A pak choi, más néven a bordáskel Közép-Kelet-Ázsia kedvelt zöldsége, itthon az elmúlt években lett igazán népszerű alapanyag. Leginkább a keleti konyha finomságaihoz passzol, gyömbérrel, fokhagymával vagy szójaszósszal isteni.
Ahogy a legtöbb zöldség és gyümölcs, a pak choi is tele van szuper vitaminokkal és mindennel, amire a szervezetednek szüksége van. A-, C-, és K-vitaminban gazdag, gazdag béta-karotin, kálcium és antoxidás forrás.
Ha találsz belőle a piacon, akkor azt javasoljuk, legalább egyszer mindenképp próbáld ki, hiszen számos ételhez csodásan passzol, eheted nyersen, sütve és húsok mellé köretként is.
Lássuk a mi kedvenc receptjeinket ezzel a zöldséggel!
Hozzávalók: 4-5 fej pak choi, 2 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál friss gyömbér, friss ázsiai citromfű, egy evőkanál cukor (vagy eritrit), egy teáskanál szezámolaj, 2 evőkanál szójaszósz, szezámmag a szóráshoz
Elkészítés: Miután megmostad a pak choit, tedd egy kicsit félre száradni, addig egy magasabb falú serpenyőben vagy wokban hevítsd fel az olívaolajat, add hozzá a gyömbért, a citromfüvet, a fokhagymát, majd a cukrot, a szezámolajat és a szójaszószt és főzd össze körülbelül 1-2 perc alatt.
Ha lejárt az idő és jól összeállt a szósz, akkor jöhet bele a pak choi.
Nem kell túl sokáig főzni, a legjobb, ha még ropogós a levél.
Néhány percig forgasd ebben a szójaszószos fürdőben a káposztaleveleket, majd, ha úgy érzed, hogy már nem túl kemény, akkor szórd meg szezámmaggal, vedd le a tűzről és fogyaszd köretként vagy salátaként.
Hozzávalók: néhány vékony szeletre vágott halfilé (lehet csirkemellfilé is), 2 közepes méretű pak choi, 4 szál újhagyma, chili, friss gyömbér, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál szezámolaj, lime
Elkészítés: Készíts közepes méretű téglalapokat alufóliából és óvatosan helyezd rá a halfiléket. Erre jöhet a levelekre szedett pak choi, a felszeletelt hagyma, a chili és a gyömbér.
Ha ez megvan, akkor állítsd fel az alufólia sarkait, mintha egy tányért próbálnál formázni, hogy a szósz, amit ráöntesz majd, ne folyjon ki sehol. A szószhoz keverd össze a szójaszószt és a lime levét, majd mindegyik halomra önts belőle egy kicsit.
Ezután jöhet az összecsomagolás, itt alaposnak kell lenned, nem szabad, hogy bárhogy is ki tudjon szökni a gőz sütés közben. Ha megvagy mindegyikkel, akkor tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 180 fokon süsd meg őket körülbelül 10 -15 perc alatt.
Amikor kiveszed, vigyázz a kinyitásnál, mert a gőz gyorsan megégetheti a kezed. Ha elkészült az ételt, akkor locsold meg pár csepp szezámolajjal, majd készíts hozzá rizst köretként vagy fogyaszd magában.
Hozzávalók: 1 evőkanál kókuszolaj, 1 evőkanál friss reszelt gyömbér, 250 g vékony szeletekre vágott gomba, 1 evőkanál kurkuma, 1,5 dl alaplé, 100 g kockára vágott tofu, 2 dl kókusztej, 4-5 fej pak choi, tengeri só
Elkészítés: Egy serpenyőben hevítsd fel a kókuszolajat, add hozzá a lereszelt friss gyömbér felét és addig kevergesd, amíg elkezd illatozni.
Ha ez megvan, akkor mehet rá a vékony szeletekre vágott gomba.
Ezt érdemes néhány percig párolni, majd, amikor elkezd levet ereszteni, akkor öntsd rá a kókusztejet, az alaplevet, majd a fűszereket.
Ha jó az íze és az állaga, akkor tálalás tedd bele a levelekre tépkedett pak choit és a tofut, és készen is vagy!
Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|