Hozzávalók:
70 dkg darált pulykahús
2 főtt tojás
2 tojás
só
frissen őrölt bors
3 gerezd fokhagyma
8 dkg friss parajlevél
zsemlemorzsa
1 evőkanál olaj
A körethez:
70 dkg héjában főtt burgonya
3 dl 30%-os tejszín
5 szál friss oregánó
Elkészítés:
A darált pulykahúst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a megtisztított és felaprított tojást, a friss tojásokat, sózzuk, borsozzuk és a zúzott fokhagymával együtt összekeverjük. A megmosott, leszárított parajlevelet éles késsel ujjnyi vastag csíkokra metéljük, a vagdaltmasszához adjuk, jól összedolgozzuk, és annyi zsemlemorzsát szórunk bele, hogy könnyen gyúrható, de ne lágy húsmasszát kapjunk.
Ezután olajozott alufóliára 30 centis csíkban rászedjük, eligazítjuk, hogy egynemű legyen, majd szorosan felcsavarjuk, és a két végét szaloncukor-szerűen elcsavarjuk. Végül tepsibe téve, 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
Ha elkészült 15 percet pihentetjük, kibontjuk a fóliából és éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Közben a körethez a meghámozott héjában főtt burgonyákat félujjnyi vastag karikákra szeleteljük. A tejszínt magasfalú serpenyőbe öntjük, felforraljuk, beletesszük a burgonyaszeleteket, és sóval, borssal, az aprított oregánóval ízesítjük. Közepes tűzön kb. 5-6 perc alatt megpároljuk úgy, hogy a szaftja kicsit besűrűsödjön.
Tálaláskor a spenótos-tojásos pulykavagdaltat a tejszínes burgonyával körítjük.
Megjegyzés:
A darált pulykahús helyett használhatunk darált sertéshúst, marhahúst, csirkehúst, bárányhúst, halhúst, stb. A tejszínes burgonya párolásakor vigyázzunk, a burgonyaszeleteket ne törjük szét, hogy szépen tudjuk tálalni.
Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh TamásKattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|