Medvehagymás
cannelloni
Hozzávalók 8 személyre:
24 db (250 g) cannelloni (száraz óriás csőtészta)
A zöldségágyhoz:
2 közepes fej hagyma
2 nagy sárgarépa
8 közepes paradicsom + a díszítéshez
4 ek. olaj
só, bors
1 ágacska friss oregánó + a díszítéshez
A töltelékhez:
1 kg krémtehéntúró vagy ricotta
2 tojás
16-18 levél medvehagyma (kb. 25 g)
1 csokor petrezselyem
só, őrölt fehér bors
A mártáshoz:
3 ek. vaj/margarin
3 ek. finomliszt
4 dl zöldségleves (kockából)
2 dl tejszín
150 g reszelt gouda sajt edami
1. A zöldségágyhoz a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a hagymákat felaprózzuk, a sárgarépákat nagy lyukú reszelőn szálasra reszeljük. A paradicsomokat leöblítjük, 2 percre forró, majd hideg vízbe merítjük, meghámozzuk, levüket-magjaikat eltávolítjuk, vékony gerezdekre-kockákra vágjuk.
2. Megfonnyasztjuk az olajban a hagymát, rádobjuk a sárgarépát, a paradicsomot, lazán összekeverjük (A), végül beleforgatjuk a leöblített, szárukról lecsipkedett oregano-levélkéket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára pároljuk (10 perc).
3. Közben a töltelékhez összedolgozzuk a túrót a tojásokkal. A medvehagyma-leveleket és a petrezselymet leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, konyharuhával szárazra lapogatjuk, a petrezselyemlevélkéket lecsipkedjük a szárakról. Mindkettőt finomra vágjuk, és a túróhoz adjuk (B), sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, alaposan összekeverjük, sima csőrös habzsákba szedjük (C).
4. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Két végük felől megtöltjük-telenyomjuk a cannellonikat a túrókrémmel (D) (a tésztát nem kell előre megfőzni!). A sárgarépa-paradicsomragut egy kb. 25x35 cm-es, mélyebb tűzálló tál/sütőedény aljára simítjuk, és hosszanti oldalával párhuzamosan, egy rétegben belefektetjük a cannellonikat (E).
5. A mártáshoz kisebb lábasban felolvasztjuk a vajat/margarint, sárgára pirítjuk benne a lisztet. Felöntjük a zöldséglevessel (F), majd a tejszínnel, (habverővel) simára-csomómentesre eldolgozzuk, és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve besűrítjük, azaz a szokásosnál hígabb besalmelt készítünk (5-6 perc). Lehúzzuk a tűzről, több részletben beleolvasztjuk a sajtot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
6. Bevonjuk a mártással a cannellonikat (G), és a forró sütőben enyhe pirulásig sütjük – ennyi idő alatt nem csupán a teteje kap szép színt, de a tészta is tökéletesen megpuhul. Tálalás előtt 8-10 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), végül néhány paradicsomgerezddel és oregánóbóbitával vidámítjuk. Kiadós, könnyű egytálétel!
Változatok:
Medvehagyma helyett spenóttal, újhagymával (és zöldjével) is készíthetjük, ez esetben 2-3 gerezd áttört fokhagymával, esetleg 1-2 csipet reszelt szerecsendióval is ízesíthetjük a tölteléket. Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|