Mandulás sütemény Capri szigetéről
(Torta Caprese)
200 g vaj
200 g kristálycukor
6 db tojás
300 g mandula, őrölt
200 g étcsokoládé (min. 70%-os)
1 tk sütőpor
2 ek mandula- vagy mogyorólikőr, esetleg rum
2 ek porcukor
A sütőt légkeverésen 150 °C-ra előmelegítem.
A kézmeleg vajat a cukorral egy tálban úgy 10 perc alatt habosra keverem. (Ezalatt levegősebb lesz és a kész sütemény is magasabb lesz tőle.) A tojásokat egy kis edényben alaposan felverem, majd hozzákeverem a vajas krémhez. (Még jobb lesz, ha a tojásokat szétválasztjuk és a habot külön felverve adjuk hozzá.) Hozzáteszem az őrölt mandulát (nem érdemes diót beletenni, az íze teljesen megváltozik tőle és nem is lesz olyan levegős.) és a nagyon kis darabokra vágott vagy durvára reszelt csokoládét, a sütőport és a likőrt. (Vehetünk rumot is vagy egyéb ízben harmonizáló likőrt. Nem kell bele, de mégis kiérződik majd.)
Egy 28 cm-es kapcsos tortaformát kivajazok és beleöntöm a tésztát. Nem kell lefedni. Nálam 150 fokon légkeverésen 50 perc alatt készre sült.
Ha kiállja a tűpróbát, hagyom a sütőben kihűlni – de legalább fél órát. Kibontom a formából és csupán porcukorral megszórom a tetejét.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|