Hozzávalók 4 személyre:
400 g sóska
1 nagyobb burgonya
1 csokor újhagyma
1 kis fej hagyma
2 ek. olaj
1 kk. ételízesítő
2 dl tej
só, őrölt fehér bors
1-2 kk. kristálycukor vagy édesítőszer
1+1 dl tejszín
2 tojássárgája
8-12 apró rák (sós lében)
néhány citromfűbóbita
1. A sóskát megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk. A burgonyát, az újhagymát és a hagymát meghámozzuk, megmossuk. A burgonyát apró kockákra, a hagymát finomra, az újhagymát 8-10 cm-es zöldjével együtt karikákra vágjuk.
2. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a hagymaféléket, fedő alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a burgonyát és a sóskát, élénk tűzön 1 percig forgatjuk-kevergetjük (amíg a sóska összeesik), aztán megszórjuk az ételízesítővel, felöntjük a tejjel és 8 dl vízzel, majd félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük (20-25 perc).
3. 1 dl tejszínt kemény habbá verünk, csillagcsőrős habzsákba szedjük. A rákocskákat leöblítjük, lecsepegetjük. Botmixerrel krémmé-péppé turmixoljuk a levest, utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, ízlés szerint édesítjük, és még egyszer felforraljuk. Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|