(4 db)
125 ml langyos víz
30 g méz
25 g friss élesztő
210 g búza finomliszt
40 g teljes kiőrlésű búzaliszt
1/2 tk só
1/2 tk őrölt kardamom
50 g dió
120 g aszalt füge
50 g zabpehely
Géppel:
1. A vizet és a mézet a kenyérsütőgép keverőtáljába teszem, és elmorzsolom benne az élesztőt.
2. Hozzáadom a kétféle lisztet, a sót és a kardamomot. Bekapcsolom a gép megfelelő programját.
3. Amíg a gép dagaszt, megpirítom a diót, és felaprítom. A fügének levágom a szárát, a gyümölcsöt kisebb darabokra vágom.
4. Az első kelesztés végét jelző hang után kiveszem a tésztát, és 4 egyenlő részre osztom. Egyenként kinyújtom a tésztadarabokat, és a közepükbe teszek a dióból és a fügéből. Feltekerem, hogy 15 centis bagetteket kapjak.
5. A tetejüket lekenem vízzel, és zabpehelybe forgatom, majd egy éles pengével bevagdosom.
6. A géphez tartozó bagett formákba teszem a péksüteményeket, és visszateszem az egészet a gépbe, és folytatom a kelesztést és a sütést. Ha kész, azonnal kiveszem a gépből.
Megj.: Ez a bagett gép nélkül is elkészíthető. Dagaszd be a tésztát, keleszd a duplájára. Oszd 4-felé, nyújtsd és töltsd, hempergesd, majd keleszd ismét a duplájára. Süsd meg 200 fokon szép aranybarnára. Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|