Zsuzsa konyhája!
Zsuzsa konyhája!
Fejléc

 

  Kedves Látogató!   

 

Szeretettel köszöntelek az oldalamon.
 

A főzés számomra egy életforma,a sütés pedig hobby.Mindenkinek írom ezeket a sorokat,aki szereti a hasát,mert itt a legfinomabb ételeket osztom meg.Jó nézelődést kívánok minden kedves idelátogatónak.Most újra nyitom ennek az oldalnak az életfunkcióját,de várlak benneteket a blogspotra is Zsuzsa ízutazásai címmel.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Zsuzsa finomságai.
 
Borjúpaprikás házias galuskával.
 
Burgundi rokfortos körte.
 
Joghurtkrémes pite fügével.
 
Karamellás fügés pitécske.
 
Gesztenyepüré.
 
Likőrkrémes fügés pite.
 
Churros tál.
 
Blog

Amit az omlós tésztáról tudni kell.

2013.11.09. 20:57, KallaZsuzsanna56
Bon-bonok,és társai.

Töltelékek hüvelyes bonbonokhoz


Cappuccino

150 ml állati tejszín
300 g fehércsokoládé
Kevés feketekávé

A tejszínt felforraljuk, majd hozzáadjuk a kávét, és elkeverjük benne a fehércsokoládét. Lehűlés után kissé átkeverjük, hogy tartása legyen. Természetesen instant kávéval is készíthető.


Vanília

100 g kihabosított vaj
270 g langyos olvasztott fehércsokoládé
1 db vaníliarúd kikapart belseje

Az összetevőket keverjük simára. A vajas ganache krém ebben az arányban nyomózsákból dresszírozhatóvá válik.


Mogyoró

150 g kihabosított vaj
300 g langyos olvasztott tejcsokoládé
Mogyorókrém ízlés szerint

Az összetevőket keverjük simára. A vajas ganache krém ebben az arányban nyomózsákból dresszírozhatóvá válik.


Narancsos csoki

150 g kihabosított vaj
300 g langyos olvasztott tejcsokoládé
Darált narancshéj, ízlés szerint

Az összetevőket keverjük simára. A vajas ganache krém ebben az arányban nyomózsákból dresszírozhatóvá válik.


Eperkrém

200 ml állati tejszín
200 g eper
400 g fehércsokoládé

A tejszínt forraljuk fel az eperrel majd turmixoljuk le és keverjük el benne a fehércsokoládét. Ha lehűlt keverjük át, hogy egy kis tartása legyen. Természetesen más gyümölcsökkel is készíthető.

Tipp: Fokozhatjuk az élvezeti értékét, ha betöltéskor liofilizált gyümölcsöt adunk hozzá.


Karamell

100 g cukor
100 ml állati tejszín
200 g olvasztott fehércsokoládé

A tejszínt forraljuk fel. A cukrot olvasszuk kristálymentesre, folyamatos keverés mellett, majd óvatosan öntsük hozzá a forró tejszínt. Végül keverjük el benne a fehércsokoládét.

Ha picit tovább melegítjük a cukrot, és sötétebbé válik, akkor kesernyéssé válhat a karamellünk.

Figyelem! Az olvasztott cukor ebben az állapotában kb. 160 C-fokos, tehát a hőmérséklete a tejszín forráspontja fölött van. Tehát, amint az olvasztott cukorhoz ér a tejszín, azonnal ki fog futni. Ezért adagoljuk a tejszínt apránként, valamint a cukrot érdemes magasabb oldalfalu edényben olvasztani. A fenti sorokat olvasva eszünkbe juthat, hogy a tejszínt nem forraljuk fel előre, hiszen úgyis felforr, ahogy a forró cukorhoz ér. Így is el lehet készíteni, viszont sokkal tovább tart. Ugyanis, ha hideg tejszínt öntünk az olvasztott cukorra, akkor az azonnal be fog kötni egy nagy csomóba. Ezután, 15-20 percig kell kavargatnunk a gázon, hogy felolvadjon.

Vigyázat! Az olvasztott cukor maradandó égési sérüléseket okozhat.

Tipp: Fokozhatjuk az élvezeti értékét, ha karamellizált tört mogyorót adunk a töltelékhez, ez majd kellemesen roppan, amikor a kész bonbont fogyasztjuk.


Pisztácia

150 ml állati tejszín
300 g olvasztott fehércsokoládé
50 g pisztácia

A sózatlan pisztáciát pörköljük meg, majd kávédarálóban óvatosan őröljük porrá. Ne járassuk túl sokáig, mert akkor kiválik az olajtartalma. A tejszínt forraljuk fel, majd keverjük bele a többi összetevőt. Ugyanebben az összetételben dióval, vagy mogyoróval is elkészíthető.


