Kecskesajtos-fehérboros quiche.Oreo-fánk.
2015.08.19. 22:13, KallaZsuzsanna56
Kecskesajtos-fehérboros quiche
(1 db 12-szeletes vagy 6 db a képen látható méretből)
a sós omlós tésztához:
150 g hideg vaj
300 g liszt
1/2 tk só
1 és 1/2 tk ecet
85 ml jéghideg víz
a töltelékhez:
150 ml tejszín
150 g puha, morzsolható kecskesajt
40 ml száraz fehérbor
2 db tojás
1 kk kakukkfű
só, bors
rukkola a tálaláshoz
1. A vajat felkockázom, és elmorzsolom a liszttel és a sóval. Beleöntöm az ecetes vizet, és a lehető legkevesebb mozdulattal összegyúrom. Koronggá lapítom, és minimum 4 órára, de akár egy napra hűtőbe teszem.
2. 20 perccel azelőtt, hogy használnám, előveszem a tésztát. Ha már formázható állagú, kb. 4 mm vékonyra nyújtom, és kibélelem vele a formá(i)mat, amit előzőleg vékonyan kivajaztam. A formákat a hűtőbe teszem.
3. Közben elkészítem a tölteléket. A tejszínt felforralom, belekeverem a sajtot, hogy felolvadjon, és beleöntöm a fehérbort is.
4. A tojásokat nagyon habosra keverem, és beleforgatom a tejszínes keveréket, sózom, borsozom, megszórom kakukkfűvel. Hagyom langyosra hűlni.
5. 180 fokos (légkeverésesben 160) sütőben 10 percig vakon sütöm a tésztát, aztán kiveszem a sütőpapírt és a nehezéket belőle, beleöntöm a tölteléket, és még fél órát sütöm.
6. Ha már kihűlt, kiveszem a formából, és friss salátával, rukkolával tálalom.
Oreo fánk
(12 db közepes vagy 8 db nagy - nekem közepes méretű formám van)
a tésztájához:
90 g liszt
40 g holland kakaó
70 g nádcukor
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor
1/2 tk só
1 db tojás
80 ml tej
60 ml olaj
2 tk ecet
1 tk vanília kivonat
4 db Oreo keksz + 2 a tetejére
a mázhoz:
125 g krémsajt
100 g porcukor
1-2 ek tej
1 tk vanília kivonat
1. A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeverésest 155-re). Előkészítem a fánksütő formákat (lehet szilikon vagy más is).
2. Egy edényben összekeverem a száraz hozzávalókat, egy másikban a nedveseket. A nedveset eldolgozom a szárazban. A kekszeket mozsárban összetöröm, és a 4 darabot a masszához adom.
3. Habzsákba töltöm, és a formákba adagolom úgy, hogy kb. 3/4-ig töltöm a mélyedéseket. 12 perc alatt meg is sül.
4. A mázhoz a krémsajtot kikeverem a porcukorral és a vaníliával. Felöntöm annyit tejjel, hogy pont eléggé, de nem túlságosan híg mázat kapjak. Kanálról a kihűlt fánkok tetejére csurgatom a mázat, ha kell, elkenem. A maradék kekszeket is összetöröm, és a mázra szórom.