| 
	Almás-sajtossertésborda
 Hozzávalók 4 személyre:
 8 szelet kicsontozott sertésborda (600 - 800 g)
 2 gerezd fokhagyma
 1 kisebb ág rozmaring (10 cm)
 4 közepes alma
 só, bors
 2 ek. finomliszt
 2 ek. olaj
 2 ek. vaj/margarin (30 g)
 100 g ementáli sajt
 A zelleres krumplipüréhez:
 800 g krumpli
 200 g zellergumó
 4 dl tej
 só
 30 g vaj/margarin
 szerecsendió
 
 
 
 A
 
 B
 
 C
 
 D
 
 E
 
 F
 
 G
 
 
 
 
 1. A hússzeleteket leöblítjük, szárazra töröljük, folpackkal letekarva szeliden kiverjük. A fokhagymát meghámozzuk, a rozmaringágat leöblítjük. Az almákat megmossuk, magházukat kivájjuk (A), 1 cm vastagon felkarikázzuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
 
 2. A hússzeleteket mindkét oldalukon meghintjük sóval, borssal és kevéske liszttel. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a sertésbordákat, melléjük dobjuk a fokhagymát és a rozmaringot. Mindkét oldalukon pirosra sütjük (3-3 perc), aztán egyenesen egy csinos-lapos sütőedénybe sorakoztatjuk őket (B).
 
 3. Kidobjuk a pecsenyeléből a fokhagymát és a rozmaringot, hozzáadjuk a vajat/margarint, és szép sorjában pirosra sütjük benne az almakarikákat (C) – nyersen sok lét eresztenek, és eláztatják az ételt. Mindegyik hússzelet tetejére 1-2 szépséges almakarikát fektetünk (D), a maradékot melléjük-köréjük rendezzük. A sajtot nagy lyukú reszelőn megreszeljük, és az almás hús tetejére szórjuk (E). Betesszük a sütőbe, és csak addig sütjük (10-12 perc), amíg a sajt aranysárgára nem pirul. Citromfűlevélkékkel díszítve, a sütőedényben, zelleres krumplipürével kínáljuk.
 
 4. A zelleres krumplipüréhez (mielőtt a hús sütéséhez fognánk) alaposan megsikáljuk a zellert, majd a krumplival együtt meghámozzuk, megmossuk, és mindkettőt 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Felöntjük a hideg tejjel (F), ízlés szerint sózzuk, és fedő nélkül (erősen habzik, könnyen kifut a tej!), gyakran megkeverve 15-18 percig, vajpuhára főzzük – a leve teljesen elfő!
 
 5. Miközben a hús a sütőben pirul, krumplinyomón áttörjük a zeller-krumpli keveréket, hogy a fás rostjok ne kerülnek a pürébe (G). Hozzáadjuk a vajat/margarint, ízlés szerint sót és frissen reszelt szerecsendiót, végül habosra keverjük, és mélyebb tálba szedjük. Tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel vagy zellerzöldjével.
Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
 |