Természetesen az így elkészített alap ízek egymással kombinálhatóak például az egyik kedvencem:
Tejcsoki, pisztácia és marcipán


Tejcsoki ganache

100 ml állati tejszín forralva
200 g tejcsokoládé olvasztva

A két összetevőt keverjük össze, majd lehűlt állapotban használjuk. A bonbon hüvelyekbe tegyünk késkegynyi őrölt-pörkölt pisztáciát, majd dobjunk bele kis marcipán darabot, végül töltsünk bele a tejcsoki ganache-ból. Így amikor majd a bonbont fogyasszuk, külön-külön jönnek elő az ízek.


Mivel számtalan bonbonforma kapható, melyeknek a mérete sem megegyező, illetve az üregeikbe tölthető töltelék mennyisége is változó. Így nehéz lenne olyan recepteket megadnom, amelyek pontos darabszámokhoz igazodnak. Viszont szerencsére ezek a töltelékek sokáig eltarthatóak. A maradékot egyszerűen töltsük uzsonnás zacskóba, és légmentesen zárjuk le. Tartsuk hűtőben. A következő felhasználáskor, kicsit keverjük át, vagy csak mikrózzuk meg.

Bonbonkészítő vagy egyéb süteménykészítő tanfolyamainkra, az alábbi linken tudtok jelentkezni:
https://miele.hu/hu/rendezvenyek/suto-akademia/
 

Omlós tészták, amit tudni érdemes

Isler, linzer, vaníliás kifli, sakk szelet, Rákóczi túrós, almás pite, gyümölcs kosárkák. A közös bennük, hogy mindegyik alapja az omlós tészta, közismertebb nevén linzertészta. Sokféle létezik belőle, és számtalan sütemény variálható belőle. Viszont van néhány fortélya, amit érdemes megismerni, hogy tökéletesen sikerüljön. Ebben szeretnék segíteni ebben a pár sorban.mlós tészták, amit tudni érdemes
Isler, linzer, vaníliás kifli, sakk szelet, Rákóczi túrós, almás pite, gyümölcs kosárkák. A közös bennük, hogy mindegyik alapja az omlós tészta, közismertebb nevén linzertészta. Sokféle létezik belőle, és számtalan sütemény variálható belőle. Viszont van néhány fortélya, amit érdemes megismerni, hogy tökéletesen sikerüljön. Ebben szeretnék segíteni ebben a pár sorban.

Először is nézzük, hogy miért is nevezzük omlósnak, és mit is jelent ez igazán. A fő alapanyagok amit felhasználunk az ilyen tészták készítésére liszt, zsiradék, porcukor. Az arányai pedig 3 rész liszt, 2 rész zsiradék, és egy rész porcukor. Ez a legtöbb gyúrt omlós tésztának a kiindulási alapreceptje, ami a végtelenségig variálható. Lisztből például használhatunk a sima búza helyett, teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet, graham lisztet, mandulalisztet, kukoricalisztet…illetve ezek kombinációját.

Zsiradékból legjobb, ha vajat használunk, legrosszabb esetben margarint( bár az szerencsére egyre jobban megy ki a divatból). Illetve ritkább esetben sertészsírt is szokás használni. A porcukor helyett is használhatunk más édesítőszereket, ebben az esetben mindig figyeljünk oda hogy hányszoros édesítő értéke van az adott cukorkészítménynek. A felsoroltakon kívül egyéb anyagokat is tartalmazhatnak az omlós tészták pl: tojást,tejet, tejszínt, vizet, olajos magvakat, kakaóport, csokoládét, fűszereket, vaníliás cukrot, citromhéjat, narancshéjat, sót…stb.

De nézzük, hogy mitől is lesz omlós a szerkezete, és mire kell figyelnünk a tésztakészítésnél. Amit elő kell készítenünk, hogy a lisztet és a porcukrot leszitáljuk a zsiradékot pedig behűtjük, majd az összetevőket összemorzsoljuk. Itt az történik, hogy a zsiradék körülveszi a lisztszemcséket, így a lisztszemcsék között nem tud kialakulni erős kötődés, nem alakulhat ki a sikérszerkezet, ami például a kenyértésztáknál a rugalmas tésztaszerkezetet biztosítja.

Tehát összemorzsoljuk az összetevőket. Ebben a fázisban el lehet követni egy hibát ami kis odafigyeléssel kiküszöbölhető. A lényeg, hogyha sokáig morzsolgatjuk, gyurmázgatjuk a tésztát, akkor a kezünk melegétől kiolvadhat a zsiradéktartalom és kifolyik a tésztából. Talán ismerős lehet, amikor a linzertészta elkezd izzadni. Vagy amikor a sütőben habzik a tészta. Ezek ennek a hibának a jelei. Ilyenkor távozik a zsiradék, a végeredmény pedig kemény sütemény lesz.

Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, egyszerűen csak gyorsan kell dolgoznunk, minél kevesebbet fogdossuk a tésztát. Ha pedig azt vesszük észre, hogy kezd langyosodni, puhulni, inkább hagyjuk félbe a tésztakészítést és hűtsük le az összetevőket. Ha sikerült elmorzsolnunk az összetevőket, akkor néhány gyors mozdulattal gyúrjuk össze a tésztát, majd fóliázzuk le és tegyük hűtőbe fél, vagy egy órára mire újra formázhatóvá nem válik. Az sem baj, ha egész éjszaka a hűtőben marad. A lehűlt tésztát kissé gyúrjuk át, majd lisztezett asztalon nyújtsuk-formázzuk. Nézzünk egy példareceptet videón:
http://receptek.tv/?oldal=49&uid=4&n=797

Előfordul még, hogy különböző kémiai lazítószereket alkalmazunk a tésztáknál. Legtöbbször a sütőport vagy a szódabikarbónát, ezek CO2 gáz fejlesztésével lazítják a tésztaszerkezetet. Valamint szokás még szalalkálit adagolni ami ammóniagázt is fejleszt, emiatt elég kellemetlen szaga van sütés közben. Ezek közül leginkább a szódabikarbónát javasolnám.

Omlós élesztős tészták

Az omlós tésztáknak van még egy nagyobb csoportja amelyek élesztőt, és a linzertésztákénál több folyadékot tartalmaznak. Ezek átmenetet képeznek az omlós és az élesztős tészták között, azaz a linzerek és a kalácstészták között. Emiatt a tészta már rugalmasabb, kisebb térfogat növekedés is észlelhető, de a kisült tészta még mindig inkább morzsalékos. Viszont az eltarthatóság itt is magasabb, 5-6 nap múlva is élvezhető marad a sütemény. A tésztakészítés hasonló a fentiekhez, viszont az élesztőt a plusz folyadékban feloldva, a legvégén gyúrjuk a tésztához. Ezekből a tésztafajtákból készíthetünk pozsonyi kiflit, bejglit, flódnit, pogácsát.

Ha van kedved egy közös süteménykészítésre, tekintsd meg sütőakadémiánk aktuális programjait: https://miele.hu/hu/rendezvenyek/suto-akademia/

Még nincs hozzászólás.
 
Idő
 
Naptár
2018. Február
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
<<   >>
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2018.01.24. 19:04
2018.01.22. 15:36
2017.10.06. 18:33
2017.09.17. 17:44
2017.07.03. 12:58
2017.05.04. 21:20
2017.05.04. 16:01
2017.03.20. 20:09
2017.02.23. 20:19
2017.02.08. 15:27
2017.02.06. 16:47
2017.02.04. 16:01
2017.02.03. 13:14
2017.01.31. 17:04
2017.01.31. 17:03
2017.01.14. 13:21
2016.12.12. 14:20
2016.12.10. 14:42
2016.12.10. 14:26
2016.12.09. 11:28
Friss hozzászólások
 
Látogatottság
Indulás: 2013-09-29
 
Kukoricalángos fűszervajjal.
 
Csokis csíkos rolád.
 
Mustáros sertésszelet rizi-bizivel.
 
Hidegtálak
 
Tejcsokis krémsajtos szuflétorta.
 
Újházy-csirkeleves.
 
Citromtorta Capri szigetéről.
 
Lábléc
Süssünk együtt
 

Kérlek segítsd egyesületünk munkáját az adód 1%-kal. Nézd meg a rendezvényeinket is. 2018. március 24.-én várunk!    *****    A HUN-Tv kezet nyújt: Az Élet Magazin elõadásai, köztük Asztrológia elõadásom    *****    Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend    *****    Még nagyon az év elején járunk, most rendelj születési horoszkópot az ajándék 3 év elõrejelzés és ingyenes konzultáció!!    *****    Pánikenyhítõ poszt a Histórián. Superuser jelen. És TE merre jársz? Kattints!    *****    SIMONA | az Isten áldjon, Esperanza! Lolájának fõszereplésével | SIMONA | a jelenleg futó legsikeresebb argentin sorozat    *****    Marculábi cica tíz éves lett! Ünnepeljétek meg a születésnapját a Mesetárban Marculábis ujjbábokkal! Boldog szülinapot!    *****    ***Munkalehetõség! Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból keresünk, MLM vezetõket és tanácsadókat! ***    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! A tanulásod nálam az ASZTRO-suliban teljesen INGYENES! Fordulj hozzám bizalommal!