| 
Goji bogyó2013.11.18. 17:15, KallaZsuzsanna56 Goji bogyó titka. 
	A goji bogyó áldásos hatásaiElhinnéd, ha azt mondanám Neked, hogy létezik egy apró piros gyümölcs, ami 19 különböző aminosavat, 21 nyomelemet, és ezen kívül még rengeteg vitamint is tartalmaz?
 
 Pedig a hír igaz, és ez nem más, mint a goji bogyó nevű kultúrnövény, mely eredetileg Kínából indult hódító útjára, és 5000 évre nyúlik vissza a története. A Tibetben és Mongóliában is honos bogyót az ázsiaiak nyersen is szívesen eszegetik, hiszen az alapvetően édes ízt csak nagyon enyhe savanykás aroma árnyalja – hasonló a mi mazsolánkhoz, de annál összetettebb.Milyen formában fogyasztják?
 Teába áztatva
 Levesbe főzve
 Kompótként
 Szárított gyümölcsként
 Tiszta gyümölcslé formájában
 
 Nálunk ez utóbbi kettő a legkönnyebben elérhető.
 Vajon miért szeretik ennyire?
 
 Mert rájöttek, a benne lévő rengeteg értékes összetevő utánozhatatlanul egészségessé teszi. Sőt, az utóbbi időben nemcsak a nyugati orvostudomány kezdett érdeklődni és kutatásokat folytatni a bogyóval kapcsolatban, hanem az örök fiatalságot keresők is, hiszen öregedésgátló hatása is rendkívüli.
 
 Te kóstoltad már?
 Miért ilyen kincs, mi minden van benne?
 19 féle aminosav
 21 nyomelem, többek közt vas, kálcium, szelén, magnézium, kálium, cink
 C-vitamin – a goji bogyó igazi vitaminbomba, több C-vitamin van benne, mint a narancsban vagy bármelyik gyümölcsben
 Értékes antioxidánsok, pl. E-vitamin
 B1-, B2-, B6-vitamin,
 Béta-karotin
 Poliszacharidok
 Sok értékes fehérje
 Foszfor
 Béta-szitoszterol, ami egy különleges gyulladáscsökkentő
 Hányféle bajra jelent gyógyírt, és melyek azok?
 Remek immunerősítő
 Látásjavító
 A rákos megbetegedések megelőzésében is segít
 Megelőzi a szívbetegségeket
 Gyulladáscsökkentő
 Védi a májat és a vesét
 Gombaölő hatása is van
 Menstruációs zavarokon is segít
 Jó hatással van a vérnyomásra, és a vércukorszintre
 Felnőttkori cukorbetegség kezelésére
 Ízületi problémákra
 Kiváló tápláléka az agynak
 Vágykeltő
 Terméketlenség ellen is kiváló
 Védi a bőrt a nap káros sugaraitól – csökkenti a bőrrák kockázatát
 Lelassítja az öregedést
 Lassítja az őszülést
 Hajhullásra is kiváló megoldás lehet
 Diéták remek kiegészítője, segít a testsúly megtartásában
 Jó hatással van az idegrendszerre
 Növeli az energiaszintet
 Hogyan gazdagítsd vele az étrendedet?
 Smoothie-ba keverve: bármelyik italt feldobja, és energiával tölt fel Téged is egész napra
 A reggeli müzlidbe is keverheted, remek hozzávaló
 Dió-mogyoró-mandulafélékhez keverve szuperegészséges rágcsálnivaló mixet csinálhatsz – próbáld ki! Nemcsak az ízével, de színével is feldobja az egyveleget.
 Akár forró, akár hideg vízbe is áztathatod – így teát, vagy sima goji italt szürcsölhetsz, ahogy jobban ízlik
 Csinálj egészséges muffint reggelire vagy uzsonnára: maroknyi goji bogyót hozzáadva különleges finomsággal lepheted meg a családot.
 
 
	A sok-magvú, skarlátvörös színű bogyó, a Goji-gyümölcs legendája ötezer évvel ezelőttre nyúlik vissza. Kevés olyan növényt ismer ugyanis a keleti vagy nyugati világ, amely mind C-vitaminban, mind vasban gazdagabb lenne a tipikus forrásoknál.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A Goji bogyó gazdag C-vitamin forrás, 500-szor annyi C-vitamint tartalmaz súly-arányosan, mint a narancs, és többet, mint bármilyen más gyümölcs. Az A-vitaminnak is kiváló forrása, ami nem meglepő, hiszen a bogyó maga is szép vörös színű. Tartalmaz továbbá B1, B2, B6 és E vitamint, melyek köztudottan anti-oxidánsok.
 
 
 
 A szelénium és a germánium bőséges forrása is, és számos klinikai vizsgálatban, köztük rák-betegek gyógyításában is alkalmazták: a kemoterápiában részesülő rák-betegek esetén máj-védő hatással bír. A távol-keleti medicinában a chi-hiányt korrigálja e két elem, ami azt jelenti, hogy az alacsony energiájú emberek, akik álmatlanságban, szívritmuszavarban, és szorongásban szenvednek, jobban érzik magukat, ha Goji bogyót fogyasztanak.
 
 
 A gyümölcs 18 aminósavat (többet, mint a lépesméz) és 21 féle nyomelemet tartalmaz, valamint linolén savat, és több béta-karotint, mint a sárgarépa.
 
 
 In vitro tanulmányok azt mutatják, hogy a Goji bogyóban található ásványi anyagoknak köszönhetően több féle rák-sejtet is elpusztíthat. Feltételezhetően olyan mechanizmussal, hogy meggátolja a rák-sejtek osztódását, amely által csökken azok reproduktív kapacitása. Egy Japánban végzett átfogó tanulmány szerint, a kontroll csoporthoz képest a rákbetegek 58%-ában csökkent a tumor növekedés a Goji bogyót hatására. Egy Mongóliában végzett tanulmány azt mutatta, hogy a Goji bogyót fogyasztó betegeknek jelentősen megnőtt a lymfocita aktivitása, és vérük „megfiatalodott“.
 
 
 Gyógyhatásai
 
 
 A közönséges vagy kínai ördögcérna, avagy lícium-cserje bogyói gazdagok antioxidánsokban, és megszámlálhatatlan módon ösztönzik a szervezet vitalizálódását: a megfelelően elkészített Goji-ital támogatja a regenerációt, immunerősítő hatással bír, javítja az emlékezőképességet. fokozza a férfierőt, segít fenntartani az egészséges keringési rendszert, látást, a normális vércukor-, illetve az egészséges koleszterin szintet. Enyhíti a fejfájást és a szédülést.
 
 
 Csillapítja a stresszt és az idegességet, javítja az alvás minőségét. Elősegíti az egészséges máj- és veseműködést, az emésztést, támogatja a fogyókúrás folyamatot. Csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Enyhíti a változó kori tüneteket. Erősíti a csontokat és az izmokat. Segít aktiválni a gyulladáscsökkentő enzimeket, segít megelőzni a korai öregedést. Mindemellett sosem szabad elfelejteni, hogy az egészséges életmód sokkal összetettebb annál, mintsem, hogy néhány szem bogyóval megváltsuk...
 
 
 Az egészséges életmód küldetés, amely sok összetevőből áll, és amelyet egy egész életen át művelhetünk. Türekedjünk arra, hogy minél több jó minőségű, valóban egészséges ételt fogyasszunk, sok folyadékot (vizet, gyógyteát) igyunk, napi 8 órát aludjunk, sportoljunk, éljünk stresszmentesen, méregtelenítsünk, és az elménket is pallérozzuk!
 
 
 
	            |