Ricottás minizsemle.Sült oldalas vargányás rizottóval
2016.12.09. 11:23, KallaZsuzsanna56
Próbáljuk ki ezt a nem mindennapi péksüteményt!
Hozzávalók
2 csésze liszt
1 evőkanál sütőpor
¾ evőkanál cukor
½ teáskanál só
5 evőkanál hideg, sózatlan vaj
½ csésze apróra vágott zöldhagyma
¼ csésze friss petrezselyem, apróra vágva
2 csésze liszt
1 evőkanál sütőpor
¾ evőkanál cukor
½ teáskanál só
5 evőkanál hideg, sózatlan vaj
½ csésze apróra vágott zöldhagyma
¼ csésze friss petrezselyem, apróra vágva
1 evőkanál friss kakukkfű
1 teáskanál friss rozmaring
1 csésze ricotta
2/3 csésze tej
1 tojás, 1 teáskanál vízzel felverve a kenéshez
só
fekete bors
piros paprika
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
2. Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót egy nagy tálban. Reszeljük hozzá a hideg vajat, és villával keverjük morzsás állagúvá.
3. Keverjük hozzá a hagymát és a friss fűszereket. Adjuk hozzá a rikottát és a tejet, és keverjük össze.
4. Borítsuk a tésztát enyhén lisztezett felületre. Gyúrjuk át a tésztát, és nyújtsuk 22 centis négyzetté. Mártsuk bele a kést a lisztbe, és vágjuk fel 12 egyelő nagyságú részre.
5. Az egyforma darabokat tegyük át egy sütőpapírral beterített tepsire. Gazdagon kenjük meg tojással. A tetejét szórjuk meg sóval, frissen őrölt borssal és piros paprikával.
6. 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.
A hagyományos magyar és olasz konyha találkozása egy tányéron: az eredmény pedig egy testes, férfias fogás. A rizottó és az oldalas elkészítése egyaránt időigényes, ha nem kapkodjuk el, igazi ízbomba lesz a jutalom.
Hozzávalók
Sült oldalas:
1 kg oldalas
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
olaj
só
bors
víz
Rizottó:
1 vöröshagyma (vagy salotta hagyma)
Sült oldalas:
1 kg oldalas
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
olaj
só
bors
víz
Rizottó:
1 vöröshagyma (vagy salotta hagyma)
vaj
olívaolaj
só
3 ág friss kakukkfű
20 dkg rizottórizs
5 dl alaplé
3 dkg szárított gomba
20 dkg friss csiperkegomba
parmezán
Elkészítés
Lassan sült oldalas
A nagyobb darabokra vágott oldalast egy alufóliával kibélelt tepsire rakosgatjuk .
Sózzuk, és megszórjuk frissen őrölt borssal. A fokhagymagerezdeket megroppantjuk, a vöröshagymát nagyobb darabokra vágjuk, és mindkettőt a hús köré szórjuk. Kevés olajjal meglocsoljuk, és nagyjából egy deci vizet öntünk alá.
Alufóliával lefedve 150 fokra előmelegített sütőben 2 és fél órát sütjük. Amennyiben időnk engedi, akkor 120 fokos sütőben, 4 órán keresztül is süthetjük, így még omlósabb lesz.
Végül a fóliát levéve, 200 fokon 20-30 perc alatt a hús tetejét megpirítjuk.
Vargányás rizottó
Az alaplevet forrón tartjuk.
A szárított vargányát kisebb darabokra törjük és legalább 20 percre az alaplébe áztatjuk.
A vaj és az olívaolaj keverékén megdinszteljük a felaprított hagymát. Sózzuk, és megszórjuk a kakukkfűvel.
Amikor a hagyma már üveges, hozzáadjuk a rizst, és alaposan összekeverjük.
Az alaplevet merőkanalanként adagoljuk a rizshez, mindig megvárva, hogy az magába szívja az előző adagot.
Az utolsó merőkanálnyi alaplé hozzáadása előtt felszeleteljük a friss gombát, amit egy kis olívaolajon megpirítunk, és egy kis borssal fűszerezünk.
Az utolsó adag alaplevet és a pirított gombát rizsre öntjük.
Végül hozzáadjuk a reszelt parmezánt és még egy kevés vajat. Aprított petrezselyemmel tálaljuk.