Zöldborsós
rizskrokett
Hozzávalók 4 személyre:
2 zöldségleveskocka
3 szál újhagyma
40 g parmezán sajt
40 g ementáli sajt
200 g friss zöldborsó (100 g tisztított/mélyhűtött)
só, bors
2 ek. (classico) olívaolaj
200 g kerek szemű rizs
1 kk. curry vagy kurkuma
20 g vaj/margarin
2 tojás
100 g finomliszt
100 g zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
néhány zsályalevél
1-2 kemény paradicsom
1. 6 dl vizet felforralunk az elmorzsolt a leveskockákkal, forrón tartjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, 8-10 cm-es zöldjével együtt apróra vágjuk. A parmezán sajtot finomra, az ementálit szálasra reszeljük. A zöldborsót megtisztítjuk, szűrőtálban leöblítjük, kevés enyhén sós vízben, fedő alatt puhára pároljuk.
2. Az olívaolajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a rizst, élénk tűzön 1 percig pirítjuk-pattogtatjuk. Gyors mozdulatokkal elkeverjük a curryvel vagy kurkumával és egy kevés sóval, hozzáadunk 1 merőkanál zöldséglevest, és mérséklet tűzön, folyamatosan keverve főzni kezdjük. Ha felvette a levét, ismét felöntjük 1 merőkanál forró levessel és így tovább, amíg a rizs, puhára-ragacsosra nem fő – a keverést egyetlen percre sem szabad abbahagyni!
3. A kész rizshez adjuk a vajat/margarint, a kétféle reszelt sajtot, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot, alaposan összedolgozzuk. Lazán belekeverjük a leszűrt zöldborsót, hagyjuk egészen kihűlni.
4. Vizes tenyérrel, evőanálnyi adagonként gombócokat vagy hengereket formálunk a masszából, liszttel meghintett tálcára sorakoztatjuk. A tojásokat villával kissé felverjük, megsózzuk. Felhevítünk háromujjnyi olajat. A gombócokat lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk (kissé rá is nyomkodjuk), mérsékelt tűzön, mindkét oldalukat aranybarnára sütjük az olajban.
5. Papírkendőre szedve felitatjuk a krokettekről az olajat, tálra rendezzük őket, és zsályalevelekke vagy újhagymaszárral, paradicsomgerezdekkel díszítve azonnal tálaljuk. Bármilyen húsétel körete lehet, de önálló, hústalan fogásként ketchup, gombás paradicsom- vagy hollandi mártás, valamint vegyes saláta kíséretében is pompás. (Mikróban melegíthető.)
Tippek:
Maradék párolt rizsből is finom, ez esetben 1-2 tojással összedolgozzuk, és kissé merészebben fűszerezzük, a többi ugyanaz.
Változatok:
− Zöldborsó helyett készíthetjük párolt (zöld-)spárgával, vegyes tavaszi zöldségekkel, baconnal pirított petrezselymes gombával, tetszés szerinti zöldségekkel is.
− A curryt vagy kurkumát helyettesíthetjük felaprózott, friss zöldfűszerekkel, amelyeket azonban csak közvetlenül a formázás-sütés előtt adunk a kihűlt rizottóhoz.
Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|