölteléket készítesz, de túlfűszerezve! Több hagyma, fokhagyma, stb. (Én a rizst félkészre főzöm előzőleg)
Egy jénait kikensz Rámával, a levelek egy részével kibéleled. A leveleket a töltelékkel megtöltöd, úgy tyúktojás méretűek legyenek. Szorosan egymás mellé rakod a tálban. A csontlé (leveskockából is elkészítheted) felét ráöntöd, lefedve kb. 1 óráig sütöd. Ekkor a maradék lét a tejföllel összekevered, ráöntöd a gombócokra, és még jó félórára visszarakod a sütőbe.
Tálaláskor tejföllel meglocsolod.



700 g mángoldot megtisztítunk, megmosunk, majd a levélnyeleket keskeny csíkokra aprítjuk (a leveleket máshoz használjuk fel). Összezúzunk 2 gerezd fokhagymát. 3-4 szardellafilét apróra, 400 g hámozott konzervparadicsomot nagyobb darabokra vágunk. Mély serpenyőben 2 ek felforrósított olívaolajon kissé megpirítjuk a fokhagymát és a szardellát. Hozzáadjuk a paradicsomot levével együtt, megsózzuk-borsozzuk. Kb. 5 percig mérsékelt hőfokon főzzük. Hozzáadjuk a felaprított mangoldszárakat, gyenge hőfokon, időnként kevergetve még 20 percig főzzük. A mángoldszár főjön meg, de maradjon kicsit ropogós.



• Mángold köret

A mángoldot a mángoldlevesnél leírt módon előkészítjük (a szárát és a levelét is) majd sós vízben megfőzzük. Alaposan lecsepegtetjük, és fokhagymás vajon jól átforrósítjuk.
A másik változat szerint a megfőtt mángoldot lecsepegtetjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt salátaként ízesítjük (olívaolaj, só, borecet és egy kis bors). Mindkét köret spenótból is elkészíthető!



• Mángold leves 1.

A mángold szárrészét, használjuk fel. Szálkátlanítjuk, mint a rebarbarát, vagy a zöldbabot. A kész nyeleket ezután úgy vágjuk, mint a zöldbabot.
Felfőzzük, és az első vizét leöntjük. Utána teljesen úgy járunk el, mintha zöldbab levest főznénk.



• Mángoldleves 2.

A mángold szárát, alaposan megmossuk, hártyáját gondosan lehúzzuk, a szárakat ujjnyi hosszúságúra vágjuk. Vagy akkorára, amekkorára a spárgaleveshez a spárgát szoktuk összevágni.
Kevés olajon hagymát üvegesre pirítunk, a mángold szárát, sárgarépát, fehérrépát (vagy csak petrezselyemzöldet), zellert esetleg egy közepes darab burgonyagumót kis kockákra vágva átforgatjuk a hagymán, bő lével feleresztjük, és puhára főzzük. Mindenki tetszése szerint ízesítse, apró tésztát főzhetünk bele. (Kiskocka, eperlevél, stb.)
A baromfihúsleves színével közel azonos színű és pompás ízű hamis húslevest (vagy hamis spárgalevest) kapunk eredményül. Ha nem teszünk bele csípős fűszert, a legbetegebb gyomrúak vagy epéjűek is bátran fogyaszthatják.



• Mángoldos bulgur

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg bulgur (szárított, durvára darált búza) 2 fej vöröshagyma, 75 dkg mángold, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor vegyes fűszernövény, 1 evőkanál tökmag, 2 evőkanál enyhe ecet 4 evőkanál olaj, só
Elkészítési idő, kb. 30 perc

Felforralunk 4 dl vizet. A bulgurt beleöntjük egy tálba. A vizet elkeverjük az ecettel és sóval, és ráöntjük. 15 percig duzzadni hagyjuk.
A mángoldot megmossuk, leveleire szedjük. A szárát kivágjuk, finomra aprítjuk, a leveleit 3 cm széles csíkokra szeljük. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. A fűszernövényeket megmossuk, a leveleiket finomra aprítjuk.
A Wokot felforrósítjuk, zsiradék hozzáadása nélkül megpirítjuk benne a tökmagot, majd kivesszük. beleöntjük az olajat, a vöröshagymát és a fokhagymát folytonos keverés mellett kb. 1 percig pirítjuk benne. Adagonként hozzáadjuk a mángold leveleket és - szárat, és állandó keverés mellett megfonnyasztjuk. A már megpárolódott mángoldot mindig kitoljuk az edény szélére.
A bulgurt a mángoldhoz keverjük, és lefedve kb. 10 percig főzzük. Ízesítjük, tökmaggal és fűszernövényekkel megszórva tálaljuk.



