Spenótos papucs
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
2 csomag mélyhűtött leveles tészta (400 g/db)
finomliszt a nyújtáshoz
1 tojássárgája
A töltelékhez:
400 g friss spenót
só, bors
1 közepes fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
30 g fenyőmag
30 g vaj/margarin
80 g krémsajt (pl. Philadelphia)
40 g reszelt parmezán sajt
1. A tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (kb. 1 óra). A töltelékhez a spenótot megtisztítjuk, gondosan megmossuk, enyén sós vízben 10 percig főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan kinyomkodjuk és nagyjából felaprózzuk.
2. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, aztán a fenyőmaggal együtt megpirítjuk a vajban/margarinban. Hagyjuk kihűlni, hozzáadjuk a spenótot, a krémsajtot, a parmezán sajtot, ízlés szerint sót és borsot.
3. A két tésztalapot egymásra illesztjük (a két lap közé nem szórunk lisztet!), lisztezett deszkán kb. 32x40 cm-es lapra „összenyújtjuk”, és (pizzavágóval) 5x4, azaz 20 db 8x8 cm-es négyzetre vágjuk. Mindegyik közepére 1 kk. krémet halmozunk, felhajtjuk rá az egyik tésztasarkot, megkenjük az 1 ek. hideg vízzel elkevert tojásságájával, majd felhajtjuk rá a szemben lévő sarkot, és jól lenyomkodjuk.
4. Sütőpapírral bélelt nagy tepsire/sütőlapra sorakoztatjuk a papucsokat, tetejüket megkenjük a maradék tojássárgájával, és 210 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Pompás italkorcsolya, mélyhűthető.
Tippek:
– Fenyőmag helyett készíthetjük, mandulapálcikával is.
– Készíthetjük táska alakúra formázva, tetejét megszórhatjuk szezámmaggal.
– Használhatunk a hűtőpultokban található friss levesles tésztát is.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|