Hozzávalók:
tésztához:
40 dkg liszt
1 sütőpor
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
5-6 ek. tejföl
tetejére:
8 tojásfehérje
30 dkg kristálycukor
50 dkg ribizli
Elkészítés:
A tésztához összemorzsolom a sütőporos,cukros lisztet a vajjal (késes robotban a leggyorsabb), majd hozzáadom a citromlét,tejfölt és összegyúrom. Kinyújtom, sütőpapírral bélelt tepsibe ( 29 X 37 cm) terítem,villával sűrűn megszurkálom, és a 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig elősütöm.
Ezalatt a robotgéppel kemény habot verek a fehérjéből, fokozatosan hozzáadom a cukrot is. Egy lapáttal óvatosan belekeverem a ribizlit, majd a közben kivett tészta tetejére kenem a habot. Kicsit összekócolom a tetejét és visszateszem sülni még 25 percre.
Hagyom kihűlni, utána vágom kockákra vízbe mártogatott késsel.
Nekem most 9 fehérjém volt egy edényben lefagyasztva, ennyivel készült,de lehet nyugodtan 10-11 db is.
Elkészíthető télen fagyasztott ribizlivel is, olyankor nem olvasztom ki, hanem kopogósan megy a habba. Bármilyen más karakteres, savanyú gyümölcssel is finom, akár vegyesen is. Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|