• Mángoldsaláta juhsajttal

Hozzávalók: 400 g mángold, 1 szál póréhagyma, 2 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 3 ek. fűszeres ecet, 1 ek. mustár, só, őrölt fekete bors, 3 ek. olaj, 150 g juhsajt, 10 darab fekete olívabogyó 1 tk. bazsalikom.
A mángoldot megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük, és vékony csíkokra vágjuk. A póréhagymát zöldjével együtt felkarikázzuk. A paradicsomot nyolcfelé vágjuk. A fokhagymát apróra vágjuk, majd összekeverjük az ecettel, mustárral, sóval, borssal, olajjal.
Az összevágott zöldségeket mélyebb tálban összekeverjük, megöntözzük a salátalével. A juhsajtot kockára vágjuk, az olívabogyót kimagozzuk, félbevágjuk, és a saláta tetejére szórjuk, majd rámorzsoljuk a bazsalikomot. Rövid ideig állni hagyjuk, kenyérrel kínáljuk.



• Pácolt bárányérmék mángoldpürével

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet kicsontozott báránykaraj, 50 dkg mángold (helyette parajt is vehetünk), 1 dl tejszín, 4 evőkanál főzőmargarin, külön 2 evőkanál margarin az ecethez, 2 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál ecet, 1 teáskanál szemesbors, 1 teáskanál kakukkfű, só.

A két kanál margarint felolvasztjuk, és kikeverjük az ecettel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, babért, szemesborsot és a kakukkfüvet. Belefektetjük a megmosott bárányérméket, és hűtőszekrényben egy napig pácoljuk. A pácléből kivéve megtöröljük, besózzuk, és főzőmargarinon kisütjük.
A mángoldot megtisztítjuk, megmossuk, és a maradék főzőmargarinon megpároljuk. Sóval ízesítjük, felöntjük a tejszínnel és rúdmixerrel pürésítjük. Összefőzzük, és a bárányérmék mellé kínáljuk.


Hozzávalók: Kb. 30 dkg lasagne tészta
Töltelékhez: 1/2 kg mángold vagy spenót, 15 dkg Ricotta (olasz túró), 15 dkg borjúcomb, 15 dkg sütőkolbász, 1 maroknyi szárított vargánya gomba, 1 tojás, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 1 kis fej hagyma, 2-3 levél zsálya, 1 ágacska rozmaring, 2-3 szál petrezselyem, só, bors
Bolognai ragu (lásd: lasagne al ragú), 1/2 liter besamel mártás

Először elkészítjük a tölteléket. A mángoldot sós vízben megfőzzük, és alaposan lecsöpögtetjük. A húst és a kolbászt nagyobb darabokra vágjuk, a szárított vargányát melegvízbe áztatjuk. 2 evőkanál olívaolajon kissé megpirítjuk négybe vágott hagymát, a zsályát, a rozmaringot és a petrezselymet, majd az edény szélére húzzuk (de benne hagyjuk).
Beletesszük a kockára vágott húst, és addig pirítjuk, amíg már a közepe sem véres. Kivesszük az olajból és beletesszük a kolbászt, ha átsült azt is kivesszük, beletesszük a megfőzött mángold leveleket, majd a végén az áztatott, és kinyomkodott gombát. Ezután az összes hozzávalót húsdarálón nem túl finomra daráljuk (az ízesítőket is), hozzáadjuk a túrót (ha nem túl savanyú, akkor a magyar túró is jó hozzá), a tojást és a reszelt parmezánt, sózzuk és megborsozzuk. A lasagne tésztát kifőzzük, és egyesével tiszta konyharuhára tesszük. A közepére egy sorba rakjuk a tölteléket (nem megkenni kell) és mint a palacsintát feltekerjük.
Egy tűzálló tál aljára 2-3 merőkanál ragut teszünk, ezt meglocsoljuk 4-5 kanál besamel mártással és belefektetjük a tekercseket (csak egy sorba rakjuk). A tetejére ráöntjük a maradék ragut és a besamelt. Alufóliával betakarjuk és kb. 30-40 percig közepes lángon sütjük.



