Mákkrémes szilváslepény 
	Hozzávalók 48 kockához: 
	A tésztához: 
	400 g finomliszt 
	1 tasak (7 g) instant élesztő 
	80 g kristálycukor 
	1 csipet só 
	150 g vaj/margarin 
	1 dl tej 
	2 tojás 
	A krémhez és a rakományhoz: 
	2,5 dl tej 
	2,5 dl tejszín 
	300 g darált mák 
	1 tasak vaniliás pudingpor 
	1 tojássárgája 
	40 g vaj/margarin + a tepsihez 
	100 g finomított kristálycukor vagy sütőcukor 
	2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor 
	1 kk. őrölt fahéj 
	1 biocitrom héja 
	1,5 kg érett, de nem túl lágy szilva 
	3-4 ek. morzsacukor (jégcukor) 
	 
	 
	1. Keverő-/dagasztótálban összevegyítjük a lisztet az élesztővel, a cukorral és a sóval. A vajat/margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a meglangyosított tejet és a tojásokat, fakanállal a liszthez keverjük, majd a robotgép dagasztóspiráljával fényesre kidolgozzuk (sűrű, tömör tésztát kapunk). Konyharuhával/a tál fedelével letakarva meleg helyen 30 percig kelesztjük. 
	 
	2. Közben a krémhez összeforraljuk a tejet és a tejszínt, beleszórjuk a mákot, szelíd tűzön 10 percig főzzük-szikkasztjuk. 1/2 dl hideg vízben simára keverjük a pudingport, eldolgozzuk benne a tojássárgáját. A mákkrémhez adjuk a vajat/margarint, a kristály-/sütőcukrot, a vaníliás cukrot, a pudingos keveréket és a fahéjat, végül belereszeljük a gondosan megmosott citrom héját, és további 1 percig forrósítjuk. Hideg vízfűrdőbe állítva kihűtjük. 
	 
	3. A rakományhoz megmossuk a szilvát, tiszta konyharuhába hempergetve felitatjuk róla a vizet, a szárakat eltávolítjuk. Félbevágjuk és kimagozzuk a szilvaszemeket, majd hosszanti irányban, középen, mélyen bemetsszük őket. A sütőbe való, (kb. 30x40 cm-es) nagy zománcos tepsit vastagon kikenjük vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. 
	 
	4. A tésztát lisztezett munkalapon tepsi nagyságúra nyújtjuk, a tepsibe terítjük-nyomkodjuk, a széleken felmagasítjuk, alját villával sűrűn megszurkáljuk. Megkenjük a mákkrémmel, kissé egymásra csúsztatva-döntve kirakjuk a szilvaszirmokkal, és középső bordamagasságon 45 percig sütjük (tűpróba!). 
	 
	5. Kivesszük a tepsit a sütőből, megszórjuk a szilvát a morzsacukor felével (szinte azonnal a tetejére olvad), a tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt megszórjuk a süteményt a maradék morzsacukorral (vagy fahéjas porcukorral), és kb. 5x5 cm-es kockákra, illetve tetszés szerinti formára-méretre vágva kínáljuk. Mélyhűthető! Kiadós, finom, különleges! 
	Változatok: 
	 
	Készíthetjük 
	– 40 g friss élesztővel is, amelyet belemorzsolunk a meglangyosított, 1 kk. cukorral elkevert tejbe és felfuttatunk – ezután a fenti sorrendben és a felsorolt hozzávalókkal együtt a liszthez adjuk, a többi ugyanaz; 
	– élesztős omlós tésztával is (amelyből a zserbó szeletet vagy a bejglit szoktuk sütni); 
	– szilva helyett érett, de kemény nektarinnal is, ez esetben célszerű a tésztát megszórni 2-3 ek. zsemle-/babapiskótamorzsával vagy hámozott, darált mandulával.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
 
 |