Hozzávalók 4 személyre:
600 g vörös káposzta
só, rózsabors
2 ek. tisztított tökmag
50 g kristálycukor
4-5 ek. vörösborecet
4 dl feketeribizlilé
2 ek. ribizli- vagy áfonyadzsem
4 szem borókabogyó
kisujjnyi fahéj
1 csokor újhagyma vagy 1 karcsú póréhagyma
2-3 ek. citromlé
2 közepes alma
100 g trappista vagy edami sajt
4 ek. (extra vergine) olívaolaj
1. A káposzta külső leveleit lebontjuk, torzsáját kivágjuk, vékony szálakra gyaluljuk. Meghintjük 1 kk. sóval, jól összekeverjük, 10-15 percet pihentetjük, majd alaposan kinyomkodjuk. A tökmagot zsiradék nélkül kissé megpörköljük, azonnal lapostényérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen.
2. A cukrot világosbarnára pirítjuk, felöntjük a borecettel és a ribizlilével, hozzáadjuk a ribizlidzsemet, a durvára tört borókabogyókat és a fahéjat, élénk forralással 3-4 percig főzzük. Beleforgatjuk a káposztát, fedő alatt 10-15 percig pároljuk, hagyjuk langyosra hűlni.
3. A hagymát megtisztítjuk, egy kevés zöldjével együtt felkarikázzuk (a pórénak csak a fehér és világoszöld részét használjuk fel), meghintjük a citromlével. Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük, 1x1 cm-es kockákra aprózzuk, lazán a hagymához keverjük. A sajtot ugyancsak apró kockára vágjuk.
4. A káposztát nem túl mély tálra halmozzuk, tetejére szórjuk a hagymás almát, a sajtkockákat és a tökmagot, hagymaszárdarabkákkal, apró chilipaprikákkal díszítjük. Meghintjük frissen őrölt rózsaborssal és az olívaolajjal, lazán átkeverjük, és langyosan vagy hidegen, de nem behűtve fogyasztjuk. Pirítós, friss bagett illik hozzá.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|