Hozzávalók:
20 dkg szárazbab, só, babérlevél, 1 kisebb vöröshagyma vagy zöldpaprika, 2 birsalma (kb. 50 dkg), 2 dl tejföl (lehet főzőtejszín is), 2 csapott evőkanál finomliszt, 1-2 kiskanál tárkonyos ételecet, kb. fél evőkanálnyi friss tárkonylevél, 1-2 dl tej, 1-2 kiskanál kristálycukor vagy méz
1. A babot a főzést megelőző este hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, friss hideg vízben fölforraljuk, majd újra leszűrjük, ez segít csökkenteni a bab puffasztó hatását.
2. Friss tiszta, kb. 1,5 liternyi vízben feltesszük főni, megsózzuk, – kezdjünk 1 csapott evőkanálnyival -, a babérlevéllel és a meghámozott vöröshagymával vagy kicsumázott paprikával (esetleg mindkettővel) fűszerezzük. Ha fölforrt, kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük és addig főzzük, míg a bab majdnem teljesen puha nem lesz, ez kb. 1 óra, de ez a bab fajtájától függ. Ekkor a hagymát (paprikát) kivesszük belőle.
3. A birsalmát alapos mosás után meghámozzuk, elnegyedeljük, majd miután a magházát kimetszetük, 2-3 milliméter vastagon fölszeleteljük. A majdnem puha babhoz adjuk, így főzzük 4-5 percig.
4. A tejfölt a liszttel, az ecettel és egy kevés forró lével simára keverjük, így öntjük a birsalmás babhoz. Többször belekeverve 3-4 percig forraljuk, ezalatt a leve kissé besűrűsödik. Ha kell, 1-2 deci tejjel higíthatjuk. A száráról lecsipkedett, finomra aprított tárkonnyal fűszerezzük, a cukrot beleszórjuk, ha kell utánaízesítjük. Melegen, hidegen egyaránt kitűnő.
5 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + áztatás
Egy adag: 360 kcalKattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|