Sűrű királyrákleves
Ez a hagyományos rákleves ideális különleges alkalmakra. Tálaláskor szórjunk rá apróra vágott, piros húsú paprikát, amely ízletesebbé, mutatósabbá és vitaminokban gazdagabbá teszi.
Elkészítés
A rákokat kibontjuk a páncélból, és félretesszük. A páncélokat egy nagy lábasba tesszük. Felöntjük 1,2 liter hideg vízzel, és hozzáadjuk a fehérbort, a citromkarikákat, a borsszemeket és a petrezselymet. Felforraljuk, majd mérsékeljük a hőfokot, és 20 percig csendesen főzzük. Közben leszedjük a leves tetején összegyűlt habot.
Kis éles késsel nem túl mély, hosszanti vágást ejtünk a rákok hátoldalán, és a kés hegyével kiemeljük a fekete tápcsatornát, amelyet kidobunk. A rákokat további felhasználásig letakarva a hűtőszekrénybe tesszük.
Megvárjuk, amíg a rákpáncélból főzött alaplé kissé kihűl, majd eltávolítjuk belőle a citromkarikákat. Egy szűrőt kibélelünk gézzel, és egy nagy tál fölé helyezzük. Turmix- vagy robotgépben addig keverjük az alaplevet, amíg a páncél apróra nem törik, majd a gézzel kibélelt szűrőn leszűrjük. A visszamaradt páncéldarabokat kidobjuk.
Az édesköménygumóból 10 dkg-ot durvára összevágunk, a maradékot pedig finomra aprítjuk. Az utóbbit egy tálba tesszük, ráöntjük a citromlevet, majd az egészet jól összeforgatjuk. Műanyag fóliával szorosan letakarjuk, végül félretesszük.
Az elmosogatott lábasban megolvasztjuk a vajat és az olajat. Beledobjuk a durvára darabolt édesköményt és a mogyoróhagymát. Mérsékelt hőfokon, gyakori kevergetés mellett pároljuk kb. 8 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak, de még nem pirulnak meg. Hozzákeverjük a zsemlemorzsát, a pirospaprikát és az alaplevet. Lassan felforraljuk, majd mérsékeljük a hőfokot, úgy, hogy a leves csendesen rotyogjon. Beledobjuk a rákokat, és még 3 percig csendesen főni hagyjuk.
Szűrőkanállal kiemelünk 6 királyrákot a leves díszítéséhez. Ezeket félretesszük. Az ételt ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és még 15 percig lassú tűzön főzzük.
Turmixgépben vagy konyhai robotgépben pépesítjük a levest, majd visszaöntjük a lábasba, és hozzáadjuk a finomra aprított édeskömény zöldet és az apró darabokra vágott piros húsú paprikát. A levest tűzforróra melegítjük. A félretett királyrákokkal és édeskömény zölddel vagy kaporral díszítve tálaljuk.
Tipp:
• Rostban gazdagabb változathoz szórjunk a levesbe a tálalás előtt rizslisztből sütött, fokhagymával ízesített, pirított kenyérkockákat. 5 dkg, rizslisztből készült kenyeret 1 cm-es kockákra vágunk, s beleforgatjuk 1 evőkanál fokhagymás olívaolajba. Áttesszük egy tepsibe, és 180 °C-on 20 perc alatt ropogósra pirítjuk. Ezt a levest laktató főfogásként is tálalhatjuk. Az alaplevet 1,3 liter vízből készítjük, és a piros húsú paprika, valamint az édeskömény mellett még 25 dkg csemegekukoricát is beleteszünk. Vegyes salátalevelekből, uborkából és zöldpaprikából összeállított egyszerű salátával és friss, ropogós kenyérrel tálaljuk. Más zöldségeket is tehetünk a levesbe a paprikával együtt vagy helyette. Próbáljuk ki brokkoli, zellerszár és zöldborsó elegyét.
Miért egészséges?
• A királyrák zsírszegény, és megfelelő mennyiségben tartalmaz fehérjéket. Kiváló B12-vitamin-, továbbá szelén- és foszforforrás. Gazdagabb, teltebb íze lesz az ételnek, ha az alaplébe belefőzzük a rák páncélját. Ezáltal megnő a leves kalciumtartalma is.
A recept tápértéke:
Adagonként, energia 165 kcal (688 kJ), fehérje 8 g, zsír 6 g (ebből telített 2 g), szénhidrát 9 g, (ebből cukor 3 g), rost 1 g, A-, B6-, B12-, C-vitamin, foszfor, szelén, réz, vas, cink, B2-vitamin, folsav, kalcium, kálium
Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|