• Csőben sült mangold

1 ek forró napraforgóolajon üvegesre párolunk 1 fej kockára vágott hagymát. Hozzáadunk 20 dkg darált marhahúst, és 4-5 percig kevergetve pirítjuk. Fűszersóval és paprikával ízesítjük. 50 dkg mangoldszárat megtisztítunk (a leveleket más ételhez használjuk). Felszeleteljük, sós vízben 7-8 percig pároljuk. Közben 1 nagy paradicsomot forró vízzel leöntünk, héját lehúzzuk, karikára vágjuk. 1 ek tejföllel elkeverünk 1 csokor felaprított snidlinget és összekeverjük a mangoldszárral. A tejfölös zöldséget lapos tűzálló tálba simítjuk és ráhalmozzuk a darált húst. Beborítjuk a paradicsommal, meghintjük 5 dkg reszelt gouda sajttal, és 200 fokra előmelegített sütő középső rácsán 20 percig sütjük.



• Édes, csípős thai zöldségek

Hozzávalók 4 személyre: diónyi friss gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 chili (ízlés szerint), 3 sárgarépa, 25 dkg brokkoli, 3 evőkanál olaj, 2 szál újhagyma 1 evőkanál barna cukor, 10 dkg spenót vagy mángold levél, 1 dl zöldségleves, negyed friss ananász, 3 evőkanál szójaszósz, pár csepp citromlé
Elkészítési idő: kb. 35 perc,
A fokhagymát és a gyömbért meghámozzuk, és finomra vágjuk. A chili magjait és ereit eltávolítjuk, és vékonyra szeljük. A brokkoliról levágjuk a rózsákat, a szárat meghámozzuk és felkockázzuk. A sárgarépát vékony, ferde szeletekre vágjuk. Az újhagymát is vékony, ferde szeletekre vágjuk.
A spenótot megmossuk, leszárazzuk, és csíkokra vágjuk. Az ananászt meghámozzuk, és a torzsája nélkül felkockázzuk.
Felforrósítjuk a Wokot, és beleöntjük az olajat. Állandó keverés mellett kissé átsütjük benne a fokhagymát, a gyömbért és a chilit. A brokkolit és a sárgarépát körülbelül 2 percig, az újhagymát körülbelül 1 percig sütjük benne.
Rászórjuk a cukrot, és felengedjük a zöldséglével. Hozzáadjuk a spenótot, az ananászt, a szójaszószt és a citromlevet, még egyszer felforraljuk, és melegen tálaljuk.

Még nincs hozzászólás.
 
Idő
 
Naptár
2018. Február
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
<<   >>
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2018.01.24. 19:04
2018.01.22. 15:36
2017.10.06. 18:33
2017.09.17. 17:44
2017.07.03. 12:58
2017.05.04. 21:20
2017.05.04. 16:01
2017.03.20. 20:09
2017.02.23. 20:19
2017.02.08. 15:27
2017.02.06. 16:47
2017.02.04. 16:01
2017.02.03. 13:14
2017.01.31. 17:04
2017.01.31. 17:03
2017.01.14. 13:21
2016.12.12. 14:20
2016.12.10. 14:42
2016.12.10. 14:26
2016.12.09. 11:28
Friss hozzászólások
 
Látogatottság
Indulás: 2013-09-29
 
Kukoricalángos fűszervajjal.
 
Csokis csíkos rolád.
 
Mustáros sertésszelet rizi-bizivel.
 
Hidegtálak
 
Tejcsokis krémsajtos szuflétorta.
 
Újházy-csirkeleves.
 
Citromtorta Capri szigetéről.
 
Lábléc
Süssünk együtt
 

Kérlek segítsd egyesületünk munkáját az adód 1%-kal. Nézd meg a rendezvényeinket is. 2018. március 24.-én várunk!    *****    A HUN-Tv kezet nyújt: Az Élet Magazin elõadásai, köztük Asztrológia elõadásom    *****    Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend    *****    Még nagyon az év elején járunk, most rendelj születési horoszkópot az ajándék 3 év elõrejelzés és ingyenes konzultáció!!    *****    Pánikenyhítõ poszt a Histórián. Superuser jelen. És TE merre jársz? Kattints!    *****    SIMONA | az Isten áldjon, Esperanza! Lolájának fõszereplésével | SIMONA | a jelenleg futó legsikeresebb argentin sorozat    *****    Marculábi cica tíz éves lett! Ünnepeljétek meg a születésnapját a Mesetárban Marculábis ujjbábokkal! Boldog szülinapot!    *****    ***Munkalehetõség! Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból keresünk, MLM vezetõket és tanácsadókat! ***    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! A tanulásod nálam az ASZTRO-suliban teljesen INGYENES! Fordulj hozzám bizalommal!