| 
	Fokhagymás-csípőspenne rákkal
 Hozzávalók 4 személyre:
 500 g „héjas” apró rák (mélyhűtött)
 1 ek. citromlé
 só, bors
 4-6 dundi gerezd fokhagyma
 1/2 csöves-csípős paprika
 4 ek. (classico) olívaolaj
 400 g penne (tollhegytészta)
 1 csokor petrezselyem
 
 
 
 1. A rákocskákat (mélyhűtött állapotban) a citromlével és 1 kk. sóval ízesített, forrásban lévő vízbe dobjuk. Amint feljönnek a víz színére, szűrőkanállal hideg vízbe szedjük, majd leszűrjük és megtisztítjuk, azaz fejüket és farokrészüket lágy páncéljukkal együtt eltávolítjuk (12-16 ráknak meghagyjuk a farokrészét a díszítéshez). Papírkendőre terítve felitatjuk róluk a nedvességet.
 
 2. A fokhagymát meghámozzuk és vékony karikákra gyaluljuk, a csípős paprikát ollóval felkarikázzuk (az étel alapíze meglehetősen csípős). Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, beletesszük a fokhagymát és a paprikát, csak addig pirítjuk, amíg a fokhagyma egy kis színt kap (ha megég, keserű lesz!). Szűrőkanállal kiemeljük a fokhagymát és a paprikát az olajból, beleforgatjuk a rákocskákat, és folyamatosan kevergetve-rázogatva mindössze 3 percig sütjük. Visszatesszük a serpenyőbe a fokhagymát és a paprikát, fedő alatt melegen tartjuk.
 
 3. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük. Kiemeljük az olajból a díszítésre szánt példányokat, hogy épségben maradjanak. A tésztát a serpenyőbe csúsztatjuk, lazán összeforgatjuk a rákkal, meghintjük frissen őrölt borssal és a finomra vágott petrezselyemmel, majd mélytányérokba szedjük, és a félretett rákocskákkal, zöldfűszerrel díszítve kínáljuk.
 
 Megjegyzések:
 
 
 − A hallal-tenger gyümölcseivel készített tésztákhoz sajt nem illik, – az ilyesmi egyes helyeken egyenesen szentségtörésnek, de legalábbis főbenjáró tudatlanságnak számít (!) −, ha azonban mégis adunk hozzá, az lehetőleg reszelt parmezán vagy érlelt juhsajt legyen.
Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
 |