Normandiai
almás palacsinta
Hozzávalók 4 személyre:
A palacsintához:
150 g finomliszt
1/2 tasak (20 g) vaníliás pudingpor
2,5 dl tej
4 tojás
1 biocitrom reszelt héja
1 csipet só
Továbbá:
1 ek. gyalult mandula
4 közepes, savanykás alma
4 kk. vaj/margarin
4 ek. almapálinka (Calvados)
1 ek. kristálycukor
fahéjas porcukor a szóráshoz
4 citromfű- vagy mentabóbita
1. A lisztet, a pudingport, a tejben elhabart tojásokat, reszelt citromhéjat és sót simára-csomómentesre keverjük. Lefedjük, fél óráig pihentetjük.
2. Közben a mandulát serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül világosdrappra pirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen. Az almákat meghámozzuk, magházukat kiszúrjuk-kiemeljük, 1/2 cm vékonyan felkarikázzuk.
3. 1 kk. vajat/margarint palacsintasütőben felforrósítunk. Beleöntjük a massza egynegyedét, körbeforgatjuk úgy, hogy teljesen kitöltse a serpenyő alját, aztán belenyomkodunk 4-5 almakarikát, és mérsékelt tűzön 3 percig sütjük.
4. Rászorítunk a serpenyőre egy nagyobb fedőt, határozott mozdulattal ráfordítjuk a palacsintát, majd visszacsúsztatjuk a serpenyőbe (így a sületlen oldala kerül alulra), és további 2 percig sütjük. Tányérra csúsztatjuk, melegen tartjuk. A maradék hozzávalókból további 3 palacsintát sütünk.
5. Felforrósítjuk az almapálinkát, elkeverjük a cukorral, megkenjük vele a palacsinták tetejét, végül meghintjük a mandulaforgáccsal és ízlés szerint fahéjas porcukorral (a tésztájában nincs cukor!). Citromfű-/mentabóbitával díszítjük, azonnal tálaljuk. Felforrósított sárgabarack- vagy szilvadzsemet, illetve vaníliás desszertöntetet, sodót is kínálhatunk hozzá. Mutatós, előre elkészíthető, pompás vendégváró!Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|