Hozzávalók
a tésztához:
3 dkg élesztő, kb. 3 dl víz, 45 dkg finomliszt (Graham-liszt vagy tönkölyliszt is lehet), 5 evőkanál olaj, 1,5 mokkáskanál só
a nyújtáshoz:
4 evőkanál finomliszt
a lekenéshez:
6 evőkanál olaj (lehetőleg olíva)
a mártáshoz:
4 dl tej, 15 dkg reszelt ementáli vagy trappista sajt, 5 dkg vaj, 2 evőkanál finomliszt, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl főzőtejszín
2 evőkanál száraz fehérbor őrölt fehér bors ételízesítő por
a tetejére:
50 dkg fagyasztott tenger gyümölcsei keverék (rákot kagylót tintahalat vegyesen tartalmaz), 10 dkg kimagozott olajbogyó, 15 dkg pizza mozzarella sajt
1. Az élesztőt kb. 1 deci langyos vízbe morzsoljuk, és 1 evőkanál finomlisztet beleszórva kb. 10 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután a többi liszttel, a fele olajjal meg kb. 2 deci langyos vízzel, megsózva összegyúrjuk. Akkor jó, ha közepes keménységű tésztát kapunk, amit még 6-8 percig intenzíven dagasztunk, egészen addig, amíg az edény falától el nem válik. Ezalatt apránként a maradék olajat is beledolgozzuk. Amikor kész, cipóvá formáljuk, a tetejét olajjal megkenjük, majd konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen, kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
2. Ezalatt a mártáshoz a tejet felforraljuk, a sajtot beleszórjuk, kevergetve felolvasztjuk. A vajat egy kis lábasban ugyancsak felolvasztjuk, a lisztet 1 perc alatt világosra pirítjuk benne, félidőben a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. A sajtos tejet ráöntjük, habverővel szüntelen keverve 3-4 perc alatt mártás sűrűségűre főzzük. A tűzről lehúzzuk, a tejszínnel dúsítjuk. Végül a fehérborral ízesítjük, kissé megborsozzuk, ha kell megsózzuk.
3. A tésztát két részre osztjuk, és enyhén belisztezett gyúrólapon egyenként 6-8 milliméter vastag kerek lappá nyújtjuk. Tepsire tesszük, a tetejüket olajjal megkenjük, villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 şC; légkeveréses sütőben180 şC) 5 perc alatt elősütjük.
4. A fagyasztott tenger gyümölcseit forró vízzel leöblítjük, így jellegzetes illata is csökken és hamarabb kiolvad. Jól lecsöpögtetjük.
5. Az elősütött tésztát a fokhagymás sajtos mártással megkenjük, a tenger gyümölcseit és a félbevágott olajbogyót rászórjuk. A sajtot vékonyan fölszeletelve vagy lereszelve a tetejére halmozzuk, majd 5-6 percre visszatoljuk a forró sütőbe.
6 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 885 kcalKattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|